Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 2.0 ABT] Remoncik z ulepszeniem

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
krzysiek avant
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 2.0 ABT] Remoncik z ulepszeniem

Post autor: krzysiek avant » 18 kwie 2011, 09:15

No i popełniłem mały remoncik Jakie wrażenia i co zrobione:
-Rozebranie silnika na części pierwsze i mycie , oraz ocena elementów:Wał i panewki ok, cylindry troszkę wyjechane, uszczelniacze złom, zawory do dotarcia(nagaru od cholery i troszkę wżerów)
-kupno części:uszczelniacze, pierścienie, panewki korbowe, uszczelki-kolektory, głowica, itd,wszystkie simeringi, nowe sprzęgło, świece, kopułka, palec rozdzielacza, samoregulatory.
-składanie: tłoki od abk, korby org co były.

Wywaliłem jeża z kolektora ssącego, troszkę wyrównałem kanały.
Efekty i ocena:
-Auto odpaliło za 1 razem, nic nie stuka i nie puka , troszkę lepiej się zbiera.
-Można by było zrobić szlif cylindrów, ale już koszty by diametralnie wzrosły, a mnie chodziło o podleczenie silnika a nie robienie "nówki"

Aha tłoki stare miały dość duży luz, i to było słychać przy ujmowaniu gazu, i na tłokach od abk jest podobnie( ten sam wymiar miały ), ale nie przeszkadza mi to, ważne że pierścienie pasowały idealnie( stare były wyjechane)
A n koniec jakie koszta.......... Wszystko łącznie z olejem, płynem chłodniczym,sprzęgłem, tuleją wysprzęglika(orginał niestety),samoregulatorami, poduszką silnika.....jedyne......1350 zł. Myślę że nie jest źle

http://krzysiek1603.fotosik.pl/albumy/832840.html

Teraz pozostało czekać jak to się wszystko poukłada, jak ze zużyciem oleju itd.
Oczywiście po 1000 km zmiana oleju i filtrów, może komputerek do gazu się założy ...... zobaczymy.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 31 maja 2011, 15:02 przez krzysiek avant, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 18 kwie 2011, 16:56

Dobra robota kolego, wszystko robiłeś we własnym zakresie czy moze gdzieś na warsztacie?
Nie pojawia sie spalanie stukowe? I jak rozwiazałeś problem odłączenia jeża? Przeciesz komputer cały czas widzi zimnego jeza i wzbogaca mieszanke.

Awatar użytkownika
Pio80tr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: Popełniłem remoncik [B4 ABT] z ulepszeniem

Post autor: Pio80tr » 18 kwie 2011, 18:27

krzysiek avant pisze:Rozebranie silnika na części pierwsze i mycie , oraz ocena elementów:Wał i panewki ok, cylindry troszkę wyjechane, uszczelniacze złom, zawory do dotarcia(nagaru od cholery i troszkę wżerów) ...
Mi też się coś takiego marzy, tylko niestety warunków i przewodniej ręki jakiegoś fachowca brak.
Jak pomyślę, że miałbym jeżdzić po warsztatach i to wszystko robić to to się odechciewa.

Tak poza tym robota super! no i koszta części nie wywracają na ziemię.

Awatar użytkownika
krzysiek avant
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiek avant » 18 kwie 2011, 21:26

nie zastanawiałem się nad tym jeżem i po prostu go nie podłączyłem. A przecież jak ma wzbogacać skoro jest sonda i czujnik temp silnika? wyjaśnij. A poza tym tylko odpalam na benzynie, mam gaz i na nim jeżdżę.
Remont wykonałem sam , miałem kolegę do pomocy przy wyjęciu i włożeniu silnika. Robiłem go 5 dni popołudniami i wieczorami.

Różnicę w pracy czuć szczególnie pomiędzy 3-5 tys obrotów. A spalanie stukowe absolutnie nie występuje, dodam że głowicy mocno nie planowałem- tylko wyrównanie powierzchni.

[ Dodano: 2011-06-10, 23:42 ]
Po przebiegu 2 tys od remontu - silnik chodzi:-)
Wymiana filtra i oleju na mobil 10w40, oraz montaż kompa do gazu.
Spalanie-----ok 12-13l gazu - 90 % miasto i ciężka noga:-)

Zuzycie oleju --- jakieś mnimalne jest , ale ciężko stwierdzić po 2 tysiącach
Najważniejsze ,że nie kopci i nie dymi :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl