[b4 1.9 1Z] Wolna odma?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
to ze daleko od odmy to nic, wyziewy i tak pojda tamtedy gdzie jest wylot:) Tylko pomysl dokladnie gdzie bedzie ujscie gazow, bo w nocy z ujscia da sie zauwazyc dymek i czuc czesto swad oleju, ja u siebie z catch tanka wypuscilem rurke pod samochodem az do tlumika srodkowego i na koncu jej zalozylem jeszcze filterek[cos ala stozek na odme:P].
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ja powiem tak, im dłuższy wąż z odmy tym lepiej ale pod warunkiem że nie będzie też za długi a powód jest prosty, mianowicie podczas stygnięcia silnika przez odmę zasysane jest powietrze z otoczenia a jak wiadomo zawiera ono też wilgoć więc im więcej suchego powietrza z dłuższego węża wróci tym lepiej <ok>
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Jeszcze jedna sprawa przyszła mi do głowy. Aktualnie korek wlewu oleju na wolnych obrotach jest ładnie przyciągany. Po dodaniu gazu korek jest już bardzo mocno przyciągany. Oprócz tego że świadczy to o braku przedmuchów na przyciąganie tego korka ma pewnie wpływ odma która wyciąga gazy z komory. Czy po zastosowaniu wolnej odmy ten fajny efekt przyciągania korka nie zginie?
Niki20 nic sie nie bedzie dzialo z korkiem, przynajmniej u mnie po wypieciu odmy korek i dmuchanie jest takie same jak z podpieta odma <ok> Wez pod uwage ze turbo zasysa znacznie dopiero na obrotach, na jalowych prawie nic nie robi przeplywu...Niki20 pisze:Rafał ja się właśnie także nad tym zastanawiam i dlatego pytałem kilka postów wyżej. Bo jakby nie patrząc turbina zasysa poprzez podpiętą odmę, jeżeli ją odłączysz to takiej siły zasysania nie będzie. :roll: Tak mi się przynajmniej wydaje...