Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] Strumienica

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT] Strumienica

Post autor: Arturo997 » 10 lis 2009, 18:33

Witam nosze się z zamiarem wymiany katalizatora na strumienicę. Znalazłem już coś na allegro ale nie wiem jaka powinna być średnica wlotu i wylotu a wolę wiedzieć bo nie wiem czy oni będą wiedzieć czy tez nie :-P wie ktoś może jaka powinna być średnica wlotu i wylotu w strumienicy? Dodam ze cały wydech mam jak na razie oryginalny :-P A chce zakupić coś takiego http://moto.allegro.pl/item805063733_st ... od_ss.html

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 10 lis 2009, 19:11

~~50 mm ale ja bym sobie darował ten wynalazek ;-)

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 10 lis 2009, 21:45

Moim zdaniem silnikowi to nie zaszkodzi. ;-) Wręcz przeciwnie. <ok>

Awatar użytkownika
lelum
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lelum » 10 lis 2009, 22:18

Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać. Co do mocy to zapomnij. Jeśli chcesz znacząco zwiększyć głośność wydechu to właściwa droga

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 10 lis 2009, 22:19

Niki20 pisze:Moim zdaniem silnikowi to nie zaszkodzi. ;-) Wręcz przeciwnie. <ok>
nie wprowadzaj kolegę w błąd ;-)

Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arturo997 » 10 lis 2009, 22:58

Żelu, czemu darowałbyś sobie ten wynalazek jak na razie nie przekonujesz mnie :-P myślę bardziej tak jak sądzi lelum, :mrgreen: Według mnie silnikowi to nie zaszkodzi bo strumienica jest po to by spaliny szybciej wydostawały się z układu wydechowego ;-) a im szybciej się wydostaną tym szybciej będą mogły zastąpić je następne :mrgreen: O mocy nie myślę bardziej o efekcie dźwiękowym a poza tym kieruje się słowami "no tuning no fan" :-P może wypowie się ktoś jeszcze ?? :-> i tak i tak zamienię kata na strumienice ale chce wiedzieć czego się mogę spodziewać i ew. jakie mieć problemy. A tak na marginesie nie piszcie mi że nie przejdę przeglądu i tego typu pierdół bo przecież to nie problem :-P

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 10 lis 2009, 23:51

Arturo997, polecam Ci najpierw dowiedzieć się czym jest owa strumienica, do jakiego celu została stworzona i jakie miała tam zadanie, jednak z pewnego źródła :-) Na aukcjach przeważnie piszą to co potencjalny klient chce usłyszeć/przeczytać ;-) Był nawet artykuł a Auto Świat czy innej tego typu gazecie, w internecie też pewnie coś jest- strumienica nie spełnia swojego zadania w współpracy z silnikami samochodowymi ;-) Dodaje trochę świstu, poprawia samopoczucie i pogarsza osiągi- to ostatnie właśnie przemówiłoby za moją opinią na jej temat. Dla zaspokojenia Twojej ciekawości powiem Ci, że ktoś ją zaprojektował... pod silnik odrzutowy w samolocie i tam się sprawdzała :mrgreen:

Aczkolwiek mój dobry kolega ma w Punto 1.2 i twierdzi, że coś mu dała- moim zdaniem ten delikatny przyrost dynamiki jest spowodowany wywaleniem przez niego zapchanego już katalizatora.

Jeżeli miałbym Ci coś doradzić, to wstawiłbym zamiast kata kawałek rury albo po prostu tłumik przelotowy w obudowie katalizatora. Ale to tylko moje zdanie <ok>

Awatar użytkownika
beneq
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: beneq » 11 lis 2009, 00:27

Przyrost mocy w Punto jest zapewne tym spowodowany ze auto jest glosniejsze - co daje odczucie (ale tak nie jest) ze jedzeimy szybciej <ok>

Arturo997
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arturo997 » 11 lis 2009, 08:22

Żelu, mam zamiar to zrobić tylko dlatego iż moj kat jest juz najprawdopodobniej zatkany :-/ mam niskie zawieszenie 60/40 i jakiś czas temu dzięki owemu zawieszeniu zahaczyłem o coś podwoziem i zrobiłem sobie dziurę przed katem właśnie i auto zaczęło lepiej się zbierać itd... więc przy wydechu tak czy siak będę grzebał. Nie jestem do końca za rurą zamiast kata ponieważ gdzieś kiedyś czytałem że musi byc jakaś komora rozprężająca za silnikiem - taką funkcje pełni katalizator strumienica bądz też jakiś tłumnik zamiast kata. a nie wiem czy tłumik przelotowy nie będzie zbyt głośny...

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 11 lis 2009, 12:36

Żelu, mam zamiar to zrobić tylko dlatego iż moj kat jest juz najprawdopodobniej zatkany :-/ mam niskie zawieszenie 60/40 i jakiś czas temu dzięki owemu zawieszeniu zahaczyłem o coś podwoziem i zrobiłem sobie dziurę przed katem właśnie i auto zaczęło lepiej się zbierać itd... więc przy wydechu tak czy siak będę grzebał. Nie jestem do końca za rurą zamiast kata ponieważ gdzieś kiedyś czytałem że musi byc jakaś komora rozprężająca za silnikiem - taką funkcje pełni katalizator strumienica bądz też jakiś tłumnik zamiast kata. a nie wiem czy tłumik przelotowy nie będzie zbyt głośny...
Uwierz mi, że strumienica będzie głośniejsza ;-) Ja bym Ci poradził dać sobie spokój z tym wynalazkiem bo naprawdę więcej przyniesie szkody niż pożytku. Jeżeli zostawisz środkowy (początkowy) tłumik to różnicy w głośności wydechu nie powinieneś zauważyć. Po wrzuceniu zamiast końcowego tłumika jakiegoś "sportowego" będziesz miał dość przyjemny dla ucha efekt bez buczenia i przeszkadzania w czasie jazdy :-)

Jeżeli zamiast kata koniecznie chciałbyś coś wstawić prócz zwykłej rurki to tylko i wyłącznie tłumik przelotowy w obudowie kata (ale takiej bardziej przypominającej katalizator od Audi :-P ).

PS: co do tłumika końcowego, to im bardziej przypominający rozmiarami oryginał, tym cichszy dźwięk. Im krótszy, tym głośniejszy (dla mnie wiocha, taka pierdziawka :mrgreen: )

Pozdrawiam ! <ok>

beneq pięknie to ująłeś ;-) Aczkolwiek po wywaleniu zapchanego kata różnica w dynamice jest raczej zauważalna <piwo>

Tytan271
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tytan271 » 11 lis 2009, 21:27

Moim skromnym zdaniem wstawiaj smialo strumienice-tak sie sklada,ze mam identyczna audi jak Twoja B4 ABT i z racji tego,ze moj kat sie rozpadl zalozylem strumienice,a ostatni tlumik od V6 i wiem z zycia,ze nie jest wcale glosna(moze minimalnie).Poza tym czuc roznice w przyspieszaniu(pomijajac fakt ze to nie demon szybkosci).Jak bedziesz chcial podam Ci linka do aukcji z allegro z ktorej ja zamawialem-wszystko dobiora Ci sami.

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 12 lis 2009, 13:52

Tytan271 pisze:Moim skromnym zdaniem wstawiaj smialo strumienice-tak sie sklada,ze mam identyczna audi jak Twoja B4 ABT i z racji tego,ze moj kat sie rozpadl zalozylem strumienice,a ostatni tlumik od V6 i wiem z zycia,ze nie jest wcale glosna(moze minimalnie).Poza tym czuc roznice w przyspieszaniu(pomijajac fakt ze to nie demon szybkosci).Jak bedziesz chcial podam Ci linka do aukcji z allegro z ktorej ja zamawialem-wszystko dobiora Ci sami.
Kolego Tytan271, absolutnie nie mam na celu podważania Twojego odczucia, jednak to co piszesz nijak ma się do przyrostu dynamiki (celowo piszę o dynamice a nie o mocy czy momencie) spowodowanego założeniem tzw. strumienicy. Logicznym jest, iż odetkanie wydechu spowodowane w Twoim przypadku zatkanym katem poprawi dynamikę i przyspieszenie samochodu. Jednak by powiedzieć coś o skutkach strumienicy w Twoim przypadku musiałbyś postąpić nieco inaczej- mianowicie najpierw wywalić kata i wstawić rurkę, pojeździć by zobaczyć i wyczuć jak samochód się zachowuje a następnie dopiero wspawać strumienicę i porównać. Jestem prawie że pewny, że po takim zabiegu w takiej kolejności jakiej tu napisałem wywaliłbyś to cuś i nie chciałbyś o tym słyszeć :-)

A teraz powiedz mi, całkiem szczerze, jak zachowuje się Twój samochód z tym jakże doskonałym wynalazkiem, który jest znany i lubiany na całym świecie i korzystają z niego wszyscy znani rajdowcy a nie tylko zwolennicy agro tjuningu ;-) (nie piję personalnie do Ciebie :!: )
Czy nie masz czasem tak, jak większość, że... na niskich obrotach samochód jest ospały, potem nieco żwawiej się rozpędza, łapie moment obrotowy w wyższym przedziale obrotów- powiedzmy między 3000 a 4000, potem znów ospale przyspiesza by od ok 6000 w ogóle nie ciągnąć... To jest najczęstszy skutek stosowania strumienic który przemawia za moim stanowczym NIE dla tegoż elementu układu wydechowego ;-) Ten wynalazek (powtórzę po raz kolejny) nie ma prawa poprawnie działać w samochodach z silnikiem spalinowym. Dziękuję i pozdrawiam <ok>

Tytan271
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tytan271 » 12 lis 2009, 17:48

Kolego Zelu wiec tak:nie napisalem,ze samochod rzeczywiscie ma lepsze osiagi,ale odczuwalne jest lepsze zbieranie sie od nizszych obrotow (masz racje ze z powodu wywalenia zatkanego kata a nie dzieki strumienicy).Poza tym w moim drugim audi coupe NG takze mam strumienice i zapraszam Cie(jesli masz taka sama audi) na kreske zeby sprawdzic oryginal i strumienice(poza strumienica mam jedynie wkladke filtra powietrza K&N i ostatni tlumik KM Malon).Na temat zbierania sie z wolnych obrotow:nie,nie mam zadnych problemow z plynnym przyspieszaniem od 800 do konca obrotomierza (nie piluje go wyzej niz 5,5tys bo i tak nie ma to sensu,ale wiem,ze spokojnie sie wkreca do odcinki).Podsumowujac nie zauwazylem problemow o ktorych pisales,a moze powinienes sprawdzic w jakim stanie masz silnik jesli pisales na swoim przykladzie?

Awatar użytkownika
Żelu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Żelu » 12 lis 2009, 17:55

Tytan271, niestety nie mam NG, nie mam też strumienicy u siebie niestety ;-) Piszę na przykładzie wielu testów i opinii. Swoje zdanie wyraziłem :-) Pozdrawiam ! <piwo>

Tytan271
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tytan271 » 12 lis 2009, 18:22

Hmm poprostu napisalem o tym,ze nie ma zadnych negatywnych skutkow dla silnika po zamontowaniu strumienicy (moim zdaniem),a jesli ma sie zatkany kat to napewno pomaga :-D .Moge to jedynie poprzec tym,ze to juz czwarty samochod w ktorym zakladalem strumienice i wszystkie do dzis jezdza :mrgreen: .Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl