[All] Gadzet - Nakładki na zaciski Brembo
Cóż złego w stosowaniu takich nakładek, gdy ma się tarcze o średnicy większej niż 300mm? Gdy ktoś montuje taki kawałek plastiku do Daewoo Tico, to rozumiem śmiech i szydzenie. Ale widziałem taki gadżet w bardzo mocnych furach, z wielkimi tarczami i wielotłoczkowymi zaciskami... jednak nie w Polsce. W USA to spotykane, ale lepszym rozwiązaniem są nakładki alu nie przypominające zacisków. Nie ma mowy o atrapie Brembo, tylko o jawnym okryciu zacisków mające swój określony cel, przede wszystkim estetykę, oraz zmniejszenie pylenia na zewnętrzną część felg. Dodatkowo ponoć lepsze odprowadzanie ciepła z zacisków i zmniejszenie fadingu.
Dla ciekawskich polecam przejrzenie strony http://www.calipercovers.com/
Dla ciekawskich polecam przejrzenie strony http://www.calipercovers.com/
- karolas123
- Forum Audi 80
ATLAS, Mógłbyś pokazać mi auto z takimi nakładkami? POwaznie mowie bo ja nigdy nie widziałem a autami do sportu sie dosc interesuje i chciałbym zobaczyć. Bo z punkru widzenia fizyki to jakiekolwiek zasłoniecie hamulca, na które w autach do sportu czesto felga działa jak wentylator, nie powoduje lepszego odporowadzenia ciepła. I po to sa te ogromne alu zaciski co by wiecej ciepła promieniowało.
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Ja tez nie widzialem takich klockow, mialem ATE, teraz mam TRW i pyla i to strasznie, 30 km z hamowaiem pare razy i juz sie kurzy. Moze sa jakies specjalne anty -pylowe ale ja o tym nie wiem.Kolczat pisze:luk448, ale chyba mi nie powiesz ze sa klocki ktore nie pyla? po 350km przykladowo kazdy klocek mi zapyli rant felgi...
Kolczat, oczywiście że tak nie powiem bo takich klocków nie ma które nie pylą.Siła rzeczy klocek jako powierzchnia trąca o tarcze musi pylic bo się zużywa.Ale są klocki które pylą mniej.Ja przerabiałem ATE(tragedia dla mnie pylą strasznie) TRW ciut lepiej.Teraz mam już zresztą któreś z kolei klocki EBC z serii green stuff i jestem z nich zadowolony.Pylą naprawdę mniej niż te które przerabiałem.Cena może ciut wysoka bo coś koło 260 żł płaciłem ale i hamują dużo lepiej.Poza tym ja i tak felgi myję minimum raz dziennie(przed każdym wyjazdem gdzieś) z racji polerowanego rantu ale gdy miałem felgi MAM bez polerki naprawdę dłużej były czystsze.
[ Dodano: 2011-06-12, 19:53 ]
sagem, mniej więcej odpowiedziałem wyżej.Poza tym z tego co pamiętam EBC coś tam pisze o tym że te green Stuffy mylą mniej.
[ Dodano: 2011-06-12, 19:53 ]
sagem, mniej więcej odpowiedziałem wyżej.Poza tym z tego co pamiętam EBC coś tam pisze o tym że te green Stuffy mylą mniej.
Dobranie klocków i tarcz to często nie lada zadanie. Każdy chciałby, aby dobrze hamowały, nie pyliły i nie piszczały ja teraz będę miał ciężki orzech do zgryzienia montując nowe heble... Harry mówił mi, że w jego setupie bardzo malutko pyli, a klocki to zdaje się TRW, jeśli nie, proszę o poprawienie (+ napisz jakie tarcze)