Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 abk coupe] nagrzewnica

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maagnum
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 abk coupe] nagrzewnica

Post autor: maagnum » 22 wrz 2010, 21:14

Witam,
wiem ze o rozbieraniu nagrzewnicy już było..
zgodnie z fotostory zabrałem sie za rozbiórke i utkenłem.. doszedłem do obudowy nagrzewnicy i nie mam pojęcia jak ją zdjąć.. ani drgnie. Śruby od strony silnika mam odkrecone nie wiem co wiecej trzyma tą obudowe

Tu fotka mojego pacjenta
Obrazek
Obrazek

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 23 wrz 2010, 14:04

Musisz odkrecic jeszcze sruby przy wlocie powietrza do kanału nagrzewnicy od strony podszybia, tam gdzie siedzi filtr pyłkowy. Doadtkowo z lewej strony widac srubke mocujaca kanał powietrza nóg do obudowy nagrzewnicy.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 27 wrz 2010, 19:46

Mi to wygląda na wersję z klimą. Może rurki parownika trzymają? Bez rozszczelnienia klimy nie uda Ci się wymontować kanałów powietrznych. Jedynie możesz się pokusić o rozpięcie kanałów powietrznych z obudową nagrzewnicy (tą częścią po lewej, w której znajdują się klapy sterujące powietrzem).

Poza tym nadal masz nieodczepione kanały nawiewy na nogi. Po lewej stronie widać też przewody które musisz odłączyć od obudowy nagrzewnicy.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 27 wrz 2010, 20:08

A jakby nadal tobie trzymało coś mimo rozłaczenia klimy itd.

Ostatnio wlaczyłem z wersją bez klimy.

Jakimś cudem wtopiło mi się wygłuszenie ta czarna guma w te dwie rurki od nagrzewnicy. Bez rwania się nie odbyło.

Awatar użytkownika
maagnum
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maagnum » 28 wrz 2010, 17:57

Dzieki Panowie,
nagrzewnica wymieniona!
rzeczywiście trzeba było klime rozszczelnić i użyć troche siły.

Został jeszcze jeden problem. Zauważyłem ze przy klapach sterowania jedno z ciegnien jest nie podłaczone do niczego (pewnie dlatego też nie mam nawiewu na nogi). Może macie jakiś rysunek jak to powinno wygladać zeby dorobić jakiś patent bo czegoś takiego nie moge dokupić

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 28 wrz 2010, 18:17

maagnum pisze:rzeczywiście trzeba było klime rozszczelnić i użyć troche siły.
mam nadzieję, że przez to silne szarpanie nie pouszkadzałeś rurek aluminiowych od parownika klimy (tych, które przechodzą przez ścianę grodziową).
maagnum pisze:auważyłem ze przy klapach sterowania jedno z ciegnien jest nie podłaczone do niczego (pewnie dlatego też nie mam nawiewu na nogi).
no raczej.

linka ma na końcu takie kółeczko. to kółeczko musi być nałożone na to uszko na tej dźwigience. w tym miejscu, gdzie się kończy strzałeczka na fotce. Na tej fotce widać jak to wygląda przy innej klapce. Tu musi być tak samo. Dodatkowo Pancerz linki musi być unieruchomiony aby linka swobodnie pracowała - również to widać na fotce na fotce trochę niżej od strzałeczki. Popatrz na inne linki i będziesz wiedział o co chodzi.

Awatar użytkownika
maagnum
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maagnum » 28 wrz 2010, 18:47

pytanie tylko z czym połaczyć tą dzwigienke.. tzn jeden koniec na dzwigience a gdzie drugi podpiąć.. jakiś schemacik może istnieje? ;/

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 28 wrz 2010, 19:34

Ty u siebie masz klimatronic z tego, co widzę, więc linki masz tylko przy silniczkach. silniczek przyłączony jest do wiązki, z silniczka wychodzi linka, która przyłączona jest do dźwigienki. Jeśli się nie mylę, to te dwie szaro-czarne kostki na fotce, to właśnie te silniczki.
Zobacz czy oba są podłączone. Każdy powinien sterować swoją klapką.

Awatar użytkownika
maagnum
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maagnum » 29 wrz 2010, 13:08

rzeczywiście każda klapka ma osobny silniczek (ta szaro czarna kostka). Jeden z silniczkow też nie ma połaczenia wiec jest napewno od tej dzwigienki. Obdzwniłem pare sklepów ale niestety można tylko sprowadzic orginał z niemiec.. dwóch tygodni nie mam wiec cos sam stworze.
Dzieki jeszcze raz!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl