[ b3 1.6 pp ] Kwestia gazu
Przt silnikach gaźnikowych nie ma przepływomierza ani innych bajerów(Przynajmniej przy silnikach w Audi) więc nie ma się co przejmować strzałami. U mnie też było naprawdę dużo strzałów(o różnej "sile"), ale wymieniłem świece, kable, kopułkę, palec, wyregulowałem zapłon oraz zregenerowałem parownik i od tam tej pory to góra 1 raz strzeliła(odpalam silnik na LPG, ale i tak strzeliła w czasie jazdy, a nie przy odpalaniu).
kolego popytaj gazownikow niech ci zaloza I gen bez zadnych cudow. do PP WOGOLE nie ma potrzeby zakladac komputera ( i placic dodatkowej kasy )
w PP mialem katalizator i mialem I gen na przegladzie nikt mi nie sprawdzal czy to jest I gen czy ktora ( zaczeli sie czepiac pozniej jak byla strumienica i im spaliny nie pasowaly ale pogadali pogadali i puscili).
ogolnie I gen jest tak prosta ze tam sie nie ma co zepsuc, dokladajac dodatkowe gadzety typu komputer sterujacy nie wiadomo po co dawka gazu zwiekszasz ryzyko awarii
takie jest moje zdanie
w PP mialem katalizator i mialem I gen na przegladzie nikt mi nie sprawdzal czy to jest I gen czy ktora ( zaczeli sie czepiac pozniej jak byla strumienica i im spaliny nie pasowaly ale pogadali pogadali i puscili).
ogolnie I gen jest tak prosta ze tam sie nie ma co zepsuc, dokladajac dodatkowe gadzety typu komputer sterujacy nie wiadomo po co dawka gazu zwiekszasz ryzyko awarii
takie jest moje zdanie
o tusz to mam gaźnik gaz 1gen od ok 10lat i nigdy z nim nie było żadnych problemów dopiero teraz jak wziąłem auto w swoje łapy przeczyściłem parownik było trochę syfu nie powiem jeśli chodzi o gaźnik to zwykły gaz 1 gen wystarcza i spełnia swoje zadanie bez komputera więc potwierdzam słowa kolegów i podtrzymuje je acha pragnę dodać iż przez cały ten okres audi odpala i chodzi tylko na gazie bez względu na warunki atmosferyczne zima czy lato nie ma znaczenia benzynę mam tylko na dojazdy gdy gazu zabraknie to tyle ;D
100 % popieram. U mojej B3 LPG jest 6 lat i ja zawsze odpalam na LPG(wątpię, aby poprzedni właściciel robił inaczej).mezik0 pisze:o tusz to mam gaźnik gaz 1gen od ok 10lat i nigdy z nim nie było żadnych problemów dopiero teraz jak wziąłem auto w swoje łapy przeczyściłem parownik było trochę syfu nie powiem jeśli chodzi o gaźnik to zwykły gaz 1 gen wystarcza i spełnia swoje zadanie bez komputera więc potwierdzam słowa kolegów i podtrzymuje je acha pragnę dodać iż przez cały ten okres audi odpala i chodzi tylko na gazie bez względu na warunki atmosferyczne zima czy lato nie ma znaczenia benzynę mam tylko na dojazdy gdy gazu zabraknie to tyle ;D
Dzięki Panowie za wypowiedzi. kilka dni temu znowu zaczął nawalać mi nastawnik przepustnicy ("tradycyjna usterka w naszych gaźnikach 2ee"). Podjąłem decyzję, że przed założeniem gazu chcę zmienić gaźnik na coś prostego. Znalazłem ofertę zamiany gaźnika 2EE na jakiś prosty (bezproblemowy): www.gaznik.pl
Czy ktoś z Was ma może coś takiego zamontowane albo wie na jaki gaźnik jest zamiana?
Sprawa dla mnie jest dosyć pilna bo od 2 dni moje audi stoi w garażu ;/
Czy ktoś z Was ma może coś takiego zamontowane albo wie na jaki gaźnik jest zamiana?
Sprawa dla mnie jest dosyć pilna bo od 2 dni moje audi stoi w garażu ;/
Cześć,
Dzięki za odpowiedź ale ja już wymieniałem gaźnik na używkę (wtedy padła membarna) i teraz znowu padła membrana (w tym używanym gaźniku). Dlatego zdecydowałem, że zanim założę LPG chcę zmienić gaźnik 2EE na coś innego, prostszego i mniej awaryjnego. Ponawiam pytanie: czy ktoś zmieniał gaźnik 2EE na inny? jeżeli tak to na jaki i jak się sprawuje?
Dzięki za odpowiedź ale ja już wymieniałem gaźnik na używkę (wtedy padła membarna) i teraz znowu padła membrana (w tym używanym gaźniku). Dlatego zdecydowałem, że zanim założę LPG chcę zmienić gaźnik 2EE na coś innego, prostszego i mniej awaryjnego. Ponawiam pytanie: czy ktoś zmieniał gaźnik 2EE na inny? jeżeli tak to na jaki i jak się sprawuje?
Pierburgi 2EE/2-ee/2E-E były w wielu markach w tym w VW ,skoda ,opel i innych .Wyposażenie w ten gaźnik zależało od modelu i od wersji silnika.Co nie oznacza,ze każdy gaźnik z wymienionych marek będzie pasował do Audi.Do montażu/ zakupu trzeba znać numery gaźnika średnice dysz i gardzieli z nimi związane,to ,ze jest to 2EE nie oznacza,ze jest to gaźnik identyczny jak w Audi .
Według mnie na stronie z gaźnikami sprzedają gaźniki Pierburg 2E/patrz płytka CD z boku z tym gaźnikiem/
Według mnie na stronie z gaźnikami sprzedają gaźniki Pierburg 2E/patrz płytka CD z boku z tym gaźnikiem/