[b4] Malowanie elementow plastikowych
Aloha!
Chce pomalować plastikowe czarne elementy, które straciły swoją głęboką czerń. Miedzy innymi pod farbę poszły by listwy w zderzaku, blenda, grill, lusterka wiadomo wszystko co było kiedyś czarne jak węgiel Zastanawiam się tylko czy lepiej będzie to wyglądało w macie czy w połysku? Osobiście bardziej skłaniam się ku matowemu kolorowi, ale nie wiem czy będzie to wyglądało lepiej czy gorzej od połysku?
Chce pomalować plastikowe czarne elementy, które straciły swoją głęboką czerń. Miedzy innymi pod farbę poszły by listwy w zderzaku, blenda, grill, lusterka wiadomo wszystko co było kiedyś czarne jak węgiel Zastanawiam się tylko czy lepiej będzie to wyglądało w macie czy w połysku? Osobiście bardziej skłaniam się ku matowemu kolorowi, ale nie wiem czy będzie to wyglądało lepiej czy gorzej od połysku?
- percevalle
- Audi 80 Klub
Polecam sam używam kilka razy zrobisz i masz spokój nic nie płowieje wystarczy że od czasu do czasu przelecisz czernidłem. Szkoda czasu i roboty z malowaniem tych plastikówSłonik pisze:Czernidlo do zderzakow dobre, takiez gabka jak pasta do butow i zrobic kilka razy wszystkie elementy i bedzie cycus bez malowania.
Koledzy jest taka specjalna farba strukturalna używamy jej na warsztacie do malowania listew, nic nie odpryskuje jeszcze żadnej reklamacji nie było. Jeśli masz możliwość podjedz sobie do lakiernika gdzieś koło ciebie i zapytaj, jeśli jest fachowcem to gwarantuje Ci że nic nie odpryśnie. A co do lakierowania listew, jeśli były pryśnięte podkładem na plastik i pomalowane bazą a następnie klarem to też nie będzie z nimi problemów.
Lekkie udezenia albo kamienie na drodzie i moze odpryskiwac, po czasie potrafi tez zrobic sie szare... Mowa oczywiscie o farbie strukturalnej.
Byle delikatna obcierka i odrazu wszystko sie rozpada/odpada...
Widzialem zderzaki pociagniete struktura po paru latach, nie odpryskiwaly ale robilo sie to szare...
W tej kwesti (wyciagniecia czerni ze starych plastików) polecam wejsc i poczytac na kosmetykaaut.pl
Byle delikatna obcierka i odrazu wszystko sie rozpada/odpada...
Widzialem zderzaki pociagniete struktura po paru latach, nie odpryskiwaly ale robilo sie to szare...
W tej kwesti (wyciagniecia czerni ze starych plastików) polecam wejsc i poczytac na kosmetykaaut.pl
PI7er to co napisałem o malowaniu plastików to tylko i wyłącznie moje doświadczenie które nabyłem pracując u lakiernika. Plastik po latach też traci swoje właściwości nic przecież nie jest dożywotnio trwałe. A to co napisałeś o odpryskach to nawet oryginalnie pomalowane auto(zderzak,listwa) po czasie też zaczyna się "starzeć" i wyglądać nie ładnie dlatego wymyślono lakiery strukturalne by przywrócić dawną świetność elementów, natomiast co do obtartego elementu nie wiem z kąt masz takie informacje. I przypominam że to jest moje zdanie i nikt nie musi się z tym zgadzać.
Powiem szczerze, że ciekawa opcja z ta opalarka szkoda że takowej nie mam a suszarka do włosów tu pewnie nic nie pomoże :mrgreen: Jakiś czas nakładałem K2 Bono Black w takiej niebieskiej buteleczce i jak dla mnie daje to mizerny efekt praktycznie nie widać różnicy może po prostu te czernidło takie strasznie lipne