Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Pep000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pep000 » 29 sty 2011, 18:28

Oofol pisze:Tutaj nie chodzi o jakies "gryzienie sie" a o cisnienie akustryczne wytwarzane prze glosnik sub-nisko tonowy, ktore wywiera wplyw na prace glosnikow w polce
Nie zgodzę się z Tobą Jacku to ciśnienie musiałoby być kolosalne, żeby zakłóciło prace membran głośników w półce. Nie zaleca się montowania głośników w tylnej półce ze względu na zagadnienia czysto akustyczno fizyczne wobec głośników z przodu .
Nakładanie się fal dźwiękowych, fale stojące, odbite, zanik częstotliwości skrajnych itp itd możliwych do częściowego wyregulowania poprzez przesunięcie fazowe jednak zawsze ze stratą dla którejś z par głośników.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 18:15 przez Pep000, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 30 sty 2011, 18:15

Pep000 pisze:
Oofol pisze:Tutaj nie chodzi o jakies "gryzienie sie" a o cisnienie akustryczne wytwarzane prze glosnik sub-nisko tonowy, ktore wywiera wplyw na prace glosnikow w polce
Nie zgodzę się z Tobą Jacku to ciśnienie musiałoby być kolosalne, żeby zakłóciło prace membran głośników w półce. Nie zaleca się montowania głośników w tylnej półce ze względu na zagadnienia czysto akustyczno fizyczne wobec głośników z przodu .
Nakładanie się fal dźwiękowych, fale stojące, odbite, zanik częstotliwości skrajnych itp itd możliwych do częściowego wyregulowania poprzez przesunięcie fazowe jednak zawsze ze stratą dla którejś z par głośników.
Zgodze sie co do nakladania sie fal ale...
Na poczatku mojej zabawy z CA mialem glosniki w polce i skrzynke w bagazniku. Membrany glosnikow w pole pracowaly z czestotliwoscia woofera - bylo to zauwazalne golym okiem!

Awatar użytkownika
Pep000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pep000 » 30 sty 2011, 19:46

Ale chyba nie chcesz powiedzieć, że Twoja skrzynia wytworzyła takie ciśnienie powietrza w bagażniku, które było w stanie zakłucić pracę membran narzuconą przez sygnał, który odtwarzały ?

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 31 sty 2011, 11:24

Tak, to wlasnie mowie - ale wbrew pozorom to nie bylo duze cisnienie.

Cisnienie bylo 119dB

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 26 lut 2011, 08:47

Jeden kolega pisze: cytat
"Witam ostatnio wziąłem się za car audio czyli w tylną półkę zamontowałem głośniki hertz 16cm zasilane radiem JVC (wiem że nie jest dobrym pomysłem montowanie w półkę głośników"

1 - Czemu to nie jest dobry pomysł ? nie potrafię tego zrozumieć :( , mam 16 z tyłu i dają bas w miarę dobry - mam zamiar jeszcze wygłuszyć bagażnik wiec czemu to ma źle grać ? :(

Sprawa nr 2
Jako że nie chcę zagracać bagażnika to zastanawiam się nad montażem 16-tki basowej lub czegoś trochę większego w ścianę grodzącą bagażnik dokładnie w miejsce gdzie jest dziura na narty

2 - Czy ma to sens ? jak to będzie grało ?
3 - Czy nie będzie efektu tak jak to opisuje kolego poniżej - zaraz mi się nasuwa myśl by ten głośnik nie był za mocny bo przy uderzeniu basowym może jak by to powiedzieć wciągać mniejsze głośniki do środka - wiadomo one mają wspólną skrzynię - bagażnik

tu cytat kolegi
Po podłączeniu skrzyni basowej i podgłośnieniu SUB wytwarza takie ciśnienie , że głośniki które są w półce nie mogą swobodnie pracować bo ciśnienie wypycha membrany do góry i jest strasznie zniekształcony dźwięk w tych głośnikach w półce .( Głośniki z półki nie mogą grać tak jak powinny bo je wypycha ciśnienie z bagażnika które wytwarza skrzynia )

BIT BIT
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BIT BIT » 26 lut 2011, 13:03

kolego coś w tym jest ale bez przesady montuj tak jak pisałeś wszystko będzie ok <ok>

Awatar użytkownika
Pep000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pep000 » 26 lut 2011, 14:06

Temat zawiły i nieco kontrowersyjny...
ziemor pisze:Jeden kolega pisze: cytat
"Witam ostatnio wziąłem się za car audio czyli w tylną półkę zamontowałem głośniki hertz 16cm zasilane radiem JVC (wiem że nie jest dobrym pomysłem montowanie w półkę głośników"

1 - Czemu to nie jest dobry pomysł ? nie potrafię tego zrozumieć :( , mam 16 z tyłu i dają bas w miarę dobry - mam zamiar jeszcze wygłuszyć bagażnik wiec czemu to ma źle grać ? :(

Nie jest to dobry pomysł ze wzgledu na zagadnienia akustyczno fizyczne względem głośników przednich i subwoofera w bagażniku ponieważ:

- tak jak pisze kolega Oofol, ciśnienie wytwarzane przez sub moze zakłucić prace membran głośników w półce, można to niwelować poprzez odizolowanie głosników od komory bagażnika, rozszczelnienie półki bagażnika względem wnętrza auta, zastosować w półce głośniki sredniotonowe z izolowanym koszem i zestroić je odpowiednio z subem (mało precyzyjna metoda ale wystarczająca dla nieczułego ucha)

- przy wspołpracy czterech głośników "kwadryfonia" scena muzyczna jest najlepiej słyszalna w wąskim pasie od szyby przedniej do drążka zmiany biegów a nie tak jak bysmy tego chcieli na siedzeniach, Można to niwelować poprzez odwrotne podłączenie biegunowo głośników tylnych. Wtedy scena bedzie lepiej słyszalna na siedzeniach a gorzej na srodku auta.
ziemor pisze:Sprawa nr 2
Jako że nie chcę zagracać bagażnika to zastanawiam się nad montażem 16-tki basowej lub czegoś trochę większego w ścianę grodzącą bagażnik dokładnie w miejsce gdzie jest dziura na narty
To juz podstawy akustyki.... to nie ma najmniejszego sensu. Ewentualnie 38-ka na zawieszeniu eminence i pożądnym wygłuszeniu bagażnika mogłaby delikatnie "zamruczeć"

kraz73
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kraz73 » 03 mar 2011, 20:06

16 mogła by i zagrać dość głębokim basem jednak nigdy pojedyńczo. Przy czterech można uzyskać efekty ciśnieniowe zbliżone do 30. Przewaga to szybkość której nawet najlepsze 30 mogą pozazdrościć. Problemem natomiast jest skrzynia która nagle robi się taka sama lub większa od skrzyni 30, a także bardzo częsty brak parametrów TS przy 16.

Awatar użytkownika
Juzio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Wybor zestawu audio

Post autor: Juzio » 12 paź 2011, 22:49

Co sądzicie o tym jbl-cs1214
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 22:58 przez Juzio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamuś
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kamuś » 13 paź 2011, 08:22

Jeśli chodzi Ci o jakość, to nie zawracaj sobie głowy... Ani głośnik, ani wzmacniacz nie jest warty uwagi. Jeśli jednak chodzi Ci tylko o "buczenie" i "walenie" to możesz kupić.
Podaj budżet, oraz powiedz, czy w grę wchodzą używki?
Co masz na przodzie?

Awatar użytkownika
leszek_gdansk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leszek_gdansk » 13 paź 2011, 11:29

Ja mam coś takiego : http://www.ceneo.pl/1484344 i do tego wzmak : http://www.ceneo.pl/1357152 i to wszystko bardzo ładnie pracuje :) przy dobrym ustawieniu potrafi walić po głowie ale też przy skręceniu delikatnie sobie puka :) dźwięk bardzo przyjemny choć moc niby nie duża :) 2 lata temu jak kupowałem za wszystko płaciłem ok 600 zł oczywiście bez montażu po sam montowałem no i do tego kable ok 100 zł tyle że ja do wzmaka za free kablem dostałem

Awatar użytkownika
Juzio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Juzio » 13 paź 2011, 12:49

no nie chcę za dużo w sumie kasy wywalić bo nie mam stałej pracy tylko od czasu do czasu więc lipa.. chodzi o to żeby dobrać jakiś zestawik do 400 zł około. na przodzie mam ori a w drzwiach odseparowane hiluxy dark blue

Awatar użytkownika
leszek_gdansk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leszek_gdansk » 13 paź 2011, 16:04

Juzio pisze:no nie chcę za dużo w sumie kasy wywalić bo nie mam stałej pracy tylko od czasu do czasu więc lipa.. chodzi o to żeby dobrać jakiś zestawik do 400 zł około. na przodzie mam ori a w drzwiach odseparowane hiluxy dark blue
No jeśli chcesz mieć same głośniki no to dużego efektu w postaci basu nie uzyskasz bynajmniej tak mi się wydaje

cypek51
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cypek51 » 13 paź 2011, 17:43

kolego ja na swoim miejscu to bym sobie kupil tką skrzyneczkie jvc-cs-g1200 lub tego sony-xs-l126p5-30cm-mdf-380w to naprawde da czadu tylko musisz sobie poszukac wzmaka a jak nie chcesz az tak duzo kasy wydawc to kup ten zestaw blaupunkt-gtb-1200-sc-gt-2se-850w ja ma go i kolega co wyzej pisal i jest zadowolony godny polecenia i moj kumpel ma i tez jest zadowolony
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, 11:51 przez cypek51, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 13 paź 2011, 21:30

za 400zł takiego blaupunkta :lol: ja za 400kupiłem głośnik focala i wzmak phonocara oczywiście używka rada mała moja szukaj czegoś używanego zaraz ci coś wyszukam a po 2gie napisz jakie masz radio i jakie głośniki posiadasz bo chyba niema sensu zakładać wielkiej skrzyni do ori 10tek z przodu no chyba że ma tylko walić po uszach

tak na szybko
axton-c208-wzmacniacz-200-watt
intertechnik-mds-08
Dobra doczytałem a więc przód seria tył odseparowane podłączone pod radio podaj więc jakie masz radio tylko
aaa i napisz czy jest możliwość abyś sam wykonał skrzynie pod zakupiony głośnik ?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, 11:52 przez mezik0, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl