Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w coupe

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
kris0181
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris0181 » 01 paź 2008, 13:41

Hejo :->
Ja sie chciałem spytac tak ogólnie narazie bo CA chce kompletowac dopiero na wiosne.

Otóż... Mam obecnie w Coupe :
-na desce seryjne plus tweetery jakies :/
-przednich drzwiach po dwa glosniki(elipsa >pioner TS A6901< przy łydkach i 16cm BUSZMEN przy ramieniu)
-tylna kanapa orginaly
-dziury w półce na elipsy
-radio sony CDX-GT616U
Zestaw ten mam po poprzednim właścicielu.
Ale to kicha...
Chciałem się zapytać czy zostawić któryś z tych sprzetów w aucie czy kompletowac nowy?? A jesli wymieniac to wykorzystac wszystkie miejsca czy tylko wymienic deske i przednie drzwi...?
Radio raczej chce zostawic i dokupic suba z wzmakiem. I wtedy wzmak pod suba czy pod suba i przód... czy jak? :->
Do kupna jeszcze kuuuuupaaa czasu ale chce sie powoli zacząć orientowac jak to upakować w moim Coupe.

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 01 paź 2008, 15:04

najbardziej popularne CA w autach i najlepiej zdający egzamin jest taki schemat:
radyjko - jakieś w miarę porządne, wiadomo że to jest źródło, polecam rozejrzeć sie w Alpinach
scena przednia, od niej zacznij - zestaw odeparowany czyli tweetery i głośniki np 16 cm w drzwi ( najlepiej wygłuszone jeśli głośniki bedą napędzane wzmacniaczem, no i pożadnie zamocowane:głośniki i boczki). Twetery wysoki zakres i woofery niski.
w tylne drzwi nie musisz sie pakować, zostaw je na końcu jak stwierdzisz że Ci mało :mrgreen:
z półki też zrezygnuj jesli chcesz coś do bagażnika, albo - albo
jeśli chodzi o tył to nie tuba, tylko skrzynia (otwarta/zamknieta), tu już obowiązkowo piecyk <ok>
do tego co wyżej dochodzi wiele innych spraw o których nie możesz zapomnieć, czyli kable, końcówki, pierścienie z MDF lub taszki, wygłuszenie, odpowiednia instalacja całości, kondensator itp.
Dużo znajdziesz na szukajce więc zapraszam do lektury <ok>
Może pochwalisz się tym co teraz masz, jakieś foto :lol:

Awatar użytkownika
kris0181
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris0181 » 01 paź 2008, 15:24

no właśnie... co do radia... teraz mam to
Obrazek
http://www.sony.pl/product/ica-cd-tuners/cdx-gt616u
Ale w A6 mam Alpinke CDE-9870R i myślałem zeby do Qpe wsadzic Alpinke a do A6 tego soniacza... :idea: :?:
A elipsy takie
Obrazek
http://www.audiophile.pl/p/1074_pioneer_ts-a6901
A boshmanny i tweetery nie wiem jakie to.
Tak to u mnie wygląda.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 01 paź 2008, 16:19

szczerze... wogóle mi sie nie podoba to jak masz to w coupe zrobione.
tweeter ustawiony w szybe..., ja tez mam cycek ale ustawiony w kierunku słuchacza co spełnia swoja rolę.
co do drzwi... głośniki przykrecone sa do czego? tylko do boczku? chyba nie gra to najlepiej. No i tak zniszczyc boczek... teraz to dziury ci zostaną, jak bedziesz chciał to zmienić. Szkoda że jeszcze z 3 głośników nie zmieścił w drzwi :mrgreen:
Co do radia, Sony jest tutaj nowszym modelem i jesli bedziesz chciał dwa piecyki to tylko ten ci zostanie poniewaz ma dwa wyjscia RCA, Alpinka ma tylko jedno. Sadząc, po tym co poprzedni właściciel zamontował w drzwiach to odpowiadało mu Sony, Alpiny tylko szkoda do tych głośników :!:

Awatar użytkownika
kris0181
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris0181 » 01 paź 2008, 16:38

Właśnie w tym cały pic ze mi to w ogóle sie nie podoba.... :evil: To ja juz w pokoju mam lepsze audio :mrgreen:
Ogólnie myślałem zeby
- wykorzystac tą dziure w boczku i wstawic jakąś 16
- zabic jakos ładnie dziure po elipsie i obić pięknie na nowo boczki
- zrobic taszki i tam wstawic tez coś dobrego
- na slupki nowe tweetery (glosnik w desce tez wymieniac :?: albo odłączyć?)
- do bagaznika skrzynke wlasnej roboty w nią mocny bas i albo piecyk do samej skrzyni albo do skrzyni i przodu
- tył rzeczywiscie zostawie sobie moze na pozniej albo nie bede go ruszal
Mysle ze to bylby dobry kierunek... co? :idea: :roll:

Zapomnialem dodac ze w półce mam jeszcze seryjne syczki jakies hehe :lol:

Awatar użytkownika
Lenio21
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Lenio21 » 01 paź 2008, 20:16

kris0181 pisze:Ogólnie myślałem zeby
na razie sie chciałeś orientować, ale pomyśl ile kasy na to bedziesz chciał przeznaczyć, bo to od niej zależy co i jak.
kris0181 pisze:- wykorzystac tą dziure w boczku i wstawic jakąś 16
nie rozumiem, chyba chcesz iść w ślady poprzedniego właściciela. Ja bym doprowadził boczek do porzadku ( najlepiej to uzywany gdzies dorwac), zrobic lub kupic taszki i jeden głośnik w drzwiach. po co Ci cała kolumna estradowa tam.
kris0181 pisze:glosnik w desce tez wymieniac :?: albo odłączyć?)
głośniki odłącz poprostu niech sobie tam siedza nie wadza ci i tak. Grając z zestawem który sobie zmontujesz bedą ci psuły cały efekt.
kris0181 pisze:do bagaznika skrzynke wlasnej roboty w nią mocny bas i albo piecyk do samej skrzyni albo do skrzyni i przodu
no tylko pamietaj że skrzynia to nie zbic kilka płyt i tyle, najpierw szukasz głośnika potem dobierasz skrzynie do niej (niektóre głośniki nie mogą pracować np w zamknietych). skrzynia musi być odpowiednio dobrana i wyliczona.
viewtopic.php?t=8034&highlight=doc
poczytaj dla uproszczenia :mrgreen:
kris0181 pisze:tył rzeczywiscie zostawie sobie moze na pozniej albo nie bede go ruszal
masz na myśli drzwi czy półkę? drzwi zostaw jak cos tam masz to odłącz i tyle a półka to tak jak pisałem albo albo, jesli zdecydujesz sie na skrzynie to poszukaj sobie całej pólki które nie widziały głośników. Jak chcesz w półce jakieś elipsy to nie inwetsu w skrzynie. Ciśnienie jakie wytworzy skrzynia w bagażniku będzie miała duży wpływ na głośniki w półce, będzie zniekształcała ich dżwiek a nawet może uszkodzić trwale membrany.
kris0181 pisze:ze w półce mam jeszcze seryjne syczki jakies hehe
nie wiem jak w coupe było seryjnie niech sie ktos inny wypowie kto ma coupe, ale wydaje mi się że chyba nie było, a jeśli już tam coś jest to niewydaje mi się dobrym rozwiązaniem, tym bardziej jak masz tam 6x9 czy też bedzie skrzynia basowa...

Porób wiecej fotek ciekawy jestem jak to wszystko wygląda :mrgreen:

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 01 paź 2008, 20:42

Lenio21 pisze:nie wiem jak w coupe było seryjnie niech sie ktos inny wypowie kto ma coupe, ale wydaje mi się że chyba nie było,
Były w tylnych parapetach gwizdki :mrgreen: Półka w Coupe na szczęście seryjnie była bez głośników.

Awatar użytkownika
kris0181
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris0181 » 01 paź 2008, 21:03

Lenio21 pisze:na razie sie chciałeś orientować, ale pomyśl ile kasy na to bedziesz chciał przeznaczyć, bo to od niej zależy co i jak.

kris0181 napisał/a:
- wykorzystac tą dziure w boczku i wstawic jakąś 16

nie rozumiem, chyba chcesz iść w ślady poprzedniego właściciela. Ja bym doprowadził boczek do porzadku ( najlepiej to uzywany gdzies dorwac), zrobic lub kupic taszki i jeden głośnik w drzwiach. po co Ci cała kolumna estradowa tam.
Myslalem przeznaczyc tak 1500-2000zl na CA. Powinno to juz jakos chyba grac... :roll:

No skoro to rozwiązanie w drzwiach co jest teraz jest do kitu to oczywiscie wyslucham Twojej rady i wstawie tylko cos ciekawego w taszke i tweeter w slupek :-> dlatego wlaśnie tu pisze zeby dostac jakies opinie/porady. I dziękuję ze mi ich udzielasz ;-)
Lenio21 pisze:no tylko pamietaj że skrzynia to nie zbic kilka płyt i tyle, najpierw szukasz głośnika potem dobierasz skrzynie do niej (niektóre głośniki nie mogą pracować np w zamknietych). skrzynia musi być odpowiednio dobrana i wyliczona.
view...4&highlight=doc
poczytaj dla uproszczenia :mrgreen:
Jestem tego świadomy hehe ;-) duzo sie juz naczytalem, naoglądałem... jak bym miał kłopoty to znajomy pomoze, robił juz nie jedną skrzynke ;-)

Chodzilo właśnie o to ze chcialem sie zorientowac czego w ogóle szukac :)
Teraz juz mnie naprowadziles mniej wiecej... ;-)
AUDI_A6 pisze: Były w tylnych parapetach gwizdki :mrgreen:
hehe <ok> nie wiem po kiego huka oni to tam wstawiali...

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl