Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABK] Kontrolka niedomkniętych drzwi

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Krzysztof_Suliko [usunięt

[80 B4 ABK] Kontrolka niedomkniętych drzwi

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 15 lut 2010, 21:08

Witam

Przy okazji rezania kontrolki włączonych świateł wpadłem na pomysł zamontowania kontrolki niedomkniętych drzwi.

Zaadoptowałem kontkolke czerwoną - symbol otwarcia dachu: Obrazek

Podłączenie:
Plus stały (+) ze stacyjki - czerwony gruby przewód
Minus (-) z krańcówki drzwi kierowcy - brązowo - biały przewód

Brązowo - biały łączy ze sobą wszystkie krańcówki w drzwiach, dlatego też wystarczy się podpiąć do niego. Aby go znaleść ja zdjąłem wewnętrzną osłonę rogu i znalazłem tam przewód. Można odkręcić krańcówke, wyciągnąć delikatnie na zewnątrz i podpiąć się pod wsówkę z brązowo - białym przewodem.

Kontrolka zapala się po otwarciu którychkolwiek drzwi, gaśnie po zamknięciu.
W przypadku niedomknięcia - świeci.

Zastosowałem czerwoną diodę w oprawce do liczników Audi
Ostatnio zmieniony 16 lut 2010, 18:07 przez Krzysztof_Suliko [usunięt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Afdi87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Afdi87 » 16 lut 2010, 16:46

Super opcja, tez wezmę sie za cos takiego, dzisiaj zamówiłem listwy kontrolek i będzie rezanie <ok> Aha i pokaz kolego, jak caly licznik u Ciebie wygląda po zrezaniu tych 2 kontrolek :mrgreen:

Krzysztof_Suliko [usunięt

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 16 lut 2010, 17:43

Proszę bardzo, obie kontrolki na raz:
Czerwona świeci o wiele wyraźniej - tu tylko na zdjęciu zielony wyszedł bardzo jaskrawo :-/

Obrazek

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 16 lut 2010, 23:10

Gratki za rezanko <ok> szkoda że w serii nie było tego :-| mam pomysł żeby zrobić to na czerwonej foli nadrukować drukarką rysunek lub napis door i wtedy to zrezać co myślicie?

Awatar użytkownika
kacper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kacper85 » 16 lut 2010, 23:16

Pomysł może i fajny ale mi wystarcza że jak nie domknę drzwi pali mi się lampka na podsufitce. Kontrolka dobra jak ktoś wogóle nie korzysta z tego światła no i w lato.

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sławek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: eSPe » 13 wrz 2010, 23:33

a jak spiąć to z licznikiem?

[ Dodano: 2010-09-13, 23:33 ]
może jakiś schemat mały?

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 15 wrz 2010, 21:59

a jak spiąć to z licznikiem?
Krzysiek zrobił to za pomocą żarówki na osobnym zasilaniu, czyli nie ma to styku z płytą zegarów.

Ja mam obecnie zrobioną taką kontrolkę podłączoną przez płytę zegarów, z żółtej wtyczki wychodzi przewód do krańcówki a plus z płyty.
sp.olsztyn pisze:może jakiś schemat mały?
problem jest taki że nie pamiętam do którego pinu się podłączyłem.

w nie dalekiej przyszłości będę wyciągał zegary żeby wstawić z powrotem termometr to lookne gdzie to podłączyłem. <ok>

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 16 wrz 2010, 08:30

kubik pisze:Krzysiek zrobił to za pomocą żarówki na osobnym zasilaniu, czyli nie ma to styku z płytą zegarów.
Czyli jeden wpinam w brązowo biały w słupku przy krańcówce drzwi kierowcy a drugi wpina w czerwony w stacyjce i prowadzi "na krótko prosto do oprawki żarówki z tyłu"??
Dobrze zrozumiałem??
To w ten sam sposób można dorezać sobie dodatkowe oświetlenie pod nogi tylko (+) wziąć nie ze stacyjki tylko z zapalniczki?
I wtedy otwarcie któregokolwiek z drzwi zapali podświetlenie a przy zapalonym silniku zapali jeszcze kontrolkę. Dobrze główkuję?

kubik, rezałeś kiedyś kontrolkę pasów bo mnie to ciekawi??
Jeszcze fajnie jak by brzęczyk np był. Nigdzie na allegro nie znalazłem gniazda pasów z czujnikiem. Chyba że każde gniazdo (kierowcy) ma takie coś tylko kwestia dociągnięcia okablowania.

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 16 wrz 2010, 19:30

sp.olsztyn pisze:Czyli jeden wpinam w brązowo biały w słupku przy krańcówce drzwi kierowcy a drugi wpina w czerwony w stacyjce i prowadzi "na krótko prosto do oprawki żarówki z tyłu"??
Dobrze zrozumiałem??
Dobrze
sp.olsztyn pisze:To w ten sam sposób można dorezać sobie dodatkowe oświetlenie pod nogi tylko (+) wziąć nie ze stacyjki tylko z zapalniczki?
I wtedy otwarcie któregokolwiek z drzwi zapali podświetlenie a przy zapalonym silniku zapali jeszcze kontrolkę. Dobrze główkuję?
Dobrze, tylko ja bym wziął plus ze skrzynki bezpieczników z pinu L30, a biorąc masę z każdej krańcówki osobno możesz zrobić podświetlenie dla każdych drzwi indywidualnie.
sp.olsztyn pisze:kubik, rezałeś kiedyś kontrolkę pasów bo mnie to ciekawi??
Nie ale myślałem o tym. Kontrolka pasów ma wolne piny w niebieskiej wtyczce zegarów, dwa ostatnie w jednym z rzędów.
sp.olsztyn pisze:Chyba że każde gniazdo (kierowcy) ma takie coś tylko kwestia dociągnięcia okablowania.
Tego już nie wiem, ale wystarczy rozebrać gniazdo i zobaczyć, w sumie sam jestem ciekawy.

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 16 wrz 2010, 20:05

kubik, oglądałem słupek dzisiaj. Jak się dobrać do krańcówki kierowcy żeby czegoś nie ułamać. Jak zdjąć tą osłonę na słupku (która idzie aż do pasów) bo żadnej śruby ani zaczepu tam nie widziałem a nie chcę szarpać żeby czegoś nie ułamać.
kubik pisze:dla każdych drzwi indywidualnie.
Chodzi ci o to że jak otworzą się drzwi pasażera to zapali się lampka tylko u pasażera?
Z dużo babrania. Wolę żeby wszystko naraz się zapalało niezależnie które otworzę drzwi.
kubik pisze:tylko ja bym wziął plus ze skrzynki bezpieczników z pinu L30
A czemu tak? Co to za pin 30? Za co odpowiada? Który to jest w skrzynce? (foto?)

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 16 wrz 2010, 20:13

kubik, oglądałem słupek dzisiaj. Jak się dobrać do krańcówki kierowcy żeby czegoś nie ułamać. Jak zdjąć tą osłonę na słupku (która idzie aż do pasów) bo żadnej śruby ani zaczepu tam nie widziałem a nie chcę szarpać żeby czegoś nie ułamać.
Podstawowa zasada budowy instalacji w tych samochodach jest taka że wszystkie obwody zbiegają się w skrzynce nad nogami kierowcy. Znając kolor kabla możesz go właśnie tam znaleźć. Idąc dalej tym tropem proponuję odkręcić plastikową osłonę przy rączce do otwierania maski a potem plastikową podstawkę pod lewą nogę i tam pod wykładziną idą trzy wiązki kabli w jednej z nich znajdziesz brązowo biały kabelek, wpinasz się do niego i gra muzyka <ok>

Pin L30 to złączka konektorowa pod skrzynką bezpieczników. Jak popatrzysz na skrzynkę od dołu to widać na pierwszym rzędzie duże męskie konektory. Tam jest stały plus.

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: eSPe » 16 wrz 2010, 22:30

W weekend zdejmę półkę i oblukam co się tam dzieje.
Zobaczę od razu gdzie te wszystkie kable do krańcówki. Czy to nie będzie przypadkiem ta sama wiązka z czarnym kablem do której wpinać należy "ściemniacz ver.II" ??

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 16 wrz 2010, 22:33

sp.olsztyn pisze:Czy to nie będzie przypadkiem ta sama wiązka z czarnym kablem do której wpinać należy "ściemniacz ver.II" ??
Nie pamiętam, ale nie da się nie znaleźć.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 17 wrz 2010, 12:22

shellah pisze:szkoda że w serii nie było tego

mam gdzies licznik od A6 i jest tam taki rysunek otwartych drzwi, jak znajde to wrzuce fotke, co do drukowania na foli czerwonej to trzeba to jeszcze troche przyciemnic od prawej strony zeby wygladalo jak inne symbole ktore sa akurat powygaszane

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 17 wrz 2010, 12:39

Jak by się komuś udało wydrukować taką ikonkę z wszystkimi otwartymi drzwiami to można zrobić kontrolkę informującą które drzwi są otwarte

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl