Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1,8 90KM]LPG -przekaźnik odcinający pompę paliwa

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maverick147
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1,8 90KM]LPG -przekaźnik odcinający pompę paliwa

Post autor: Maverick147 » 25 mar 2012, 11:53

Witajcie,

Mam do Was skromne pytanko a mianowicie -

czy któryś z Kolegów orientuje się w jakim miejscu "gaziarze" przy instalowaniu LPG umieszczają przekaźnik odpowiadający za odcinanie prądu do pompy paliwa?

padła sugestia że umieszczany jest on często-gęsto zaraz przy pompie paliwa (zewnętrznej) ale tam patrzyłem żadnego przekaźnika niestety nie ma.

nie dochodzi mi prąd do pompy przez co jeżdżę na razie tylko na gazie - pompa jest Ok sprawdzana była na krótko, przekaźnik o nr 208 jest ok - bezpieczniki wszystkie również, łącznie z bezpiecznikiem "motor" - szukam przyczyny usterki i padła sugestia że to może być przekaźnik założony przez "gaziarzy"

???

Thomson26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thomson26 » 25 mar 2012, 19:37

Wstawiają przeważnie w komorze silnika, koło serwa hamulca, może być z boku lub a tyłu za zbiorniczkiem płynu hamulcowego. Czasami są dwa przekaźniki jeden od instalacji LPG ( włącza - otwiera zawór gazu i odcina wtrysk paliwa w gaźniku ( monowtrysk ) tak jest w silniku PM, tam jest w trakcie jazdy na LPG odcinany wtryskiwacz paliwa a pompka paliwa powinna pracować cały czas. Czasami jest też zakładany drugi przekaźnik i odcina wtedy pompę paliwa.
ps. sprawdź bezpieczniki, kostkę stacyjki może to ona robi cały bałagan i przełącznik LPG ( LPG/PB/AUTO).

Awatar użytkownika
Maverick147
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maverick147 » 28 mar 2012, 15:39

Thomson26 pisze:Wstawiają przeważnie w komorze silnika, koło serwa hamulca, może być z boku lub a tyłu za zbiorniczkiem płynu hamulcowego. Czasami są dwa przekaźniki jeden od instalacji LPG ( włącza - otwiera zawór gazu i odcina wtrysk paliwa w gaźniku ( monowtrysk ) tak jest w silniku PM, tam jest w trakcie jazdy na LPG odcinany wtryskiwacz paliwa a pompka paliwa powinna pracować cały czas. Czasami jest też zakładany drugi przekaźnik i odcina wtedy pompę paliwa.
ps. sprawdź bezpieczniki, kostkę stacyjki może to ona robi cały bałagan i przełącznik LPG ( LPG/PB/AUTO).
Ok dzięki za sugestię sprawdzę to tak jak napisałeś,
bezpieczniki są sprawdzone przekaźniki też,
lecz jest jeszcze przekaźnik pod kierownicą o nr 214 i taki sam jest w desce bezpieczników - przekaźnik ten odpowieda za kolektor ssący - może to to robi całe zamieszanie???
możliwe to jest?

jura64
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jura64 » 21 lip 2013, 06:53

witajcie mam mały problem z pompa paliwa ,nie zawsze lecz czasami pozgaszeniu silnika(sekwencja) pompa nadal pracuje

Awatar użytkownika
dzikx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jurek
Model: Audi 90 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.6 ADA+lpg

Post autor: dzikx » 21 lip 2013, 14:57

zacina się jej przekaźnik

Mike_gumis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Jaka instalacja w 1,8 S 90 KM JN

Post autor: Mike_gumis » 06 lis 2013, 09:35

Thomson26, Witam, mam pytanie do kolegi bo widzę że masz taki sam silnik jak u mnie. Chciałem się zapytać jaką masz u siebie zainstalowaną instalację gazową? Bo powiem szczerze też się przymierzam do założenia, ale nie wiem jaką.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.

KoSs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KoSs » 05 kwie 2020, 21:03

Witam mam problem z audi 80 b3 1.8s 90rok z lpg a mianowicie z pompą paliwa po przejechaniu jakiś 3 km auto zgasło próbowałem odpalić lecz nic na lpg odpalił normalnie postanowiłem w takim razie sprawdzić pompe paliwa na krótko chodzi pcha takze jest okey przekażnik tez wraz z bezpiecznikiem sprawdziłem miernikiem przy pompie czy ma napięcie ale go nie ma i tu jest problem nie wiem co dalej robić proszę o podpowiedzi😎

[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2020-04-06, 17:10 ]
zwracaj uwagę trochę na tematy do jakiego się podczepiasz a nie do pierwszego lepszego i nie dubluj postów!

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 05 kwie 2020, 22:10

KoSs pisze:1.8s
Tylko były trzy silniki z takim oznaczeniem (choć NE można wykluczyć, bo on miał mechaniczną pompę paliwa na silniku). To już w twoim przypadku może być PM na monowtrysku i tutaj może być problem z układem odcinania przy jeździe na lpg albo jakimś czujnikiem albo możesz mieć JN z mechanicznym wtryskiem i w tym przypadku to już wyższa szkoła jazdy przy szukanie czemu nie działa.
KoSs pisze:na krótko chodzi pcha
tylko jak nie produkuje ciśnienia to może dać radę jak miałeś odłączoną od układu.

A tak wybrałeś sobie kompletnie nie związany z twoim problemem wątek w którym napisałeś.

KoSs
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KoSs » 06 kwie 2020, 08:01

Dzięki bede szukać dalej

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4