[All] Modyfikacje - Turbo do 8 zaworowego silnika
Napisz tutaj:McGiver pisze:znalezieniem stalowej uszczelki pod głowice.
http://www.tomson.com.pl/exec.php?C=POCZATEK&
http://www.tomson.com.pl/x_C_Dz__PD_202 ... PL2_0.html
Kiedyś widziałem na tej stronie uszczelke odprężającą do audi od głowicę ale to było do 2.3NG. Napisz do nich może ci cos załatwią.
A swoją drogą fajny projekt podoba mi się bardzo. Czekam na rozwinięci historii i fotki
Np: Typhon albo OZZ. Ludzie którzy naprawdę śpią na kasie. Ceny są naprawdę kosmiczne.McGiver pisze:Tych zajobów fantazja z cenami ponosi , już znalazłem uszczelkę stalowa elringa do tego silnika za 80 zł nówka. o qwa przejrzałem właśnie ich inne ceny oni są popier...... na maxa!!!!!!! kto u nich kupuje?????????????
Ta uszczelka co kupiłeś to jest też odprężająca czy zwykła tylko stalowa?
Jeśli można wiedzieć to powiedz skąd ją dorwałeś?
jest to 3 warstwowa uszczelka stalowa do kilku silików audi vw symbol elringa 627.810 cena na dzień dzisiejszy to około 98 zł brutto ( 2 sztuki im zostały za taka cene, z nowej dostawy już prawie 150zł 8-) ), goetz ponad 150zł, ajusa ponad 155złKorNoLio pisze:Ta uszczelka co kupiłeś to jest też odprężająca czy zwykła tylko stalowa?
Pytam bo też rozważam montaż turbawki. Tylko jeszcze nie wiem kiedy...McGiver pisze:jest to 3 warstwowa uszczelka stalowa do kilku silików audi vw symbol elringa 627.810 cena na dzień dzisiejszy to około 98 zł brutto ( 2 sztuki im zostały za taka cene, z nowej dostawy już prawie 150zł 8-) ), goetz ponad 150zł, ajusa ponad 155złKorNoLio pisze:Ta uszczelka co kupiłeś to jest też odprężająca czy zwykła tylko stalowa?
ale ty chyba masz silnik NG a to 5-zylinder, jakby co zakup se odrazu to bo to do twojego motorka http://www.allegro.pl/item198279295_aud ... turbo.html i znajdz tylko kolektor turbo do 5 cylinder 10V, a uszczelka by sie pewno jakaś znalazła od innych 5-cylKorNoLio pisze:Pytam bo też rozważam montaż turbawki.
Hmmmmm, wiesz każdy chciałby mieć więcej moczu w aucie, ale jak najmniejszym kosztem Uturbienie ABK wyjdzie pewnie parę dobrych tysięcy, a za te parę tysięcy spokojnie można sprzedać auto i kupić coś z turbo Tylko kto będzie do tego lałMcGiver pisze:wszystko idzie zrobić, ale w ten silnik już grubsza troszkę ingerencja by sie przydała, jak chciałbyś coś konkretnie poczuć, w tym motorku ładnie sie odczuwa wywalenie kata a w to miejsce strumienica iglicowa, środkowy tłumik out a w jego miejsce dobra szczelinówka a ostatni oryginał. A co do grubszej ingerencji to zrobienie portingu głowicy i podmiana wałka rozrządu i czipa z przesunięciem odcięcia jakieś 800 obr/min w górę i bogatszymi nastawami.A tak się Ciebie spytam. Idzie coś poprawić w moim silniku ?
P.S.Posiedziałem wczoraj troszkę przy swoim silniczku i troszkę go zregulowałem, całkiem całkiem sie ustawił i ładnie zbiera sie od 4000 do 7000 a i dół został całkiem elastyczny. :mrgreen:
LPG można także do Turbo założyć... koszt ok 4 tys pln...OGr pisze:Tak, ale weź pod uwagę że w 2.0 ABK mam gazik, a w 1,8T gazu nie zapakuje. Pozatym 1,8T to nowszy silnik. Im nowszy silnik tym więcej mocy a i co najlepsze sam silnik pali mniej
Zwykły 1,8 w A3/A4 ma 125 KM, a 1,8T ma 150KM. Różnica 25KM tylko przy turbinie ? Wolne żarty
Turbo wcale tak dużo nie pali... w mieście ok 8-10L, na bahnie udało mi sie spalić 7,5L na 100km...prędkość ok 120-130 km/h autko oczywiście bez Klimy
przy ostrzejszej jeździ jest juz odwrotnie... spalanie ok 15litrów czasami dochodzi nawet do 18 :mrgreen:
Wszystkie dane są prawidłowe. Seryjnie turbo daje wiecej o 25 KM. Z chiptuningiem 1,8 T można podciągnąć do 205 KM - to granica rozsądku dla tego motorka. "Standardowo" podrasowuje się je do 180 KM.OGr pisze:Tak, ale weź pod uwagę że w 2.0 ABK mam gazik, a w 1,8T gazu nie zapakuje. Pozatym 1,8T to nowszy silnik. Im nowszy silnik tym więcej mocy a i co najlepsze sam silnik pali mniej
Zwykły 1,8 w A3/A4 ma 125 KM, a 1,8T ma 150KM. Różnica 25KM tylko przy turbinie ? Wolne żarty
Kiedyś jechałem Golfem IV 1,8 T podkręconym do 205 KM to nie szło utrzymać kierunku jazdy na wprost przy zwykłym zawieszeniu. Opony standardowe piszczały nawet na trzecim biegu.
Jakbyś znalazł 1,8 T to bierz z przepustnicą na linkę, symbol silnika chyba AGU. Ja poluję na coś takiego.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 19:04 przez czarekj, łącznie zmieniany 1 raz.