[80 B4] Filtr Kabinowy
tomi022 pisze:taką??? [url=http://images22.fotosik.pl/95/790e480ccfa14ba2.jpg]Obrazek[/URL]Oofol pisze:Nie ma bo fabryka zaoszczędziła ale możesz go założyć! Ja też tak miałem! Taką kratkę plastikową. Filtr kosztuje jednak 60zł
bo ja mam takie coś...a mnie już wnerwia wycieranie deski co 2 dni...
Witam!
Od kilku dni przeglądam sobie forum w poszukiwaniu odpowiedzi gdzie i jak montuje się filtr kabinowy inaczej przeciwpyłkowy. Zanim posta napisałem troszkę na forum poczytałem. Stojąc przodem do maski auta [B4 1.9 TDI 1Z - 92r.] po lewej stronie na podszybiu, pod plastikowym elementem maskującym, przykręcanym na plastikowe śruby znajduje się miejsce na w/w element. Hmmm i tu zaczyna się zagwozdka.....w mojej B4 jest taki sam element jak u Tomi022. Zwykła plastikowa kratka osłaniająca kabinę pasażerską jedynie przed listowiem. Jakiś czas temu zabrałem się za czyszczenie systemu klimatyzacji w mojej turbo Niuni środkiem odgrzybiającym znanej firmy Wurth. Jasną sprawą jest, aby klimę poprawnie odgrzybić należy usunąć wszystkie filtry znajdujące się w systemie wentylacyjnym auta - czyli poszukiwany filtr przeciwpyłkowy. Zdjąłem kratkę, odkręciłem plastikową podstawkę, na której ramka się zatrzaskuje. Włożyłem rękę w celu penetracji kanału wentylacyjnego i jedyne, co stwierdziłem to wirnik wentylatora. Kombinując dalej i chcąc zaspokoić swoją ciekawość rozebrałem auto od wewnątrz tzn. okręciłem schowek później jeszcze jeden element plastikowy w okolicach nóg pasażera i stwierdzam, że w moim aucie Audi 80 B4 1.9 TDI 1Z z 92 r. nie ma żadnego filtra przeciwpyłkowego inaczej kabinowego :shock: Chcę taki filtr zamontować. Jakie są możliwości?? Czy muszę odkręcić i "wyrzucić" ramkę, na której zatrzaskuje się kratka osłaniająca przed liśćmi i na miejsce starej zamontować taką od identycznej B4 z tymże od egzemplarza, który posiadał w/w filtr 8-) Czy są filtry, które można zamontować w tej kratce jak na zdjęciu przedstawił Tomi022. Byłem w kilku sklepach motoryzacyjnych i każdy sprzedawca tłumaczył mi, że filtry do B4 są tylko takie podłużne o długości około 40 cm. Na koniec jeszcze jedno pytanie. Czyżby Audi produkowało B4 z filtrem i bez niego??? :roll: Filtr raczej się przydaje. Kurz i jakieś drobne pyłki przez taką śmieszną krateczkę nie zostaną zatrzymane. Nom chyba, że auta z klimą nie posiadają filtra kabinowego...coś tu jest nie halo.... :oops: Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedź na moje pytania.
BTW jako nowy użytkownik forum chciałbym się przywitać....Marcin jestem miło mi
filtr kabinowy...
Przeglądając Forum, na pewno natrafiłeś na ten schemat, obrazujący elementy mocowania filtru kabinowego. Z tego co wywnioskowałem brakuje Ci ramki wkładu filtra, do której wkłada sie filtr kabinowy.... Nie demontuj tylko podstawy ramki, na tę podstawe nasuwa sie ramkę z filtrem. Moja rada: szukaj ramki albo w serwisie albo na szrocie...
Pozdrawiam - Adam.
Pozdrawiam - Adam.
Re: filtr kabinowy...
....dzięki Adamie za pomoc....jutro podjadę na szrot i poszukam brakującego elementu...Omen pisze:Przeglądając Forum, na pewno natrafiłeś na ten schemat, obrazujący elementy mocowania filtru kabinowego. Z tego co wywnioskowałem brakuje Ci ramki wkładu filtra, do której wkłada sie filtr kabinowy.... Nie demontuj tylko podstawy ramki, na tę podstawe nasuwa sie ramkę z filtrem. Moja rada: szukaj ramki albo w serwisie albo na szrocie...
Pozdrawiam - Adam.
Pozdro
Ja wlasnie dzieki tematon na tym forum znalazlem u siebie filtr i wymienilem go na nowy 1004 (z allegro producent Filtron), wyczyscilem tez okolice filtru z lisci i szlamu/blota ktore sie tam nagromadzilo przez lata, i efekt jest zaskakujacy! juz na stopniu pierwszym wentylatora w kabnie czuje dosc duzy ruch powietrza (w porownaniu z tym co bylo), czuc, ze powietrze cyrkuluje po kabinie, nie mowiac juz co sie dzieje jak przekrece ustawienie wiatraka na stopien III czy IV - wichura wymiana takiego filtru niby nic, a daje bardzo duzo, zegnajcie zaparowane szyby w zimie 8-)
...wczoraj miałem przyjemność przemieszczać się na trasie Lublin- Warszawa-Lublin. Odwiedziłem wszystkie szroty jakie tylko są dostępne przy tej drodze jak również wszystkie szroty w Lublinie i nie tylko. Przeczesałem całe centrum motoryzacyjne w Lublinie efekt.....nigdzie nie ma poszukiwanej podstawki podobno tylko serwis nom chyba, że ktoś trafi taką część z jakiegoś rozbitka. czytają różne posty na forum troszkę mnie zastanawia filozofia firmy Audi. Dlaczego w części modeli B4 montowali filtry a część ich nie ma?. Czy to ma coś wspólnego z tym czy auto ma klimę czy nie? Tak czy siak nadal poszukuje brakującego elementu!!
Pozdro
Pozdro