Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.3 NG LPG] 2 małe wybuchy podczas jazdy (jak petarda)

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
AudiFanMG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.3 NG LPG] 2 małe wybuchy podczas jazdy (jak petarda)

Post autor: AudiFanMG » 01 cze 2014, 10:52

Witam. Posiadam Audi 80 B4 2.3l, w którym zainstalowana jest normalna instalka gazowa, nie sekwencyjna. Butla była wymieniana w zeszłym tygodniu. Wczoraj jadąc, jakieś 5km po wyjechaniu spod domu, w samochodzie nagle zaczęły wariować obroty, więc zjechałem na przystanek. Odpaliłem ponowie i jechałem dalej, po czym usłyszałem z silnika takie jakby małe 2 wybuchy(?), silnik stracił moc, zapaliła się kontrolka od oleju. Zatrzymałem się, poczekałem chwilę, odpaliłem i pojechałem dalej jakieś 20km już normalnie. Co to mogło być? Co wywaliło? Szczerze mówiąc, bardzo się wystraszyłem, bo 1 raz miałem taką akcję.

PS: Nie wiedziałem, do którego działu skierować zapytanie, więc napisałem tutaj. Najwyżej proszę o przeniesienie tematu do innego wątku.

Pozdrawiam i proszę o jakieś rady/podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2014, 17:26 przez AudiFanMG, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 01 cze 2014, 14:00

AudiFanMG, tagi _uwaga

spnsr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: spnsr » 03 cze 2014, 16:16

podczas wymiany butli powinieneś wymienić przy okazji wszystkie filtry oraz wyregulować mieszankę u gazownika.
Strzały w przepływkę zdarzają się w NG przeważnie ze złego stanu układu WN, szczególnie jak jest wilgotno (świece, kopułka, palec, przewody), źle wyregulowanej mieszanki, gdy jedziemy na "oparach" LPG(w niektórych przypadkach).
Przeważnie w takim wypadku ucierpi rozdzielacz, talerzyk się pokrzywi auto nie równo chodzi, wyskakują błędy, albo guma przepływomierza... robi się dziurawa, auto dostaje lewego powietrza potrafi gasnąć falować itp... Sprawdź pierw te 2 rzeczy. Aha i nie radze nic rozkręcać przy talerzyku bo regulacja później może sprawić wiele problemów

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 03 cze 2014, 20:09

Przejrzyj uklad WN i wymien ewentualnie.Zeby Ci taki strzal nie zasial pustki w kieszeni(bo jeden moze kosztowac nawet tysiaka i poniejsze klopoty) to zamontuj Sobie chociaz budziki na kolektorze.Koszt maly bo z 50 zl,samemu ogarniesz a mmoze Ci to sporo kasy i klopotow oszczedzic.

AudiFanMG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: AudiFanMG » 04 cze 2014, 21:56

Jadę na przegląd instalacji w poniedziałek. Co będzie do wymiany, zrobię to od razu. Dzięki za cenne rady i wiedze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl