[All] Ciekawostka - żarówki vs. LED'y
Ledy ledy :-|
Ja kupiłem dwuwłóknówkę 36 ledową - wsadziłem ją w jeden klosz by porównać do zwykłej żarówki w drugim koloszu
I niestety 36 ledowa żarówka leży w szafie bo dawała mi mniej światła niż zwykła żarówka żarnikowa
Ja kupiłem dwuwłóknówkę 36 ledową - wsadziłem ją w jeden klosz by porównać do zwykłej żarówki w drugim koloszu
I niestety 36 ledowa żarówka leży w szafie bo dawała mi mniej światła niż zwykła żarówka żarnikowa
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, 13:23 przez ziemor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja postanowiłem odciążyć trochę alternator, poprzez wymianę paru żarówek, właśnie na ledy. Osobiście nie byłem zbytnio wtajemniczony w ten "wynalazek" więc postanowiłem pojechać do sklepu i poradzić się. Efektem wizyty w sklepie był zakup 6 diodowych żarówek walcowych i dwóch dwu-stykowych LED`ów (16LED). A teraz wrażenia: Wszystkie te zamienniki posiadają homologację. Żarówki pozycyjne na przodzie i podświetlenie tablicy jest jak najbardziej ok. Jednak led`owe zamienniki żarówek dwu-stykowych są nieco gorsze. Światło z nich jest skupione, przez co jest efekt jak na foto (przynajmniej w tych co ja kupiłem). Jedynie podoba mi się efekt podczas naciskania stopu (brak efektu przygasania) i naprawdę widoczna różnica pomiędzy jasnościami automatu stopu. Reasumując moja ocena 7/10. Za dnia nawet nie widać, że mam diody; Nocą... już niestety widać. Kierunki na pewno zostawiam normalne. Jedynie planuję jeszcze zmienić światła cofania i podświetlenie zegarów na diodowe. Nie wliczając jeszcze firmowego kompletu świateł do jazdy dziennej :mrgreen: .
daj foty i napisz więcej - co to za ledy te huperPICEK1 pisze:Bo za dobrą żarówkę trzeba położyć 50plnów i to będzie strzał w "10".
Ja jako że kupiłem całą blendę czerwoną na zadek miałem problem z kierunkami które za cholerę na pomarańczowo nie świeciły.Dopiero na tym forum wyczytałem o huper led.
Świeci tak że nie idzie na to patrzeć :mrgreen:
[ Dodano: 2010-09-15, 07:44 ]
Kolego daj linki jeśli można i foty samych żarówekPatrique pisze:Wszystkie te zamienniki posiadają homologację.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
[ Dodano: 2010-09-15, 07:44 ]
Kupowałem te żarówki w jednym z katowickich sklepów z takimi akcesoriami. Sklep ten co prawda sprzedaje przez allegro, ale wydaje mi się, że lepiej tam jechać osobiście i zobaczyć to na żywo.
Kolego daj linki jeśli można i foty samych żarówek[/quote]Patrique pisze:Wszystkie te zamienniki posiadają homologację.
Kupowałem te żarówki w jednym z katowickich sklepów z takimi akcesoriami. Sklep ten co prawda sprzedaje przez allegro, ale wydaje mi się, że lepiej tam jechać osobiście i zobaczyć to na żywo.
Byłem w niedzielę na spocie A8Team i przyglądałem się działaniu Ledowych kierunkowskazów i diód w pozycjach. Rewelacja. obok stało A8 z normalnymi żarówami i różnica kolosalna na plus ledów. Z tym, że do kierunkowskazów były takie grube Ledowe patenty chyba SMD, gdzie było chyba 8 diód. Świeciło pięknym pomarańczowym światłem. Z pomarańczowych żarówek z czasem schodzi kolor i jest coraz bliżej żółtego. Będę sobie montował takie ledy.
jeśli chodzi o LED'y z allegro to i ja ich nie polecam, już lepiej kupić taśmę LED (w niektórych sklepach sprzedają na metry i wychodzi ok 60gr za 1 diodę) i z tej taśmy wylutować diody, połączyć je za pomocą cyny i cienkich drucików, następnie przykleić do bańki spalonej żarówki za pomocą super glue i taka żarówka LED jest praktycznie niezniszczalna <ok>
te z allegro są byle jak poskładane i nie ma połączeń lutowanych i po pewnym czasie szlag je trafia (lutownica w rękę i można je naprawić), ja robiłem swoim sposobem LED'y do świateł pozycyjnych i podświetlania tablicy rej. oraz zegarów i efekt jest super, dodatkowo jeśli chodzi o białe to są ich dwa rodzaje i można łączyć diody ciepłe z zimnymi uzyskując 4 różne kolory bieli
te z allegro są byle jak poskładane i nie ma połączeń lutowanych i po pewnym czasie szlag je trafia (lutownica w rękę i można je naprawić), ja robiłem swoim sposobem LED'y do świateł pozycyjnych i podświetlania tablicy rej. oraz zegarów i efekt jest super, dodatkowo jeśli chodzi o białe to są ich dwa rodzaje i można łączyć diody ciepłe z zimnymi uzyskując 4 różne kolory bieli
ziemor, dokładnie taka http://moto.allegro.pl/zamiennik-p21w-b ... 67019.html
Mam kierunki US i przebija ładnie i mryga na pomarańczowo,
Mam kierunki US i przebija ładnie i mryga na pomarańczowo,
- Apocalipto
- Forum Audi 80
- Kontakt: