[B4 2.0 ABK] Rozruch silnika ABK 2.0 115KM na LPG
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABK] Rozruch silnika ABK 2.0 115KM na LPG
Witam klubowiczów i sympatyków Audi 80 B4. Mam problem i proszę o pomoc . Po zamontowaniu zespołu 2-giej generacji do mojego silnika ABK 2.0 115KM rozruch zimnego silnika odbywa na benzynie. Po kilku minutach pracy dodawałem gazu i następowało przełączenie zasilania na LPG. Samo przejście z benzyny na LPG nie powodowało zmiany obrotów silnika. Tak było przez kilka miesięcy. Teraz kiedy uruchomię zimny silnik na benzynie i po pewnym okresie czasu dodam gazu celem przejścia na zasilanie LPG przez około sekundy obroty silnika wzrosną i nagle spadają prawie do zera po czym następuje przełączenie na zasilanie LPG. Nie było by problemu gdyby nie to, że w czasie spadku obrotów następują wystrzały w kolektorze ssącym. Tu jest problem. Dzieje się tak tylko na zimnym silniku przy dłuższym postoju auta w garażu ( minimum 24 godz.) Ja myślę, że może być minimalnie nie szczelna instalacja gazowa i przy dłuższym postoju auta ubywa z niej gaz. Nie wiem tylko czy nie są szczelne zawory odcinające czy jest gdzieś nieszczelność na rurociągu wysokiego lub niskiego ciśnienia gazu Zaznaczam, że po pierwszym (trudnym) przełączeniu z benzyny na LPG następne przełączenia są bez spadku obrotów silnika nawet wtedy gdy auto stoi kilka godzin. Bardzo Was proszę o pomoc bo już musiałem kupić drugi przepływomierz. Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
Trudności w automatycznym przełączaniu z benzyny na LPG .
Powiadamiam sympatyków Audi 80 B4 z silnikiem ABK 2.0 115 KM, że prawdopodobnie była nieszczelność w instalacji gazowej bo po dokładnym dokręceniu wszystkich złącz na ciągu wysokiego i niskiego ciśnienia gazu zjawisko spadku obrotów silnika przy przełączaniu z benzyny na LPG znikło. Wystarczy dodać gazu nawet na zimnym silniku następuje płynne przełączenie na LPG.