Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1.8 NE] Modyfikacje - przebudowa filtra powietrza-foto

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
aawol

[b3 1.8 NE] Modyfikacje - przebudowa filtra powietrza-foto

Post autor: aawol » 19 sty 2009, 21:41

Koledzy gdzieś widziałem kolanko mocowane do gaźnika zamiast klasycznego filtra (patelnia). Nie nie nie chcę stosować stożka, chciałbym zamocować prostokątny filtr na błotniku żeby mieć gaźnik na widoku bo ostatnio niedomaga a żeby cokolwiek zobaczyć trzeba zdejmować filtr. Czy ktoś wie od jakiej wersji było takie rozwiązanie ?
Jak widziałem fotkę to było kolanko (jak do malucha ) mocowane do gaźnika na 3 śruby o przekroju okrągłym. Do tego kolanka założyć kawałek rury elastycznej i puszkę z filtrem ...
Co sądzicie ? No i co w takim przypadku zrobić z odmą?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 13:30 przez aawol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 19 sty 2009, 22:17

Zapewne chodzi Ci o coś takiego:
Obrazek
Tutaj jest to oryginalne rozwiązanie z Audi 100 C4 z silnikiem AAE na jedno punktowym wtrysku, ale element na wtrysk/gaźnik podejdzie z powodzeniem od chociażby golfa 3 lub passata B3/B4 1.8, bo z Audi 100 będzie ciężko dostać bo to rzadki silnik. Jest jeszcze opcja samoróbki:
Obrazek Obrazek
Moim zdaniem nie warto się w to bawić bo taki element od Volkswagena jest niedrogi. Odmę widziałem że ludziska odpinają i kierują w atmosferę, ewentualnie zakładają filterek. Pytanie od czego założysz obudowę filtra powietrza skoro nie zakładasz stożka :?: Zdjęcie 2 i 3 zapożyczone z AKP, gdzie rezacze zakładali BLOS'a w ABT, mam nadzieję że się nie obrażą za wykorzystanie ich zdjęć.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, 18:32 przez benek77, łącznie zmieniany 1 raz.

aawol

Post autor: aawol » 20 sty 2009, 08:01

dokładnie jak na 1 fotce , co do filtra to zabawa w robienie zimnej komory i obawa o jakość powietrza za filtrem przemawiają na nie w temacie stożka, chciałbym zaadoptować zestaw tak jak pokazałeś na fotce. Mówisz 100 C4? to pora poszukać puki audi stoi w garażu i mam czas dłubać.
Dzięki !!!

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 20 sty 2009, 10:51

propo gaźnika nie podejdzie na niego obudowa od jednopunktu, rozstaw śrub na wtrysku jest wiekszy, i otwór do osadzenia go na gaźnik bedzie za duży.

aawol

Post autor: aawol » 20 sty 2009, 11:15

widziałem gdzieś na forum ( nie pamiętam już czy tu czy na Akp ) takie kolanko ponoć pasujące do gaźnika. Sprzedający chciał za nie 30 złotych.
Nie wiem jak to nazwać szukałem jako dolot, kolanko filtra, króciec i lipa . Znalazłem na alledrogo redukcje ( otwory do wywiercenia ) z króćcem 77 mm, trzeba by do takiej kupić kolanko opaski, rurę elastyczną i pewnie redukcje. Zastanawiam się czy warto drutować. Najlepsze byłoby kupić ori części i złożyć...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl