[All] Modyfikacja silnika NM 2.0 20v - pytania
[All] Modyfikacja silnika NM 2.0 20v - pytania
witam, mam takie pytatnie do znawców: jak zwiększyć moc w silniku 2.0 5 cylindrów 88r., czytałem o turbinie, nos chiptuningach itd. ale nie wiem co jest sensownym, trwałym i dobrym rozwiązaniem?
Ostatnio zmieniony 31 maja 2011, 13:25 przez nenolog, łącznie zmieniany 2 razy.
- karolas123
- Forum Audi 80
- karolas123
- Forum Audi 80
Bez zrobionego wydechu bedzie ciezko coś osiagnać. Mówiać wydech mowiłem tu o zrobieniu pod seryjny kolektor badz wyspawać barany i zrobić na średnicy 2.5 cala. Może być na 2 komorowych wtety bedzie cisza jak seria, moze być przelot wtedy r5 pieknie zaryczy. A moze być jak wykombinujesz, w kazdym razie u kogoś kto ogarnia temat.
Nastepny temat dolot. Głowica do sciagniecia zrobienie portingu strony dolotowej oraz wydechowej, spasowanie kanałów z kolektorami. Odgrodzenie kolektora ssacego od goracego powietrza jak i samego dolotu. Sportowa wkładka w filtr bądź jakis pożadny air box.
Ostatnia sprawa, doprowadzenie do perfekcji wtrysku mechanicznego, albo przejscie na elektroniczny wtrysk, np. digifant lub dowolny inne ale wtedy dochodzi zakup świnki do strojenia.
Nastepny temat dolot. Głowica do sciagniecia zrobienie portingu strony dolotowej oraz wydechowej, spasowanie kanałów z kolektorami. Odgrodzenie kolektora ssacego od goracego powietrza jak i samego dolotu. Sportowa wkładka w filtr bądź jakis pożadny air box.
Ostatnia sprawa, doprowadzenie do perfekcji wtrysku mechanicznego, albo przejscie na elektroniczny wtrysk, np. digifant lub dowolny inne ale wtedy dochodzi zakup świnki do strojenia.
- karolas123
- Forum Audi 80
Nie miałęm doczynienia nigdy z tym silnikiem ale mysle, że po zrobieniu wydechu i zimnego dolotu mozna spodziewać sie około 15 koni. Jednak to takie moje załozenie. Jesli przyszłoby Ci do głowy sciagac głowice, to mozna troche doprezyc silnik, planujac mocniej głowice, być moze dodatkowe konie byłyby do ugrania poprzez regulowane kółko rozrządu.
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
To po pierwsze, po za tym wlozysz w to sporo kasy, a efekt bedzie znikomy, moze auto bedzie mialo moc fabryczna, jak juz chcesz cos robic, to zmien silnik.nenolog pisze:na takim poziomie to raczej chyba pójdę do mechanika i zapytam czy jest w stanie to zrobić i za ile, samemu bez dostatecznej wiedzy będzie raczej ciężko w sumie to najlepiej byłoby pojechać na hamownie przed i po.