[B4 1.9 1Z] Montaz podłokietnika z audi 100
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] Montaz podłokietnika z audi 100
Witam.Dziś będąc na szrocie wpadło mi w ręce całe siedzenie z audi 100 w moim kolorze z oryginalnym podłokietnikiem za śmieszne 30zł.Niestety oparcie jest wytarte od wsiadania dlatego chciałbym przerzucić sam podłokietnik do mojego oparcia.Czy ktoś z was może mi w tym pomóc gdyż nie wiem jak się do tego zabrać by czegoś nie spieprzyć.
Po pierwsze ten trzpień sześciokątny który trzyma podłokietnik jest za długi i przez to podłokietnik się nie mieści między siedzenia.Jak by był krótszy to wejdzie bez problemu.Czy obcinaliście ten trzpień czy jest inne rozwiązanie?
Druga sprawa to jak przerzucić regulacje oparcia na drugą stronę? W ogóle to pokrętło w tym siedzeniu co kupiłem jest trochę inne bo są dwa pokrętła mniejsze i większe.Większym pochylamy oparcie a drugim jak kręcę to nic się nie dzieje tylko dochodzi do oporu i tyle.
Mam oczywiście całe siedzenie więc wszystkie potrzebne rzeczy, jeśli się da, mogę przerzucić do swojego oparcia.
Na forum były temat z montażu ale fotek już brak.
Z góry dzięki za wszelką pomoc
[ Dodano: 2014-03-21, 18:45 ]
Ok znalazłem informacje że najlepiej jest zamienić miejscami oparcia.Właśnie to zrobiłem.Teraz jak zamontować podłokietnik do dawnego oparcia pasażera? Da się wykorzystać elementy montażowe które są w siedzeniu które kupiłem z podłokietnikiem czy trzeba będzie coś spawać?
Po pierwsze ten trzpień sześciokątny który trzyma podłokietnik jest za długi i przez to podłokietnik się nie mieści między siedzenia.Jak by był krótszy to wejdzie bez problemu.Czy obcinaliście ten trzpień czy jest inne rozwiązanie?
Druga sprawa to jak przerzucić regulacje oparcia na drugą stronę? W ogóle to pokrętło w tym siedzeniu co kupiłem jest trochę inne bo są dwa pokrętła mniejsze i większe.Większym pochylamy oparcie a drugim jak kręcę to nic się nie dzieje tylko dochodzi do oporu i tyle.
Mam oczywiście całe siedzenie więc wszystkie potrzebne rzeczy, jeśli się da, mogę przerzucić do swojego oparcia.
Na forum były temat z montażu ale fotek już brak.
Z góry dzięki za wszelką pomoc
[ Dodano: 2014-03-21, 18:45 ]
Ok znalazłem informacje że najlepiej jest zamienić miejscami oparcia.Właśnie to zrobiłem.Teraz jak zamontować podłokietnik do dawnego oparcia pasażera? Da się wykorzystać elementy montażowe które są w siedzeniu które kupiłem z podłokietnikiem czy trzeba będzie coś spawać?
Witam najlepiej zamienić tak jak zrobiłeś ja bym spróbował wyciąć mocowanie z tego siedzenia z audi 100 przyspawać lub przykręcić
Na takiej samej zasadzie jak robiłem z nasadką która była przyspawana do blachy i przykręcone wszystko do oparcia
https://audi80.pl/-b4-montaz-podloki ... t57975.htm
Reszta pasowała bez problemu
Na takiej samej zasadzie jak robiłem z nasadką która była przyspawana do blachy i przykręcone wszystko do oparcia
https://audi80.pl/-b4-montaz-podloki ... t57975.htm
Reszta pasowała bez problemu
witam jeśli chodzi o montaż podłokietnika z a6c4 to po pierwsze zamień oparcia kierowcy na pasażera i odwrotnie problem regulacji już znikł dalej jak maż przełożone to jak ściągniesz tapicerka z oparcia kierowcy to zobaczysz że po prawej stronie oparcia jest dziurka w stelażu na idealnej wysokości gdzie ma być to ustrojstwo i na tej wysokości dziurki będziesz miał tą nasadkę
teraz tak musisz mieć nasadkę 19 dwunastolatkom i kawałek płaskownika dosłownie paro centymetrowy a szeroki na szerokość stelaża oparcia fotela przyspawaj nasadkę do płaskownika tylko ciśnij na dwunastokątną bo jest większa możliwość regulacji skapniesz się o co chodzi niczego nie tnij u siebie broń cię panie Boże jak znajdę jakieś fity to wrzuce
teraz tak musisz mieć nasadkę 19 dwunastolatkom i kawałek płaskownika dosłownie paro centymetrowy a szeroki na szerokość stelaża oparcia fotela przyspawaj nasadkę do płaskownika tylko ciśnij na dwunastokątną bo jest większa możliwość regulacji skapniesz się o co chodzi niczego nie tnij u siebie broń cię panie Boże jak znajdę jakieś fity to wrzuce
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, 11:08 przez BAX, łącznie zmieniany 1 raz.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ok poradziłem sobie z tym.Nie montowałem nasadki gdyż tak jak wspomniałem miałem cały fotel z podłokietnikiem wiec wyciąłem ten element do którego przekręca się podłokietnik i wspawałem w mój stelaż.Problemem natomiast było odkręcenie oparcia kierowcy.Chyba ktoś w fabryce przesadził z klejem gdyż była nie do ruszenia.Nawet ułamał mi się wykrętak.No ale siła razy gwałt i musiało się dać odkręcić.Dzięki za wszystkie porady.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Powiem ci że nie wiem gdyż nie rozbierałem całego fotela.W twoim przypadku wolał bym zamontować podłokietnik ponad pokrętłem bez zmiany oparć.Zresztą oryginalnie podłokietnik nie jest na tej samej płaszczyźnie co pokrętło tylko jest trochę wyżej.Nad pokrętłem jak zdejmiesz poszycie jest właśnie ten otwór przy którym jest montowany podłokietnik.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ale on chce przełożyć samą regulację pochylenia.joandaw pisze:e zmianą oparć niema żadnego problemu
[ Dodano: 2014-04-03, 19:50 ]
Aha bym zapomniał.Jak ktoś chce kupić podłokietnik to niedaleko mnie na szrocie są jeszcze dwa podłokietniki.Koleś razem z całym fotelem chce 30zł także jakby co to do mnie na PW po szczegóły.