[All] Alufelgi ... wszystko na ten temat !
- grzesnobis
- Forum Audi 80
ostatnio z nudów przeglądajac otchłań internetu zainteresowały mnie felgi, które posiadam na stanie, mianowicie ACT/Ronal LS
Z tego co się doczytałem to w us&a potrafią latać nawet po ponad 1500$ i ludzie namietnie wrzucają je do bmw m3 e30 (czyli najpiękniejszego bmw ever i jedynego dla którego bez żalu bym zdradził nawet audi rs2 i r8 ). Jak w czymś się mylę to mnie poprawcie...
Wie ktoś może coś o tych felgach? Albo moze czy jest jakaś strona poświęcona historii felg wszelkich, coś o tym do jakich aut były montowane albo podobnie...? ;>
Z tego co się doczytałem to w us&a potrafią latać nawet po ponad 1500$ i ludzie namietnie wrzucają je do bmw m3 e30 (czyli najpiękniejszego bmw ever i jedynego dla którego bez żalu bym zdradził nawet audi rs2 i r8 ). Jak w czymś się mylę to mnie poprawcie...
Wie ktoś może coś o tych felgach? Albo moze czy jest jakaś strona poświęcona historii felg wszelkich, coś o tym do jakich aut były montowane albo podobnie...? ;>
-
- Forum Audi 80
- Imię: Zbyszek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK
odgrzewajac nieco kotleta:
skoro zasadzasz sie na szeroka stal to zakladam ze bedziesz naciagal opony a tu szkoly sa conajmniej dwie:
- pierwsza mowi ze jesli zakladamy 4 takie same opony to tylne felgi nie powinny byc szersze od przednich poniewaz zmienia sie wysokosc kola (scianki z bieznikiem tworza trapez miast prostokata a z geometrii wiemy ze trapez przy tych samych dlugosciach ktorszych bokow jest nizszy :mrgreen:)
- wedlug drugiej pomimo nieznacznej zmiany wysokosci calkowitej kola nie zmienia sie jego obwod i zroznicowanie szerokosci felg miedzy przodem a tylem jest dozwolone. wiem o conajmniej jednym czlowieku ktory jezdzil quattro (B2) na 8Jx15" z przodu i 9Jx15" z tylu przy tym samym rozmiarze opon i nic mu bylo wiec najwyrazniej mozna.
u mnie w kwestii "szeroka stal kontra alu" zdecydowanie wygrywa stal, kwestia otwarta pozostaje jedynie szerokosc <ok>
nie zaszkodzisz napedowi dopoki calkowita srednica kol obu osi bedzie taka sama (kola obracaja sie wowczas z ta sama predkoscia, nie wystepuja nadmierne naprezenia w napedzie).SIDNEY85 pisze:czy jak np z przodu bedzie 9 cali a z tylu 10 to w napedzie quattro cos sie stanie bo czytalem rozne opinie na forum, dodam ze bedzie gleba -40mm.
skoro zasadzasz sie na szeroka stal to zakladam ze bedziesz naciagal opony a tu szkoly sa conajmniej dwie:
- pierwsza mowi ze jesli zakladamy 4 takie same opony to tylne felgi nie powinny byc szersze od przednich poniewaz zmienia sie wysokosc kola (scianki z bieznikiem tworza trapez miast prostokata a z geometrii wiemy ze trapez przy tych samych dlugosciach ktorszych bokow jest nizszy :mrgreen:)
- wedlug drugiej pomimo nieznacznej zmiany wysokosci calkowitej kola nie zmienia sie jego obwod i zroznicowanie szerokosci felg miedzy przodem a tylem jest dozwolone. wiem o conajmniej jednym czlowieku ktory jezdzil quattro (B2) na 8Jx15" z przodu i 9Jx15" z tylu przy tym samym rozmiarze opon i nic mu bylo wiec najwyrazniej mozna.
u mnie w kwestii "szeroka stal kontra alu" zdecydowanie wygrywa stal, kwestia otwarta pozostaje jedynie szerokosc <ok>
O będzie dobrze z dwojga złego zawsze coś się wybierze <ok> THXKolczat pisze:Zayebatsu, w sumie papaj u mnie na wsi ma coupe'je to moge mu wciepac moje felaszki i bedziesz wiedzial, tylko chlopa musze dorwac pomiedzy robota a impreza ;p
ale w razie czego to tak jak gadalismy, krakow i jedziemy z lewarkami ;]
koledzy jak byście widzieli takie fele w mojej furce?
to moje wypociny po 3 piwkach robione o 2 w nocy :p hehe nie smiejcie sie tylko
Uploaded with ImageShack.us
to moje wypociny po 3 piwkach robione o 2 w nocy :p hehe nie smiejcie sie tylko
Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony 09 sie 2010, 16:45 przez krisss, łącznie zmieniany 1 raz.
Zakladaj szerokie 16' :mrgreen: (szerokie mam na mysli 9J a ET im mniejsze tym lepiej :mrgreen: ) Ja obecnie tocze sie na 16' Borbet T ET 30 z oponkami 205/45/16ZR Do tego mam sportowe zawieszenie - 60/40 razem wyglada to amazing <ok>
Zreszta zobacz sam 8-)
Na pierwszej fotke w gorze po lewej stronie widac golf'a mk3 mojego kumpla na glebie Szkoda ze do naszych audi gwint nie jest tak latwo dostepny
Wybaczcie jakosc fotki robilem na szybko telefonem...
Zreszta zobacz sam 8-)
Na pierwszej fotke w gorze po lewej stronie widac golf'a mk3 mojego kumpla na glebie Szkoda ze do naszych audi gwint nie jest tak latwo dostepny
Wybaczcie jakosc fotki robilem na szybko telefonem...