Wystarczą.radziobiker pisze:Czyli te polecane wcześniej wystarczą?
Audio w b4
- radziobiker
- Forum Audi 80
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
radziobiker, jeśli nigdy tego nie robiłeś, kup może gotową zwrotnicę.
W ostateczności wystarczy Ci do tych tweeterków sam kondensator. Jaki pisałem już wiele razy na forum. Jak się go montuje też pisałem.
Tweeterki, które chcesz kupić posiadają już kondensator. Jest on w koszulce termokurczliwej w torze głośnika na przewodzie.
Jest to lichy kondensator, ale w ostatecznej ostateczności możesz go zostawić i wówczas nic nie musisz robić.
Ja nie dalej jak 3 dni temu robiłem sobie zwrotnice do tweeterów.
Składa się ona z cewki, co prawda na ferrycie bo taką posiadałem, kondensatora u mnie jentzen audio ( chyba najlepszy producent ), oraz jednego rezystora ceramicznego.
Dźwiek tweeterów z taką zwrotnica w porównaniu do kondensatora elektrolitycznego, którego często stosują producenci to dzień do nocy.
Największą wadę elektrolitów jest to, że wysychają one i każdego miesiąca dają coraz gorszy dźwięk. Jest również różnica w samym brzmieniu głośnika. Z elektrolitycznym kondensatorem jest znacznie więcej średnich tonów i bardziej podatny na skrzeczenie, przesterowania itp.
W ostateczności wystarczy Ci do tych tweeterków sam kondensator. Jaki pisałem już wiele razy na forum. Jak się go montuje też pisałem.
Tweeterki, które chcesz kupić posiadają już kondensator. Jest on w koszulce termokurczliwej w torze głośnika na przewodzie.
Jest to lichy kondensator, ale w ostatecznej ostateczności możesz go zostawić i wówczas nic nie musisz robić.
Ja nie dalej jak 3 dni temu robiłem sobie zwrotnice do tweeterów.
Składa się ona z cewki, co prawda na ferrycie bo taką posiadałem, kondensatora u mnie jentzen audio ( chyba najlepszy producent ), oraz jednego rezystora ceramicznego.
Dźwiek tweeterów z taką zwrotnica w porównaniu do kondensatora elektrolitycznego, którego często stosują producenci to dzień do nocy.
Największą wadę elektrolitów jest to, że wysychają one i każdego miesiąca dają coraz gorszy dźwięk. Jest również różnica w samym brzmieniu głośnika. Z elektrolitycznym kondensatorem jest znacznie więcej średnich tonów i bardziej podatny na skrzeczenie, przesterowania itp.
-
OnlineDoc
- Administrator
- Kontakt:
Właśnie przeglądam allegro w poszukiwaniu dla Ciebie zwrotnic i szczerze mówiąc ja dla siebie chyba żadnych bym nie wziął. Prosty przykład:
Spójrz tu http://www.allegro.pl/item286362869_zwr ... _9723.html
Niby wszystko ok, ale zerknij schemat ( fajnie że gośc go załączył ) Dołączam go poniżej.
Kondensator C1 w torze tweetera jest zdecydowanie za duży. Powinien być ok 3.3 uF, dali tam 6.8 uF, a to oznacza, że tweeter będzie walił średnimi tonami za mocno.
Teraz dalej, kondensator C2 4.7 uF w torze woofera jest z kolei za mały ! Powinien mieć około 10 uF.
Kurna, kto to projektuje i jak beznadziejnie to musi grać
ehhh nie ma to jak chinskie badziewia.
Cewka L1 przy zwrotnicy tweetera powinna mieć ok 04-0,6 mH. cała zwrotnica do dupy. Wpołczuje komuś kto to kupi.
Jeśli bedziesz zainteresowany odezwij sie na gg, cos pomoge Ci poszukac, zrobic.
Pozdrawiam
Spójrz tu http://www.allegro.pl/item286362869_zwr ... _9723.html
Niby wszystko ok, ale zerknij schemat ( fajnie że gośc go załączył ) Dołączam go poniżej.
Kondensator C1 w torze tweetera jest zdecydowanie za duży. Powinien być ok 3.3 uF, dali tam 6.8 uF, a to oznacza, że tweeter będzie walił średnimi tonami za mocno.
Teraz dalej, kondensator C2 4.7 uF w torze woofera jest z kolei za mały ! Powinien mieć około 10 uF.
Kurna, kto to projektuje i jak beznadziejnie to musi grać
ehhh nie ma to jak chinskie badziewia.
Cewka L1 przy zwrotnicy tweetera powinna mieć ok 04-0,6 mH. cała zwrotnica do dupy. Wpołczuje komuś kto to kupi.
Jeśli bedziesz zainteresowany odezwij sie na gg, cos pomoge Ci poszukac, zrobic.
Pozdrawiam
- radziobiker
- Forum Audi 80
-
OnlineDoc
- Administrator
- Kontakt:
radziobiker, mówiłem Ci na GG. Jeśli nie masz o tym pojęcia i nie chcesz oddawać auta do CA warsztatu to nie kupuj podzespołów typowo dla rezaczy/monterów typu Signat H16, a kup gotowy odseparowany zestaw ze zwrotnicami, tweeterami, instrukcją, maskownicami, śrubkami itd.
Masz JBL, Hertz, Helix, Sinuslive itp
Masz JBL, Hertz, Helix, Sinuslive itp
- radziobiker
- Forum Audi 80
- radziobiker
- Forum Audi 80
W kwesti podłączenia ale bez zwrotnic. Bo tak to sobie powinienem poradzić.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, 15:09 przez radziobiker, łącznie zmieniany 1 raz.
[Audi B4 Sedan] Montujemy CA w B4
Witam :mrgreen:
Sprawa ma się następująco, chce zrobić sobie jakieś CA w Zielonym... Takie, żeby przyzwoicie to grało Nie chce rozkopywać 10 tematów, dlatego założyłem swój i liczę tutaj na Waszą pomoc w dokonaniu wyboru <ok>
W tylnej półce i przednich boczkach nie przewiduje dziur
Radyjko, głośniki, wzmacniacz, no i sub...
Jeżeli chodzi o radyjko to myślałem o Alpinie (najbardziej odpowiada mi wizualnie)
Alpine CDE 9880R
Alpine CDE 9882Ri
Głośniki w podszybie 100mm
Hertz DCX 100
JBL GT5 402
Boczki tył - 13tki czy 16tki ? :roll:
Do tego przydał by się jakiś wzmacniacz i sub do bagażnika.... ale tutaj to liczę na Waszą pomoc...
Z góry dziękuje za poświęcenie chwili wolnego czasu
Pozdrawiam
Sprawa ma się następująco, chce zrobić sobie jakieś CA w Zielonym... Takie, żeby przyzwoicie to grało Nie chce rozkopywać 10 tematów, dlatego założyłem swój i liczę tutaj na Waszą pomoc w dokonaniu wyboru <ok>
W tylnej półce i przednich boczkach nie przewiduje dziur
Radyjko, głośniki, wzmacniacz, no i sub...
Jeżeli chodzi o radyjko to myślałem o Alpinie (najbardziej odpowiada mi wizualnie)
Alpine CDE 9880R
Alpine CDE 9882Ri
Głośniki w podszybie 100mm
Hertz DCX 100
JBL GT5 402
Boczki tył - 13tki czy 16tki ? :roll:
Do tego przydał by się jakiś wzmacniacz i sub do bagażnika.... ale tutaj to liczę na Waszą pomoc...
Z góry dziękuje za poświęcenie chwili wolnego czasu
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 14:56 przez MIODEK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Już Ci mówiłem radio to wsio na jedno kopyto, kieruj się wyglądem. Głośniki Hertz, a tył sobie zmierz, aż taki problem?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 14:59 przez Krycha, łącznie zmieniany 1 raz.