Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B4 2.0 ABK] Rozruch silnika ABK 2.0 115KM na LPG

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
Edward Cz.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Rozruch silnika ABK 2.0 115KM na LPG

Post autor: Edward Cz. » 17 lip 2014, 10:30

Witam klubowiczów i sympatyków Audi 80 B4. Mam problem i proszę o pomoc . Po zamontowaniu zespołu 2-giej generacji do mojego silnika ABK 2.0 115KM rozruch zimnego silnika odbywa na benzynie. Po kilku minutach pracy dodawałem gazu i następowało przełączenie zasilania na LPG. Samo przejście z benzyny na LPG nie powodowało zmiany obrotów silnika. Tak było przez kilka miesięcy. Teraz kiedy uruchomię zimny silnik na benzynie i po pewnym okresie czasu dodam gazu celem przejścia na zasilanie LPG przez około sekundy obroty silnika wzrosną i nagle spadają prawie do zera po czym następuje przełączenie na zasilanie LPG. Nie było by problemu gdyby nie to, że w czasie spadku obrotów następują wystrzały w kolektorze ssącym. Tu jest problem. Dzieje się tak tylko na zimnym silniku przy dłuższym postoju auta w garażu ( minimum 24 godz.) Ja myślę, że może być minimalnie nie szczelna instalacja gazowa i przy dłuższym postoju auta ubywa z niej gaz. Nie wiem tylko czy nie są szczelne zawory odcinające czy jest gdzieś nieszczelność na rurociągu wysokiego lub niskiego ciśnienia gazu Zaznaczam, że po pierwszym (trudnym) przełączeniu z benzyny na LPG następne przełączenia są bez spadku obrotów silnika nawet wtedy gdy auto stoi kilka godzin. Bardzo Was proszę o pomoc bo już musiałem kupić drugi przepływomierz. Pozdrawiam

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 17 lip 2014, 14:08

Jeszcze może być zaklejony elektrozawór. Po przełączeniu zanim puści minie chwila. Albo zaklejone dźwigienki w reduktorze.
A jak ciężko się przełącza to najlepiej przełączać podczas jazdy.

Edward Cz.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Trudności w automatycznym przełączaniu z benzyny na LPG .

Post autor: Edward Cz. » 26 lip 2014, 18:26

Powiadamiam sympatyków Audi 80 B4 z silnikiem ABK 2.0 115 KM, że prawdopodobnie była nieszczelność w instalacji gazowej bo po dokładnym dokręceniu wszystkich złącz na ciągu wysokiego i niskiego ciśnienia gazu zjawisko spadku obrotów silnika przy przełączaniu z benzyny na LPG znikło. Wystarczy dodać gazu nawet na zimnym silniku następuje płynne przełączenie na LPG.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl