[All] Ciekawostka - japonski emblemat, napis AUDI
UFOtm, górny napis to jest to samo co podał Skuciok i ja . Jest to napis AUDI w katakanie. Nie jest to do końca tak jak napisałeś, tzn, że to są litery A U D I. A i U się zgadza, ale D nie występuje w języku japońskim samodzielnie (nie ma takiej litery). Dwa ostatnie znaki razem oznaczają DI. Pierwszy znak z tych dwóch oznacza "de", a drugi "i". Dopiero razem tworzą "di".
Drugi wyraz jest napisany przy użyciu hiragany. Hiragana pokrywa się z katakaną. W tym przypadku jednak 2 ostatnie znaki nie tworzą "di" tylko "dei", więc powstaje wyraz "audei". Hiragany z zasady nie używa się do zapisu wyrazów pochodzenia obcego (chociaż mi się osobiście bardziej podoba napis w hiraganie ).
katakana: アウディ
hiragana: あうでい
Jak masz jeszcze kontakt z kolegą z Japonii, to zapytaj się go, czy istnieje jakiś znak kanji oznaczający Audi. Dla przypomnienia Audi z łaciny oznacza "słuchaj". Myślę, że to nie byłby głupi pomysł, żeby znak kanji nie oznaczał dosłownie Audi jako marki, a ideę za tą nazwą . Niech kolega poda kanji dla słowa "słuchaj".
[ Dodano: 2009-02-02, 01:25 ]
Wg google translate po japońsku słuchaj to: 聴く
Drugi wyraz jest napisany przy użyciu hiragany. Hiragana pokrywa się z katakaną. W tym przypadku jednak 2 ostatnie znaki nie tworzą "di" tylko "dei", więc powstaje wyraz "audei". Hiragany z zasady nie używa się do zapisu wyrazów pochodzenia obcego (chociaż mi się osobiście bardziej podoba napis w hiraganie ).
katakana: アウディ
hiragana: あうでい
Jak masz jeszcze kontakt z kolegą z Japonii, to zapytaj się go, czy istnieje jakiś znak kanji oznaczający Audi. Dla przypomnienia Audi z łaciny oznacza "słuchaj". Myślę, że to nie byłby głupi pomysł, żeby znak kanji nie oznaczał dosłownie Audi jako marki, a ideę za tą nazwą . Niech kolega poda kanji dla słowa "słuchaj".
[ Dodano: 2009-02-02, 01:25 ]
Wg google translate po japońsku słuchaj to: 聴く
-
- Moderator
- Imię: Michał
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
no o tym ze nie ma samego D to wiedzialem on cos mi tlumaczyl - ogolnie to jakies 4 lata minely od tego czasu jak to mi pisal wiec loozik nie pamietalem calej historii...wazne ze sie pokrywaja info i autentycznie mozna sobie tak zapisac nie martwiac sie ze to znaczy kurczak zloty :lol:
ps. z kolega juz dluzszy czas nie mialem kontaktu wiec chyba nie zapytam...
ps. z kolega juz dluzszy czas nie mialem kontaktu wiec chyba nie zapytam...
Kolego wiem , że szukałeś Jap . emblematu na klape , lecz zobacz sobie Logo w języku China , jest równie ciekawy , no i co ważne - Tani :->
http://cgi.ebay.pl/SCHRIFTZUG-EMBLEM-CH ... 240%3A1318
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
[ Dodano: 2009-03-18, 23:26 ]
Widziałem coś takiego na zdjęciach podróbek audi z chin w necie jest ich dużo :-Dnawet było o tym na forum może da się zdobyć znaczek od podróbki tylko czy to ma sens <lol>
No ale aukcja zakończona :mrgreen:Lucas830 pisze:Kolego wiem , że szukałeś Jap . emblematu na klape , lecz zobacz sobie Logo w języku China , jest równie ciekawy , no i co ważne - Tani :->
Widziałem coś takiego na zdjęciach podróbek audi z chin w necie jest ich dużo :-Dnawet było o tym na forum może da się zdobyć znaczek od podróbki tylko czy to ma sens <lol>
-
- Forum Audi 80
tez je znalazlem ale koszt wysylki do polski to 25euro... bezsensu...
na tej aukcji co jest zakonczona mozna jeszcze typa poprosic i ponowne wystawienie i zakupic. Ale czy ma ktos mozliwosc tanszego sprowadzenia tego do Polski!?
Emblemacik kosztuje 3 euro
Jesli mialby ktos znajomego mieszkajacego w niemczech prosilbym o pomoc w zakupie tego znaczka omijajac ten drogi koszt wysylki...
[+]
poza tym google translate ewidentnie wskazuje, ze to co jest napisane na tej aukcji znaczy po 'naszemu' AUDI CHINA...
na tej aukcji co jest zakonczona mozna jeszcze typa poprosic i ponowne wystawienie i zakupic. Ale czy ma ktos mozliwosc tanszego sprowadzenia tego do Polski!?
Emblemacik kosztuje 3 euro
Jesli mialby ktos znajomego mieszkajacego w niemczech prosilbym o pomoc w zakupie tego znaczka omijajac ten drogi koszt wysylki...
[+]
o takie rzeczy sie nie martwcie... bo co? zalujecie chinczykowi smiechu?? no dajcie spokoj...Tylko można się pomylić(nie mając pojecia tak na prawde co to oznacza) i miec napis z tyłu "walnij we mnie" i jak najedzie z tyłu obco krajowiec znający owy język może być spotkanie
poza tym google translate ewidentnie wskazuje, ze to co jest napisane na tej aukcji znaczy po 'naszemu' AUDI CHINA...
A nie uważacie, że AUDI to nazwa własna, której nie tłumaczy się na inne języki i w każdym kraju AUDI to AUDI. Pewnie chińczyk czy japończyk wymawia to słowo jak my i inne narody więc moim zdaniem powinno zostać AUDI. Może spodoba wam się propozycja żeby przetłumaczyć na polski i przykleić sobie chromowane znaczki z napisem "SŁUCHAJ 80"
-
- Forum Audi 80
- belzebub137
- Forum Audi 80
jak dla mnie to konkretny bezsens zakładać chiński czy tam japoński znaczek do takiego auta jak niemieckie audi. chyba ze to jest jakaś abstrakcja a auto jest po naprawdę konkretnym tuningu wizualny na światowym poziomie to wtedy zarzuciłbym może sobie coś takiego na czystą tylną klapą ....taka wisienka....
-
- Forum Audi 80
Co prawda nie dotyczy samochdow ale pasuje do tematu:
http://www.joemonster.org/art/11382/Czy ... _rozumiesz
http://www.joemonster.org/art/11382/Czy ... _rozumiesz