[B4] Audio w cabrio
ale magnesami do siebie to już inny typ zabudowy i nie każdy głośnik jest do takiej przeznaczony a co do litrażu są kalkulatory które fajnie mierzą jeden warunek to taki że trzeba znać specyfikacje dla każdego głośnika informacji i programów szukaj w pierwszych linkach tam jest wszystko opisane na temat co jak się liczy ,, Wszystko o... Montaż+Dobór+Oznaczenia Car Audio"
- mgruszecki
- Forum Audi 80
Magnesami na zewnatrz zeby dac, musisz szukac glosnikow typu free-air - cena wyzsza, za to potrzebuja mniej pradu - jakosc... strzelam, szalu nie bedzie jak nie wydasz na takie przetworniki duuuuuuuzo pieniazkowKuballa17 pisze:jeszcze tak pomyslalem zeby wtedy glosniki magnesami na zewnatrz dac,
Montowalem kiedys klientowi w audi a4b5 sedan free air'a DLS'a chyba oa12 model ale moge sie mylic i szalu nie bylo - choc on byl zachwycony ;]
- mgruszecki
- Forum Audi 80
wpisz w google dokładny model i jak zapoznałeś się z lektura którą ci pokazałem musisz znać większość parametrów bo niestety w ciemno nie da rady dobrać skrzyni napisz modele dokładnie
mgruszecki nie znasz bo to niska półka jest a z tego co widzę to ty jesteś tym człowiekiem co woli używane a z półki wyżej niż nowe a z półki niżej )
mgruszecki nie znasz bo to niska półka jest a z tego co widzę to ty jesteś tym człowiekiem co woli używane a z półki wyżej niż nowe a z półki niżej )
dobra to poszukam i wkleje tu i mi pomozecie
mezik0 to że drozsze to nie znaczy ze lepiej grają słyszałem troche głosnikow niby tych lepszych a pierdziały jak nie powiem co... jesli sie chce wyzsza półke i czysty basik to juz trzeba naprawde ładnie zapłacic a jak narazie nie pracuje i mnie nie stać...
zaraz poszukam tych parametrów
[ Dodano: 2012-02-28, 20:18 ]
to są parametry peiyinga o ile dobrze znalazlem :
Revc:
3.4 Ohm
Qts:
0.828
Sd:
51.071 cm ²
SPL:
84.2 dB
Vas:
88.12 l
Qms:
4.091
Qes:
1.039
BL:
8.972 Tm
Cms:
237.923 uM/N
Fo:
27.195 Hz
Md:
125.22 g
Nie:
0.165%
Krm:
3.253u
Erm:
0.799
Mms:
143.954g
Mmd:
137.318mKg
Kxm:
35.464mH
Exm:
0.582
a Boschmann powinien miec około 40-50l
[ Dodano: 2012-02-28, 20:28 ]
jeszcze jakbys mogl mi tutaj to wyrysowac dokladnie
mezik0 to że drozsze to nie znaczy ze lepiej grają słyszałem troche głosnikow niby tych lepszych a pierdziały jak nie powiem co... jesli sie chce wyzsza półke i czysty basik to juz trzeba naprawde ładnie zapłacic a jak narazie nie pracuje i mnie nie stać...
zaraz poszukam tych parametrów
[ Dodano: 2012-02-28, 20:18 ]
to są parametry peiyinga o ile dobrze znalazlem :
Revc:
3.4 Ohm
Qts:
0.828
Sd:
51.071 cm ²
SPL:
84.2 dB
Vas:
88.12 l
Qms:
4.091
Qes:
1.039
BL:
8.972 Tm
Cms:
237.923 uM/N
Fo:
27.195 Hz
Md:
125.22 g
Nie:
0.165%
Krm:
3.253u
Erm:
0.799
Mms:
143.954g
Mmd:
137.318mKg
Kxm:
35.464mH
Exm:
0.582
a Boschmann powinien miec około 40-50l
[ Dodano: 2012-02-28, 20:28 ]
jeszcze jakbys mogl mi tutaj to wyrysowac dokladnie
nie koniecznie ładnie zapłacić wystarczy dobrze poszukać i można wyrwać co prawda starszy sprzęt ale są typy na których sie nie zawiedziesz łojj aleś mi dał z tym bagajem jak ja ci to narysuje ;D a tego ze droższe i ładniej grają nie powiedziałem ja napisałem tylko o porównaniu ceny np średniej używki do nowego z niższej półki heh ide coś modzić z tym bagajem choć mam pomysła co by nie kaleczyć wstaw to zdjęcie w dział VT i ten mój smieszny szkic i poproś tamtych magików żeby zrobili ala zabudowę chłopaki powinny dać rade
[ Dodano: 2012-02-28, 22:19 ]
co do tego peininga to nie ma wszystkich parametrów ale znalazłem ten głośnik poszperałem po forach wszyscy zazwyczaj piszą ok 45-55l i skrzynia typu closed
[ Dodano: 2012-02-28, 22:37 ]
o to co spłodziłem a raczej skaleczyłem ładniej nie umiem przepraszam
oczywiście zdjęcia poglądowe i wszystko będzie fajniej bo będzie obite jednakowym kolorem
[ Dodano: 2012-02-28, 22:44 ]
lub a skrzyni złączonej rogami niestety nie zrobię ogólnie to mniej wiecej taki zamysł tak miałem robić u siebie tyle ze u mnie w b3 2wzmacniacze schowane są nad bakiem a zabudowa sprowadzała by sie jedynie do wygładzenia bagaja i wsadzenia skrzyni w lewy róg ale jakoś nie mam się kiedy do tego zabrać
[ Dodano: 2012-02-28, 22:19 ]
co do tego peininga to nie ma wszystkich parametrów ale znalazłem ten głośnik poszperałem po forach wszyscy zazwyczaj piszą ok 45-55l i skrzynia typu closed
[ Dodano: 2012-02-28, 22:37 ]
o to co spłodziłem a raczej skaleczyłem ładniej nie umiem przepraszam
oczywiście zdjęcia poglądowe i wszystko będzie fajniej bo będzie obite jednakowym kolorem
[ Dodano: 2012-02-28, 22:44 ]
lub a skrzyni złączonej rogami niestety nie zrobię ogólnie to mniej wiecej taki zamysł tak miałem robić u siebie tyle ze u mnie w b3 2wzmacniacze schowane są nad bakiem a zabudowa sprowadzała by sie jedynie do wygładzenia bagaja i wsadzenia skrzyni w lewy róg ale jakoś nie mam się kiedy do tego zabrać
- mgruszecki
- Forum Audi 80
ciekawi mnie jak graly u Ciebie kolego Kuballa17 dwa inne glosniki w jednej skrzynce jak masz na fotkach ;]
A co ciekawi mnie bardziej, jak zagraja 2 rozne glosniki w 2 osobnych skrzynkach w jednym bagazniku, takich mixow przyznam sie nie robilem i nie slyszalem (nie widzialem) w zyciu
Proponowalbym wybrac "lepszy" z tych 2ch ktore masz i zabudowac go w jeden boczek a w drugi wzmacniacz, bo taki remix to chyba nie ma szans zagrac ;] A to tez, zalezy czego oczekujemy. Ja sie nie znam
A co ciekawi mnie bardziej, jak zagraja 2 rozne glosniki w 2 osobnych skrzynkach w jednym bagazniku, takich mixow przyznam sie nie robilem i nie slyszalem (nie widzialem) w zyciu
Proponowalbym wybrac "lepszy" z tych 2ch ktore masz i zabudowac go w jeden boczek a w drugi wzmacniacz, bo taki remix to chyba nie ma szans zagrac ;] A to tez, zalezy czego oczekujemy. Ja sie nie znam
łap ściągawkę http://www.rockfordfosgate.com/rftech/b ... eSupport=1 ja miałem podobną na oryginalnym pudełku focala z rożnymi typami zabudów i wymiarami ścianek do mojego głosnika
- mgruszecki
- Forum Audi 80
- mgruszecki
- Forum Audi 80
To tylko moja opinia subatri wiec sie nie zlosc ani nie bulwersuj ale wg mnie te 4sztuki 2- czy 3-droznych pukawek "pajoniera" pod tylnym siedzeniem to blad w sztuce Nie dlatego, ze pionki sa zle ale fakt sa cienkie, tylko no jak by to powiedziec... to przeczy wszelakim prawidlom odsluchowym. Reasumujac, TYLKO dobry odseparowany przod+tlumienie, bedzie milion razy lepszym rozwiazaniem - i zagra tak jak powinien - i napewno lepiej, mocniej, glosniej. W Twoim pomysle mysle, ze dzwiek sie gubi i wsumie... jest bo jest ale zero konkretu, szczegolu.subratri pisze:sory ludu, myslalem, ze sie czegos dowiem w ty temacie, ale widze, ze jesli glosniki maja sluzyc do sluchania muzy przez pasazerow a nie przez przechodniow i nie do wygladania zgodnie ze standardem amerykanskich slamsow, to moje rozwiazanie wciaz jest najlepsze.. :shock: .
Tak jak mowilem, to moja subiektywna opinia Kazdego cenie za indywidualnosc i nie dla kazdego jest dobre to co dla innych
Znam takich co graja na radiach z biedronki i buszmenach z gieldy czy allegro i jak mu powiesz, ze masz zestaw DLS czy PolkAudio to cie wysmieje, bo on o takich nie slyszal, to szajs a wzmacniacz jest zbedny bo radio z biedronki ma 4x200watt a glosniki po 800 - wiec po co wzmacniacz? ;]
Jak wrocisz z zagramanicy spotkamy sie u Ciebie czy u mnie, zobaczysz i stwierdzisz sam czy przedni zestaw nie "zap...piernicza" ;] Przy okazji pewnie cos sie znajdzie to "porezania" - bynajmniej w moim szerszeniu