Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

pranie tapicerki

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

pranie tapicerki

Post autor: hudy » 26 cze 2011, 11:19

witam.panowie potrzebuje wyprać tapicerkę w samochodzie.domowymi sposobami próbowałem ale to tylko z wierzchu się odświeży a ja potrzebuję wyprać porządnie bo jak uderzę ręką w siedzenie to aż się kurz wzbija w powietrze <ok> no i moje pytanie czy znacie jakiś dobry zakład gdzie piorą tapicerkę np w Krakowie lub okolicach gdzie można negocjować cenę gdyż wszędzie jest cennik za siedzenia,boczki,sufit,podłogę i bagażnik a ja potrzebuje wyprać tylko siedzenia no ewentualnie bagażnik...

Awatar użytkownika
mati86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mati86 » 26 cze 2011, 11:25

sam sobie wypierz wodą z płynem i szczoteczką przeleć kercherem i bedzie malllyna :mrgreen: ja tak zrobiłem i jest miodzio tylko musi być dobre słońce i za dwa dni ci wyschną fotele <ok>

Awatar użytkownika
grzechas_audi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzechas_audi » 26 cze 2011, 11:26

kolega prowadzi taką działalność od wielu lat tylko nie wiem czy takie miejsce jak Pszczyna by się interesowało :-P

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 26 cze 2011, 12:29

hudy, ja kupilem jakis czas temu taki srdek sonaxa do prania tapicerek, wczoraj w koncu sie zmoglem i wypralem caly dywan jest o niebo lepiej niz przed praniem, na opakowaniu pisze ze ogolnie do tapicerki wiec foteli pewno tez... chociaz pomysl mati86 tez jest bardzo dobry ;]

Awatar użytkownika
ryju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ryju » 26 cze 2011, 12:57

Tylko nie wpadnij na pomysł żeby mocno zmoczyć podsufitkę bo będziesz miał baldachim :evil:

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 26 cze 2011, 17:09

no więc tak jak mówiłem domowymi sposobami już prałem jednak to nic nie daje.ten siedemnastoletni brud jest dość głęboko w materiale.z zewnątrz ładnie wszytko wygląda jednak po jakimś czasie ten brud wychodzi z wewnątrz..najlepszym sposobem było by zdjęcie tapicerki z foteli i wypranie jej w pralce ale z tym tez jest sporo zabawy.chciałbym po prostu dość mocno namoczyć fotele z jakimś dobrym środkiem i wyciągnąć tą wodę z brudem jakimś odkurzaczem a takie coś to tylko w profesjonalnych firmach robią...

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 26 cze 2011, 17:28

Wypróbuj to: http://allegro.pl/stp-tuff-stuff-pianka ... 53239.html
Kumpel użył na swoim Passacie B4 i efekt jest rewelacja, przed użyciem boczki tapicerki były praktycznie jednolicie szare, po wyczyszczeniu tym środkiem okazało się, że jest szaro granatowa z kolorowymi wstawkami, przeszywana kolorowymi nićmi :-)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 26 cze 2011, 17:37

Paweł mam ta piankę.jest na prawde dobra ale ona czyści tylko materiał z zewnątrz a ja potrzebuje wyczyścić dogłębnie materiał na siedzeniach...

piotrpiter

Post autor: piotrpiter » 26 cze 2011, 19:31

to moze da rade to jakies urzadzenie na parę?przegrzana para pod cisnieniem plus chemia powinna dac rade ,ale nie ma to jak szczota ...

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 26 cze 2011, 20:23

nie było by problemu gdyby w zakładach gdzie piorą tapicerkę mieli jakiś ruchomy cennik.oni maja sztywny powiedzmy 100-120zł za siedzenia,sufit,boczki podłogę i bagażnik a ja chce tylko siedzenia to nie obniża ceny a jak obniżą to tylko nieznacznie...

Awatar użytkownika
MarcinC
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: MarcinC » 26 cze 2011, 22:02

hudy pisze:nie było by problemu gdyby w zakładach gdzie piorą tapicerkę mieli jakiś ruchomy cennik.oni maja sztywny powiedzmy 100-120zł za siedzenia,sufit,boczki podłogę i bagażnik a ja chce tylko siedzenia to nie obniża ceny a jak obniżą to tylko nieznacznie...
to niech od razu polecą po całości i nie kombinuj ;-) kilka razy nie wypijesz piwka, zapalisz paperosa/trawy i będzie na pranie środka :lol:

Awatar użytkownika
Rene
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rene » 27 cze 2011, 23:37

U nas w Czeladzi jest dość elastyczny facet :mrgreen: (mi pierze odcinkami ze względu na dziecko), przyznam szczerze, że foteli nie prałam tylko podłogę i boczki więc jak chcesz to mogę na priv podesłać nr telefonu to się osobiście zapytasz :mrgreen:

Awatar użytkownika
krisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisss » 28 cze 2011, 12:19

ja moją białą tapicerke prałem odkurzaczem. Może masz możliwość pozyczenia odkurzacza który by miał możliwość wciągania "wilgoci" lub poprostu prania na mokro. Do prania używałem "persil gel" a na miejscowe zabrudzenia "Meglio" (Meglio można też myć silniki itp. - rozpuszcza każde zabrudzenia aż po najgorsze smary i tłuszcze) Najpierw rozrobioną mieszanką spryskiwałem tapicerke (tak dość znacznie - przy nacisku dłonią woda wysączała się po bokach), jeśli była potrzeba tarłem trochę gąbką tak że aż się pieniło a później odkurzaczem wyciągałem całą wilgoć. Ssawka odkurzacza byłą z przezroczystego tworzywa i było widać jak wielki syf jest ukryty we włóknach dywany czy fotelach. Proces powtarzałem kilkukrotnie i ciągle z "dna" dywanu odkurzacz wyciągał jakieś brudy. Tarcie szczotkami, płukanie itd. wg mnei tylko wciera brud ew. myje powierzchownie. Gdy się go odessie wtedy widać dopiero efekt <ok>

w tym temacie w moim 1 poście są fotki po wypraniu tapicerki..zerknij sobie

https://audi80.pl/80-b4-20-abk-moj-n ... t30717.htm

blaszczu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: blaszczu » 28 cze 2011, 21:23

Ja do prania tapicerek mogę polecić Nielsen Nap Low Foam. Litrowa butelka kosztuje bodajże 33 zł jednak warto bo starcza na bardzo długo, płyn rozcieńcza się zazwyczaj w proporcjach 1:10 więc przy mądrym użytkowaniu starczy nam na naprawdę długo <ok> No i do tego jest naprawdę bardzo wydajny ;)

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 28 cze 2011, 22:32

hudy pisze:no więc tak jak mówiłem domowymi sposobami już prałem jednak to nic nie daje.ten siedemnastoletni brud jest dość głęboko w materiale.z zewnątrz ładnie wszytko wygląda jednak po jakimś czasie ten brud wychodzi z wewnątrz..najlepszym sposobem było by zdjęcie tapicerki z foteli i wypranie jej w pralce ale z tym tez jest sporo zabawy.chciałbym po prostu dość mocno namoczyć fotele z jakimś dobrym środkiem i wyciągnąć tą wodę z brudem jakimś odkurzaczem a takie coś to tylko w profesjonalnych firmach robią...
namocz dobrze wypierz a puzniej jedz na myjnie na odkurzacz zaplacisz kilka moniaków 2 zł ale zasysa bardzo dobrze i ci wyciagnie
Ja swego czasu tak robilem jak mialem wilgoc na podlodze przed wymiana filcu odkurzacz wciagnal wilgoc elegancko

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl