pranie tapicerki
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
pranie tapicerki
witam.panowie potrzebuje wyprać tapicerkę w samochodzie.domowymi sposobami próbowałem ale to tylko z wierzchu się odświeży a ja potrzebuję wyprać porządnie bo jak uderzę ręką w siedzenie to aż się kurz wzbija w powietrze <ok> no i moje pytanie czy znacie jakiś dobry zakład gdzie piorą tapicerkę np w Krakowie lub okolicach gdzie można negocjować cenę gdyż wszędzie jest cennik za siedzenia,boczki,sufit,podłogę i bagażnik a ja potrzebuje wyprać tylko siedzenia no ewentualnie bagażnik...
- grzechas_audi
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
no więc tak jak mówiłem domowymi sposobami już prałem jednak to nic nie daje.ten siedemnastoletni brud jest dość głęboko w materiale.z zewnątrz ładnie wszytko wygląda jednak po jakimś czasie ten brud wychodzi z wewnątrz..najlepszym sposobem było by zdjęcie tapicerki z foteli i wypranie jej w pralce ale z tym tez jest sporo zabawy.chciałbym po prostu dość mocno namoczyć fotele z jakimś dobrym środkiem i wyciągnąć tą wodę z brudem jakimś odkurzaczem a takie coś to tylko w profesjonalnych firmach robią...
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Wypróbuj to: http://allegro.pl/stp-tuff-stuff-pianka ... 53239.html
Kumpel użył na swoim Passacie B4 i efekt jest rewelacja, przed użyciem boczki tapicerki były praktycznie jednolicie szare, po wyczyszczeniu tym środkiem okazało się, że jest szaro granatowa z kolorowymi wstawkami, przeszywana kolorowymi nićmi
Kumpel użył na swoim Passacie B4 i efekt jest rewelacja, przed użyciem boczki tapicerki były praktycznie jednolicie szare, po wyczyszczeniu tym środkiem okazało się, że jest szaro granatowa z kolorowymi wstawkami, przeszywana kolorowymi nićmi
to niech od razu polecą po całości i nie kombinuj kilka razy nie wypijesz piwka, zapalisz paperosa/trawy i będzie na pranie środka :lol:hudy pisze:nie było by problemu gdyby w zakładach gdzie piorą tapicerkę mieli jakiś ruchomy cennik.oni maja sztywny powiedzmy 100-120zł za siedzenia,sufit,boczki podłogę i bagażnik a ja chce tylko siedzenia to nie obniża ceny a jak obniżą to tylko nieznacznie...
ja moją białą tapicerke prałem odkurzaczem. Może masz możliwość pozyczenia odkurzacza który by miał możliwość wciągania "wilgoci" lub poprostu prania na mokro. Do prania używałem "persil gel" a na miejscowe zabrudzenia "Meglio" (Meglio można też myć silniki itp. - rozpuszcza każde zabrudzenia aż po najgorsze smary i tłuszcze) Najpierw rozrobioną mieszanką spryskiwałem tapicerke (tak dość znacznie - przy nacisku dłonią woda wysączała się po bokach), jeśli była potrzeba tarłem trochę gąbką tak że aż się pieniło a później odkurzaczem wyciągałem całą wilgoć. Ssawka odkurzacza byłą z przezroczystego tworzywa i było widać jak wielki syf jest ukryty we włóknach dywany czy fotelach. Proces powtarzałem kilkukrotnie i ciągle z "dna" dywanu odkurzacz wyciągał jakieś brudy. Tarcie szczotkami, płukanie itd. wg mnei tylko wciera brud ew. myje powierzchownie. Gdy się go odessie wtedy widać dopiero efekt <ok>
w tym temacie w moim 1 poście są fotki po wypraniu tapicerki..zerknij sobie
https://audi80.pl/80-b4-20-abk-moj-n ... t30717.htm
w tym temacie w moim 1 poście są fotki po wypraniu tapicerki..zerknij sobie
https://audi80.pl/80-b4-20-abk-moj-n ... t30717.htm
namocz dobrze wypierz a puzniej jedz na myjnie na odkurzacz zaplacisz kilka moniaków 2 zł ale zasysa bardzo dobrze i ci wyciagniehudy pisze:no więc tak jak mówiłem domowymi sposobami już prałem jednak to nic nie daje.ten siedemnastoletni brud jest dość głęboko w materiale.z zewnątrz ładnie wszytko wygląda jednak po jakimś czasie ten brud wychodzi z wewnątrz..najlepszym sposobem było by zdjęcie tapicerki z foteli i wypranie jej w pralce ale z tym tez jest sporo zabawy.chciałbym po prostu dość mocno namoczyć fotele z jakimś dobrym środkiem i wyciągnąć tą wodę z brudem jakimś odkurzaczem a takie coś to tylko w profesjonalnych firmach robią...
Ja swego czasu tak robilem jak mialem wilgoc na podlodze przed wymiana filcu odkurzacz wciagnal wilgoc elegancko