Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ACE] zmiana na digifanta

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
kefirsky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kefirsky » 26 mar 2012, 00:33

DEC umożliwia zastąpienie wtrysku mechanicznego wtryskiem elektronicznym, zaturbienie każdego silnika, montaż

sekwencji lpg lub pozbycie się przepływomierza klapkowego i zastąpienie go czujnikiem ciśnienia MAP

(wbudowanym w DECa)

Lista zakupów do silnika R4 8V:
- DigitalEcuCheater z wbudowanym MAP'em - cena detaliczna 450PLN z FV lub paragonem i gwarancją,
- kolektor ssący z B4 2.0 ABK - ma listwę wtryskową z fajną wiązką spinająca wtryski pod jedną wtyczkę, swój

kupiłem za 140PLN z kosztami przesyłki - w komplecie kolektor bez przepustnicy, wtryski, listwa z regulatorem

ciśnienia paliwa, wiązką wtrysków, przewodami paliwowymi,
- przepustnica zależnie od silnika przerabianego pasuje z przeróbkami lub bez pod kolektor ssący z ABK,
- czujnik temperatury powietrza - nie ma znaczenia jaki i z jakiego auta, bo w DECu można zrobić kalibrację -

ja zastosowałem czujnik z 1,8 20V turbo AEB - używam ich we wszystkich projektach, bo ułatwiają montaż, mają

jedno ucho na śrubkę M6 i uszczelniają się na oringu, do tego jeszcze są długie i sięgają tam gdzie trzeba,
- do JNa poszły dwie wtyczki dwu-pinowe Boscha - do listwy wtryskowej i do czujnika temperatury powietrza.
- przewody paliwowe na wymiar, to koszt około 80-100PLN.
Z zakupów to tyle...no jeszcze wedle życzenia filtr stożkowy powietrza i materiał na dolot lub jakaś seryjna

obudowa filtra powietrza z B4, A4 czy innych peżotów.
Do DECa dołączamy instrukcję obsługi.

Lista zakupów do silnika R4 16V:

- DigitalEcuCheater z wbudowanym MAP'em - cena detaliczna 450PLN z FV lub paragonem i gwarancją,
- 4szt gniazd wtrysków z samochodów z Digifantem - 037 133 555A tylko ASO ceny od 17-30 PLN za szt,
- listwa wtryskowa z 1,8 20V (A4, Passat B5...) najlepiej z wtryskami - ceny od 100 do 300PLN,
- czujnik temperatury powietrza - nie ma znaczenia jaki i z jakiego auta, bo w DECu można zrobić kalibrację -

ja zastosowałem czujnik z 1,8 20V turbo AEB - używam ich we wszystkich projektach, bo ułatwiają montaż, mają

jedno ucho na śrubkę M6 i uszczelniają się na oringu, do tego jeszcze są długie i sięgają tam gdzie trzeba,
- wtyczki Boscha do wtrysków, czujnika temp powietrza - moga być używki wycięte z wiązek,
- przewody paliwowe na wymiar, to koszt około 80-100PLN,
- przy seryjnym kolektorze ssącym potrzeba wykonać rurki - przedłóżki do wtrysków - listwa wypada na

kolektorze ssącym, można je wykonać z aluminium, stali lub tworzywa - np. tarflenu.
Z zakupów to tyle...no jeszcze wedle życzenia filtr stożkowy powietrza i materiał na dolot lub jakaś seryjna

Lista zakupów do silnika R5 10V N/A i turbo:

- 5szt gniazd wtrysków z samochodów z Digifantem - 037 133 555A tylko ASO ceny od 17-30 PLN za szt,
- listwa wtryskowa z 2.2 20V turbo najłatwiej zamontować listwę z silnika AAN - ma wbodowany regulator

ciśnienia paliwa i jest wykonana ze stali nierdzewnej (3B ma stalową i regulator ciśnienia zewnętrzny) co

ułatwia spawanie; listwa najlepiej z wtryskami - ceny od 150 do 400PLN. Listwę trzeba skrócić o kilka

centymetrów - podam dokładnie o ile, w NG/NF jest kłopot z giazdami wtrysków - rozpracowuję temat. W KG/MC w

głowicę wkręcamy w.w. gniazda wtrysków, w przypadku KG listwa ma więcej miejsca, bo KG ma okrągłą przepustnicę

i nie ma kanału powietrznego do zaworu biegu jałowego, ale i tak listwę trzeba zwęzić i przenieść gwint

przewodu zasilającego paliwem - fotki niebawem. W MC podcięcie listwy nie wystaczy. Trzea przerobić

przepustnicę na okrągłą, lub zastąpić ją inną...lub odsunąć kolektor ssący od głowicy - opracowuję temat na

CNC.

- wtyczki Boscha do wtrysków, czujnika temp powietrza - moga być używki wycięte z wiązek; W turbo jest

seryjnie czujnik temperatury powietrza,
- przewody paliwowe na wymiar, to koszt około 80-100PLN,
- przy seryjnym kolektorze ssącym potrzeba wykonać rurki - przedłóżki do wtrysków - listwa wypada na

kolektorze ssącym.

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 26 mar 2012, 07:16

Noo i taka odpowiedź mnie już bardziej satysfakcjonuje! Czyli powoli trzeba zacząć kompletować graty. Dalej czekamy na jakieś fotostory. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Apocalipto
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Apocalipto » 26 mar 2012, 22:50

kefirsky, <spoko> Czekam z niecierpliwością na fotostory <aparat> <pijaczek>

kefirsky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kefirsky » 29 mar 2012, 23:39

Zalegam w łóżku niestety...pochorowałem się, ale jakieś tam pomruki znalazłem tej A200 z DECem.

http://www.youtube.com/watch?v=k1hpFov6 ... e=youtu.be

Awatar użytkownika
Small3r
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Small3r » 30 mar 2012, 06:57

kefirsky, cuudooo <ok>

Podsycasz lepiej atmosferę niż najlepszy film jaki widziałem! 8-)

Awatar użytkownika
kris0181
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris0181 » 30 mar 2012, 07:58

Aparat wyrywał się z rąk niczym rozjuszony rumak, po wszystkim nie moglem go uspokoić, dopiero 220V doprowadzilo go do porządku :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bezimienny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bezimienny » 31 mar 2012, 11:35

A myślał ktoś nad wtryskami z silników volvo R5? może to był by jakiś sposób.

kefirsky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kefirsky » 31 mar 2012, 11:48

Ale przeszczep całej elektroniki?

Awatar użytkownika
Bezimienny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bezimienny » 31 mar 2012, 12:28

No wiele silników volvo jest R5 i może coś by sie wymodziło, ja sie jeszcze nie znam na tyle by coś planować, ale może ktoś coś by wymyślił.

No może sie nie znam ale patrze tak i patrze i widze że volvo 850 miało chyba tylko R5 i może coś w tą strone sie skierować? może ktoś sie wypowiedzieć na ten temat?

kefirsky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kefirsky » 01 kwie 2012, 21:40

Trochę było ciemno, ale posłuchajcie sobie...najlepiej w słuchawkach lub z dobrymi głośnikami.
Te auto jest już zamknięte. Doładowanie 1,15bara. Zero stuku i niskie EGT. Zapas jest spory. Testowo dmuchnęliśmy 1,7 bara. Ale zamówienie miłej Pani było na okolice 1 bara.

Filmik Audi 200

Obrazek

Obrazek

Teraz czas na torowe B2 2.2t 10V, B3 1.8 quattro, 2x 200 2,2t 10V i Coupe 2.0 20V. Jutro wysyłam pierwsze 3 sztuki sprzętu w Polskę.

Awatar użytkownika
Apocalipto
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Apocalipto » 01 kwie 2012, 22:07

kefirsky, masz jakieś foto jak to pod maską się prezentuje i jak mniej więcej instrukcja wygląda?

kefirsky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kefirsky » 01 kwie 2012, 22:38

Jeszcze fotka folderowa

Obrazek

Pod maską fotki będą, ale dopiero po tym jak klientka dośle pieniążki na wykończenie auta.

Montaż w przypadku MC, to 10 lub 12 przewodów przeciętych i podpiętych do DECa i dwa przewody do zasilania wtrysków. Pod maskę przeciągamy tylko dwa przewody - ja w tym przypadku wykorzystałem przewody po wtryskiwaczu rozruchowym...także bez przeciąganiu przewodów. Do tego wężyk podciśnienia i ewentualnie podpięcie wtyczki wyświetlacza, który widać na filmiku - te pomarańczowe cyferki. Instrukcje montażu mam w pdfie i jak na razie wysyłam dla klientów.

marszall
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marszall » 05 kwie 2012, 21:29

Hehe śmieszny sie temat zrobił bo tytuł jest nieco inny.

Co do tematu to wypowiem sie: zmiana ACE na digi nic prostszego. Temat już ogarnięty do granic możliwośći w golfie. Jest nawet taki topic że nie trzeba orginalnej wiązki z KE-Motronica wyrzucać tylko przepina sie piny. Nie wiem jak wychodzi to kosztowo ale najwazniejśz rzeczą jest dokupienie Kompa z g60 bo on najbardziej rozwojowy.

Są dostepne chipy, listwa w ACE z 1.8 20V + przedłużki (dostępne w handlu)

Ktoś tu powiedział że ACE to kupa w B4 ale mysle że (mowa o zdrowym silniku) jeżeli z 140 KM robi się 160+ to czujesz różnice

Najfajniejsze jest to że ten komp opiera sie na prostej zasadzie zliczania impulsów z halla aparatu zapłonowego i tym samym steruje zapłonem i dawką (full grupa) myśle wiec ze z powodzeniem obsłużył by R5 (trzeba by tylko limiter obrotów przesunąć.

kefirsky
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kefirsky » 05 kwie 2012, 22:20

Z kosztami przy Digi z G60 nie jest kolorowo, bo ceny kompletu potrafią osiągać nawet tysiaka, ale i dochodzą koszty softu lub strojenia u kilku zaledwie specjalistów w PL. No i sterowników z G60 nie przybywa. Strojenie Digi, to wiedza tajemna, a strojenia na DEC czy EasyEcu jestem w stanie nauczyć każdego.

marszall
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marszall » 06 kwie 2012, 07:05

no i to jest niewątpliwy plus, jednakże zaadoptowanie tego ustrojstwa do mechanicznego wtrysku jest identyczne jak digifanta

A jak z korekcja stuku ma ten sterownik? Diagnoza błedów?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl