[80 B4 ABT+LPG] Dziwny przełącznik gazu?
- patrykk007
- Forum Audi 80
[80 B4 ABT+LPG] Dziwny przełącznik gazu?
Witajcie. Mam taki oto przełącznik od gazu http://allegro.pl/628-kme-brc-centralka ... 69492.html Mam dwa problemy, które nie wiem czy da się zwalczyć więc może Wy coś wiecie na ten temat. Czy to normalne, że gdy przełącznik jest ustawiony na benzyna/gaz to po przekroczeniu ustawionego progu obrotów szarpie autem? Bo u mnie to normalnie jakby zgasł i na nowo zapalił. Ja przełączam na gaz manualnie bo to mi przeszkadza, ale w poprzednim aucie miałem tak, że gdy załapał temperaturę to sam się przełączał, ale na małych obrotach czyli na postoju albo podczas wciskania sprzęgła. A druga sprawa czy da się to jakoś ustawić właśnie żeby nie przełączał się od razu po przekroczeniu np. 2000 obrotów tylko po osiągnięciu temp. np. 40 stopni?
Ostatnio zmieniony 01 mar 2011, 23:09 przez patrykk007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Nie bardzo rozumiem twojego pierwszego pytania...
Chodzi o to że jak jest w pozycji odpalania na benzynie z przełączaniem na gaz to gdy przejdzie na gaz szarpie? Przy jakiej temperaturze następuje to przełączanie?
EDIT: sprawdziłem w instrukcji - jest możliwość ustawienia obrotów przełączania.
Tutaj działający link bo tamten mnie się nie otwierał: http://allegro.pl/show_item.php?item=1464169492
Chodzi o to że jak jest w pozycji odpalania na benzynie z przełączaniem na gaz to gdy przejdzie na gaz szarpie? Przy jakiej temperaturze następuje to przełączanie?
Nie da się zbyt prymitywny ten przełącznik. Co najwyżej może być możliwość zmiany obrotów przy których się przełączapatrykk007 pisze:A druga sprawa czy da się to jakoś ustawić właśnie żeby nie przełączał się od razu po przekroczeniu np. 2000 obrotów tylko po osiągnięciu temp. np. 40 stopni?
EDIT: sprawdziłem w instrukcji - jest możliwość ustawienia obrotów przełączania.
Tutaj działający link bo tamten mnie się nie otwierał: http://allegro.pl/show_item.php?item=1464169492
- patrykk007
- Forum Audi 80
- patrykk007
- Forum Audi 80
Mam taki sam przełącznik. U mnie tylko jak silnik będzie zimny to lekko szarpnie. Jak chwile pochodzi na benzynie i osiągnie odpowiednią temp. to szarpnięcia nie ma.
Jedź do gazownika niech Ci sprawdzi instalacje. Przy tym silniku i takiej instalacji nie może być żadnych problemów. Te silniki się z gazem bardzo lubią. Więc pewnie masz coś pokopane
Jedź do gazownika niech Ci sprawdzi instalacje. Przy tym silniku i takiej instalacji nie może być żadnych problemów. Te silniki się z gazem bardzo lubią. Więc pewnie masz coś pokopane
- patrykk007
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
To musiałbyś zmienić elektronikę od gazu na np. KME bingo m albo Stag 50.
EDIT
Teraz mnie oświeciło że można zastosować do twojego przełącznika coś takiego: http://archi.inosak.org/imgdb/item1397681695_1.html
Podłączyć w obwód sygnału obrotów (choć może się on przebić) albo przez przekaźnik w doprowadzenie plusa do przełącznika.
Istniej ryzyko że ktoś podłączył to tak że bez zasilania nie będzie podawał żadnego paliwa.
EDIT
Teraz mnie oświeciło że można zastosować do twojego przełącznika coś takiego: http://archi.inosak.org/imgdb/item1397681695_1.html
Podłączyć w obwód sygnału obrotów (choć może się on przebić) albo przez przekaźnik w doprowadzenie plusa do przełącznika.
Istniej ryzyko że ktoś podłączył to tak że bez zasilania nie będzie podawał żadnego paliwa.
- patrykk007
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
- patrykk007
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Ogólnie to widzę że czytanie ze zrozumieniem leży
Piszesz ze tobie szarpie tylko w momencie automatycznego przełączania z Pb na LPG (powodowanie progiem przełączania od obrotów ale niezależnie jakie te obroty ustawisz) natomiast gdy przełączasz ręcznie z Pb na LPG to przechodzi płynnie bez szarpnięcia, tak?
Czy dzieje się tak również gdy już silnik rozgrzejesz?
Piszesz ze tobie szarpie tylko w momencie automatycznego przełączania z Pb na LPG (powodowanie progiem przełączania od obrotów ale niezależnie jakie te obroty ustawisz) natomiast gdy przełączasz ręcznie z Pb na LPG to przechodzi płynnie bez szarpnięcia, tak?
Czy dzieje się tak również gdy już silnik rozgrzejesz?
- patrykk007
- Forum Audi 80