Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 PM] wymiana linki w drzwiach

piotrpiter

Post autor: piotrpiter » 29 kwie 2011, 20:23

szukaj linki na szrotach lub allegro mam goscia pod czestochową ,zajmuje sie przerabianiem kruszynek na żyletki...za małe pieniadze dostałem full gadzetów od niego w tym wymarzoną linke jak chcesz too na priv wysle namiary

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 30 kwie 2011, 21:35

Zgadzam się z przedmówcą miałem podobny problem z linką jak ty. Zamienniki są zwykle nie do końca dopasowane ja aby linka chodziła dobrze musiałem zluzować ją przy mocowaniu obok zamka masz tam taką plastikową kość przykręcaną do rantu drzwi oprócz tego że trzyma się na śrubie to jeszcze ma takie dwie plastikowe wypustki które wchodzą w dziurki w drzwiach pod i nad śrubą gdy te wypustki siedziały w tych dziurkach to klamka strasznie ciężko chodziła. Według mnie zakupienie używek jest dużo lepszym pomysłem.

h4ze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: h4ze » 30 sty 2012, 23:35

Witam,

odświeżam temat, ponieważ problem i mnie dosięgnął.. otóż wewnętrzna klamka jest luźna i nie można otworzyć drzwi od kierowcy, zewnętrzna jest ok. Czy zabierać się samodzielnie do wymiany linki, czy może oddać do warsztatu (centralne itp.) ? Może ma ktoś instrukcję krok po kroku ? Pozdro

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 30 sty 2012, 23:49

Jeśli nie jesteś antytalentem technicznym, to wymieniaj sam <ok>
Kup dobrą używkę, bo zamienniki typu topran itp to są śmieci i szkoda na nie pieniędzy.
A tak swoją drogą, to jak to możliwe, że te linki się wam zrywają ?

h4ze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: h4ze » 30 sty 2012, 23:56

hehe mam nadzieję, że to linka :) w każdym razie na tym mrozie może nie być ciekawie...

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 31 sty 2012, 00:01

Jak masz szczęście, to linka Ci się tylko odhaczyła, jak masz pecha to jest zerwana i czeka Cie jej wymiana :evil:
Mnie kiedyś się linka wyhaczyła z klamki jak zapomniałem o takiej blaszce zabezpieczającej ją :mrgreen: Nie wyhaczyła się od razu, tylko po jakimś czasie, też było podejrzenie, że zerwana, a po zdjęciu boczku miła niespodzianka <ok>

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 31 sty 2012, 13:09

Kiedyś miałem przypadek z identycznymi objawami, ale winowajcą było urwane ucho w klamce wewnętrznej. Po prostu wyrobił się otwór w który wchodzi zaczep linki.

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 31 sty 2012, 14:25

h4ze pisze:Witam,

odświeżam temat, ponieważ problem i mnie dosięgnął.. otóż wewnętrzna klamka jest luźna i nie można otworzyć drzwi od kierowcy, zewnętrzna jest ok. Czy zabierać się samodzielnie do wymiany linki, czy może oddać do warsztatu (centralne itp.) ? Może ma ktoś instrukcję krok po kroku ? Pozdro
odkrec klamkę wew. zlap za klame odchyl jej jezyk w glebi znajdziesz srube na krzyzak wykrec , pociagnij klamke w strone kokpitu, przodu auta wyjdzie caly wklad odchacz linke od klamki , uwazaj zeby nie zgubic przy tym metalowej blaszki ktorą mocuje sie pancez linki do tej klamiki , gdy odchaczysz linke od klamki weź kombinerki pociągnij za haczyk linki jezeli bez wyjdzie linka z panceza wiadoma sprawa linka do wymiany , jezeli jednak bedzie wyczuwalny opór to prawdopodobnie spadl haczyk z zamka (co mało prawdopodobne ) <ok> jeszcze jedna opcja nie naszpanowanej linki gdy linka nie jest zerwana czuć opor , zamknij drzwsiedzac w srodku auta i lapiąc kombinerkami za haczyk linki pociagnij i spr. otworzyć, gdy sie otwierają w ten sposob pozostaje tylko naszpanowac pancez linki przy klamce <ok>

Awatar użytkownika
Math11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Math11 » 31 sty 2012, 15:56

pawelrybak15 pisze:A tak swoją drogą, to jak to możliwe, że te linki się wam zrywają ?
Nie tylko linki się zrywają... Ja miałem wcześnie przypadek z tyłu drzwi że pękł mi sam pancerz to dopiero była katorga. Nie mogłem otworzyć ani od zewnątrz ani od środka. Byłem gotów pociąć tapicerke żeby tam się dostać ale wystarczył kawałek druta żeby otworzyć drzwi od zewnątrz i po sprawie ;-)

sebo91
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sebo91 » 27 lut 2012, 22:04

Witam
mne tez sie ostatnio zerwała linka od drzwi kierowcy i dlugosc linki mojej to 49cm
w sklepie gosciu moze mi sprowadzic 52cm tez do audi 80B4 i czy jak dam ta dlusza to ona bedzie mi otwierac normalnie drzwi???

pawelk2002
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelk2002 » 28 lut 2012, 17:49

Nie kupuj zamiennika ani dłuższej ja kupiłem zamiast klamka brać krótko trzeba będzie ciągnąć na maxa. Lepiej kupić ori używkę. Ja musiałem dołożyć kawałek rureczki plastykowej żeby wydłużyć pancerz. Tak że nie polecam zamienników ani innych wynalazków.

Awatar użytkownika
mario2560
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mario2560 » 28 lut 2012, 18:29

Występuje też w przyrodzie taka co ma 49cm (numer oryginału 8A0 837 081), jest np dostępna w Inter Cars - tylko z oryginału w takiej długości więc pewnie nie ma zamienników. Powiedz kolesiowi w sklepie niech stamtąd zamówi, albo sam pojedź do IC jak masz w pobliżu.
Co do ori używki to też w większości przypadków najprawdopodobniej będzie miało wypracowany haczyk i zaraz pęknie więc ja polecam kupić nową (nawet zamiennik jeśli znajdziesz) i zapomnieć o kłopocie.

Awatar użytkownika
depe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: depe » 15 lut 2014, 20:11

Wygląda na to że przy zmianie boczków na poliftowe, trzeba zmieniać jednocześnie linki.
Zarówno z tyłu, jak i z przodu stare linki są za krótkie.
Nie mam teraz auta pod ręką, ale według tego co podają na allegro, przednie linki do roku 1994 mają 552mm.
Zamienniki Hans Pries mają bardzo podobną długość.

W różnych boczkach klamka znajduje się w innym miejscu, wobec czego linki mają różne długości. W nowszych akurat jest to kwestia kilku centymetrów więcej [2-5 ?]

Awatar użytkownika
Daniel Choros
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Daniel Choros » 15 lut 2014, 20:50

depe pisze:Wygląda na to że przy zmianie boczków na poliftowe, trzeba zmieniać jednocześnie linki.
według mnie nie
depe pisze:W różnych boczkach klamka znajduje się w innym miejscu
to jest właśnie powód, jeśli już to trzeba wymienić tą czarną blachę/poszycie jeżeli zmieniamy boczki na polifty. ja zmieniałem boczki i jakoś żadnych linek nie musiałem zmieniać bo za krótkie :roll: ale blachę trzeba ciąć, bo jak mówisz klamki są w innych miejscach ;-)

Awatar użytkownika
depe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: depe » 15 lut 2014, 21:00

Jeśli chodzi Ci o cięcie z tyłu to zapewne tak to się skończy.
Z przodu jeszcze nie wiem.
Natomiast doszedłem do wniosku że linki są za krótkie bo z przodu jest bardziej skomplikowana sytuacja niż z tyłu: klamka nie dość że jest bliżej przodu auta, to jeszcze jakieś 2cm wyżej niż w starym boczku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl