[All] Ciekawostka - Koncepcja a'la Webasto
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
[All] Ciekawostka - Koncepcja a'la Webasto
Mam dość nietypowym pomysł. Na pewno każdemu z was zdarzyło się kiedyś długo czekać na kogoś w aucie, szczególnie w mroźny dzień. Wiem, że mamy prawie środek lata, ale wydaje mi się, że to jest najlepszy czas na modzenie 8-) . Otóż wracając do naszego mroźnego dnia i oszczędnego dysponowania paliwem (nie dotyczy traktorków i lpg :mrgreen: ) wyłączamy silnik... jak wiadomo ogrzewanie z nagrzewnicy mamy do czasu kiedy ona nie wystygnie czyli w praktyce już po paru sekundach. Paradoksalnie w całym bloku silnika i reszcie mamy nadal gorący płyn chłodzący... Tutaj narodziła się idea, aby założyć równolegle do mechanicznej pompy wody....... elektryczną pompkę, która będzie wymuszać obieg płynu. Dzięki czemu nasza nagrzewnica pozostaje ciepła przez dłuższy czas, pomimo wyłączonego motora. Czy w ogóle taki patent ma prawo bytu? Ponoć coś podobnego było seryjnie w B3 1.6TD. Co o tym sądzicie? Jeśli pomysł jest poroniony to jako "wynalazca" pogodzę się ze słowami krytyki <ok>
Ostatnio zmieniony 06 cze 2011, 15:10 przez Patrique, łącznie zmieniany 2 razy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Elektryczna pompka była, ale jej zadaniem było chłodzenie turbiny po wyłączeniu silnika w przypadku jej wysokiej temperatury.Patrique pisze:Ponoć coś podobnego było seryjnie w B3 1.6TD
Czy Twój pomysł ma rację bytu? Hmy... To chyba zależy od temperatury. Zimą silnik stygnie bardzo szybko, więc ciężko powiedzieć na ile takie ogrzewanie by starczyło. Bo jeśli ma wystarczyć na minutę, dwie to raczej nie ma to większego sensu.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH