Witam
Mam problem z wodą pod wycieraczką po stronie pasażera w moim bluesmobilu
Było już „parę” postów na ten temat, ale wykluczyłem już kilka możliwości i potrzebuję się skonsultować z fachowcami. Początkowo woda kapała malutkimi kropelkami spod półki w desce rozdzielczej na wycieraczkę. Teraz podcieka wykładziną i cała wykładzina pod wycieraczką jest mokra.
Zaznaczę, uprzedzając ewentualne pytania, że nie mam szyberdachu, a szyba przednia była wymieniana, jednak, jak tylko pojawił się problem pojechałem tam, gdzie mi ją zakładali i sprawdzili, czy jest szczelnie przyklejona – pokryli brzegi szyby od zewnątrz pianą i dmuchali od środka sprawdzając, czy nie pojawiają się jakieś bąbelki – tak jak przy sprawdzaniu szczelności LPG – było OK, więc to nie problem przedniej szyby.
Początkowo u mechanika założyli mi silikon pomiędzy uszczelkę szyby a plastikową listwę podszybia i na jakiś czas pomogło. Później silikon sparciał, dodatkowo zaszła potrzeba wymiany filtra kabinowego i żeby się do niego dostać usunąłem resztki silikonu i znowu się zaczęło.
Uszczelniłem silikonem obudowę filtra kabinowego, usunąłem zalegające liście w rynienkach, ale to nie pomogło. Sprawdziłem uszczelkę drzwi – jest w porządku. Plastik podszybia wchodzi „na wcisk” pomiędzy rynienkę a uszczelkę szyby – nawet go trochę ciężko wcisnąć, a jednak gdzieś tam cieknie. Nie wiem tylko gdzie są odpływy i jak się je czyści, bo być może jeszcze tam jest przyczyna. Nie mam już pomysłu, gdzie…
Chciałbym rozwiązać problem na stałe, a nie za każdym razem, jak wymieniam filtr kabinowy mordować się z silikonem i zaklejać
Może coś doradzicie…
[B3 1.8 '87] Woda po stronie pasażera - jak znaleźć przeciek
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
zaleźć przeciek jest najprościej przez lanie dużej ilości wody np wężem i zaglądanie skąd cieknie.inaczej możesz wszytko przekopać i nic nie znajdziesz.odpływy są po bokach przedniej szyby,miedzy szybą a komorą silnika. jeśli piszesz że po usunięciu silikonu przy szybie zaczęły się problemy to ja bym szukał tam właśnie przyczyny.nie zakładaj silikonu tylko kup sobie klej do szyb np firmy boll.bardzo dobry klej który stosują przy zakładaniu szyb.przejedź nim te miejsca gdzie uważasz że cieknie i sprawdź rezultaty jak wyschnie.aha nie ubrudź sobie rąk tym klejem bo strasznie trudno go zmyć <ok>
yhy silikon do szyb awaryjnie kupiłem w praktikerze za chba 16 zet .dobra rada kup tez tasme maskujaca do malowania i obklej szybe i lakier .nie klej w upale tylko schowaj sie do cienia lub garazu ,jak juz obsmarujesz to chwile poczekaj by sie trzymał kupy i zerwi tasme , jak zerwiesz za szybko to moze popłynac silikon a za pozno to mozesie nierówno odkleic .aaaaa by było ładnie i równo to palec a raczej gumowa rekawiczke zanóz w zwykłym oleju wtedy bedzie równiutko i gładziutko
jak napisałem cos zle prosze poprawic mnie
powodzenia
jak napisałem cos zle prosze poprawic mnie
powodzenia
doslownie przez ten tydzien walczylem takze z przeciekiem od strony pasazera. wymienilem korki w podlodze, uszczelnilem zabezpieczylem. U mnie także szyba przednia byla wymieniana. a co sie okazalo? cieklo po slupku od strony listwy ozdobnej w kolorze nadwozia, pozniej przy uszczelce na drzwiach i wwalalo pomiedzy wykladzina a matami wygluszeniowymi.
a skoro mowisz ze po zdjeciu silikonu przy wymianie kabinowego to jesli masz nadmuchy pod siedzeniem dla pasazerow z tylu to obstawiam tez i ewentualne dostawanie sie wody tamtedy. na wszelki wypadek sprawdz cala podloge tak jak to i ja zrobilem. zajrzec nie zaszkodzi bo pozniej pracy z tym od ch...ekhmm :mrgreen:
sprawdz dokladnie szczelnosc szyby. u mnie tez 'fachowcy' co wstawiali szybe mowili ze sprawdzali, ze szczelna i w ogole a okazalo sie zupelnie inaczej... btw, nie polecam firmy ACARUS szyby w warszawie na pradze!!!! patalachy i partacze z papierami... niby ceny niskie maja ale... no wlasnie ale...
zycze powodzenia i wytrwalosci... wiem jak to jest, sam przez to przeszedlem
powodzenia kolego
a skoro mowisz ze po zdjeciu silikonu przy wymianie kabinowego to jesli masz nadmuchy pod siedzeniem dla pasazerow z tylu to obstawiam tez i ewentualne dostawanie sie wody tamtedy. na wszelki wypadek sprawdz cala podloge tak jak to i ja zrobilem. zajrzec nie zaszkodzi bo pozniej pracy z tym od ch...ekhmm :mrgreen:
sprawdz dokladnie szczelnosc szyby. u mnie tez 'fachowcy' co wstawiali szybe mowili ze sprawdzali, ze szczelna i w ogole a okazalo sie zupelnie inaczej... btw, nie polecam firmy ACARUS szyby w warszawie na pradze!!!! patalachy i partacze z papierami... niby ceny niskie maja ale... no wlasnie ale...
zycze powodzenia i wytrwalosci... wiem jak to jest, sam przez to przeszedlem
powodzenia kolego
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Znalazłem przeciek. Taki banał, że ręce mi opadły.
Zacząłem dłubać w rynience odpływu po stronie pasażera i co się okazało? Jest tam mała dziurka nieco powyżej dna rynienki zaklejona masą uszczelniającą i zamalowana lakierem - nawet nie było widać, że się rozszczelniła - wydłubałem masę, założyłem nowy silikon i wszystko cacy - ani kropelki w środku.
Zacząłem dłubać w rynience odpływu po stronie pasażera i co się okazało? Jest tam mała dziurka nieco powyżej dna rynienki zaklejona masą uszczelniającą i zamalowana lakierem - nawet nie było widać, że się rozszczelniła - wydłubałem masę, założyłem nowy silikon i wszystko cacy - ani kropelki w środku.