[80 B3 1.6 LPG 1990] Ustawienie gazu i problem ze spalaniem
[80 B3 1.6 LPG 1990] Ustawienie gazu i problem ze spalaniem
Mam takie pytanie mam zwykły gaz i tutaj tak Jak go ustawie tak że samochód dobrze idzie to mi pali ok 11-12 litrów a jak go troche przykrece to też pali podobnie bardzo tylko jest strasznie mułowaty czy nie powinien wtedy palić mniej jak na taki silnik??
I drugie pytanie na gazie tak co około 30 sekund jak jest na wolnych obrotach to tak szarpnie silnikiem jak by strzelił w tłumnik tylko że to jest takie ciche od czego to może zależeć?
I drugie pytanie na gazie tak co około 30 sekund jak jest na wolnych obrotach to tak szarpnie silnikiem jak by strzelił w tłumnik tylko że to jest takie ciche od czego to może zależeć?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Mi też taki silnik zazwyczaj palił około 10litrów nawet w długiej trasie gdzie myślałem że spalanie spadnie. To pewnie głównie zasługa krótkiej skrzyni biegów.
Też kiedyś skręciłem gaz że prawie nie chciał jechać, przejechałem na próbę 100km wcale nie spalił mniej. Później ustawiłem jak należy żeby nie powypalać zaworów.
Poza tym było: https://audi80.pl/all-regulacja-inst ... t46492.htm
Też kiedyś skręciłem gaz że prawie nie chciał jechać, przejechałem na próbę 100km wcale nie spalił mniej. Później ustawiłem jak należy żeby nie powypalać zaworów.
Poza tym było: https://audi80.pl/all-regulacja-inst ... t46492.htm
-
- Forum Audi 80
A dużo masz już nalatane na tym gazie, głównie chodzi ile od wymiany bądź regeneracji parownika.
To pewnie wypadają zapłony więc warto przyjrzeć się układowi wysokiego napięcia (WN) i do tego sprawdzić skład mieszanki na walnych obrotach.comd89 pisze:I drugie pytanie na gazie tak co około 30 sekund jak jest na wolnych obrotach to tak szarpnie silnikiem jak by strzelił w tłumnik tylko że to jest takie ciche od czego to może zależeć?
-
- Forum Audi 80
Obejrzeć świece w jakim są stanie, tak samo palec rozdzielacza i kopułka. Popatrzeć w nocy czy nie przeskakuje nigdzie iskra z przewodów WN aby uwidocznić efekt można spryskać okolice przewodów wodą z rozpylacza.comd89 pisze:A troszke jasniej:?To pewnie wypadają zapłony więc warto przyjrzeć się układowi wysokiego napięcia (WN)
U mnie takie poszarpywanie co kilka sekund niewidoczne na wskazówce obrotomierza występowało jak miałem źle ustawioną dawkę gazu na wolnych obrotach i jak miałem stare świece.
-
- Forum Audi 80
Re: [80 B3 1.6 LPG 1990] Ustawienie gazu i problem ze spalan
A moje PP pali ostanio jakies 14-15 litrow i brakuje mu mocy. Rano jak wsiadam to biednie męczy jak nagrzeje sie to troszke lepiej ale bez rewelacji ostanio do 140 krecilem fest.
Renowacje parownika robilem ok 1,5 miesiaca temu filterek paliwa wymieniony, cisnienie bardzo dobre i juz nie wiem całkowicie oco kaman .
Byłem nawet u gazownika zeby ustawil mi LPG analizatorem spalin i dalej spalanie takie samo.
Co myślicie ?
Renowacje parownika robilem ok 1,5 miesiaca temu filterek paliwa wymieniony, cisnienie bardzo dobre i juz nie wiem całkowicie oco kaman .
Byłem nawet u gazownika zeby ustawil mi LPG analizatorem spalin i dalej spalanie takie samo.
Co myślicie ?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80