CB Radio - montaz, wybor
nie powiesz chyba że cieńciem kabla lepiej zestroisz(i za każdym razem lutujesz albo zarabiasz końcówke żeby sprawdzić rezultat), teoretycznie antena jak jest dobra antena to nie ma żadnych problemów (najgorsze są krótkie aneny),ja np mam pod gumą pod podstawą pazłotko dla zmniejszenia SWR-a) i nic nie ciołem-cieńcie to ostateczność która może zakończyć sie dokupowaniem nowego promiennika
pamietaj ze mowimy o reczniakupiotrek pisze:nie powiesz chyba że cieńciem kabla lepiej zestroisz(i za każdym razem lutujesz albo zarabiasz końcówke żeby sprawdzić rezultat), teoretycznie antena jak jest dobra antena to nie ma żadnych problemów (najgorsze są krótkie aneny),ja np mam pod gumą pod podstawą pazłotko dla zmniejszenia SWR-a) i nic nie ciołem-cieńcie to ostateczność która może zakończyć sie dokupowaniem nowego promiennika
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A mam pytanko gdzie macie antenki w sedanie?Najpierw miałem na dachu i było ok ale potem przestawiłem na tylną klapę bo mi rysowała magnesówa daszek zawsze to klapa mniejsza do ew. malowania. Ale na klapie jest tragedia, antenka nie wysoka bo Hustler 100cm, czy ma ktoś taką antenkę dobrze zestrojoną na tylniej klapie i jest ok? radyjko to uniden 520x. Pozdrawiam
- Jacek-Alfa
- Forum Audi 80
Antena samostrojąca się!
Koledzy jak to nie ma anten samo strojących się? ja np mam Antenę president Floryda 45 cm jest to magnesówka i podłączyłem ja bezpośrednio bez żadnego strojenia do Unidena 510 i działa idealnie.
[ Dodano: 2007-02-10, 23:56 ]
żeby antena magnesowa od CB radia ci nie porysowała lakieru to wystarczy podłożyć kawałek gumy ja np ładne kółko wyciąłem i przykleiłem na silikon i elegancko się trzyma :->
[ Dodano: 2007-02-10, 23:56 ]
żeby antena magnesowa od CB radia ci nie porysowała lakieru to wystarczy podłożyć kawałek gumy ja np ładne kółko wyciąłem i przykleiłem na silikon i elegancko się trzyma :->
tzw reflektometr...mrx1983 pisze:nie ma takiej anteny,wiesz jak sie wogole stroi anteny CB???...to ci powiem,podlaczasz takie specjalne urzadzonko i obcinasz kabel od anteny po centymetrze az sie uda wystroicp@vlo pisze:antene samo strojącą
Ja CB na stale zamontuje pod kierownica, jako ze nie chce mi sie go ciagle wyciagac, a pod kierownica nie widac go bardzo, wiec mniejsze ryzyko na zmiane wlasciciela...
- Jacek-Alfa
- Forum Audi 80
CB
nie wiem czy guma pod magnesem od anteny zmienia jej parametry szczerze to nawet sie tym nie interesowałęm ale nawet jesli to sa to różnice minimalne wiec nie ma obaw o odbiór a poza tym to musisz wybrac czy lepszy jest lakernik po jakims czasie czy odbiór słabszy o kilka metrów
Ja tez nigdy nie widziałem anten samostrojacych, a powiedzmy,że z 1000 CB założyłem, więc jeżeli ktoś ma taka to prosiłbym by przynajmiej model podał.A co do CB recznego(np.alan 42), to działa jak każde inne pod warunkiem,że używamy zewnetrzej anteny, bo ta krótka gumowa,która jest w komplecie nie nadaje sie do niczego,np.zasieg w samochodzie 100metrów, po otwarciu okna 200, sprawdzone osobiście.
- Jacek-Alfa
- Forum Audi 80
[b4 1z avant]
Witam
Witam posiadam uniden 520xl i hustler (100cm).Widze ze piszecie cos o skracaniu antenki.Bardzo wpłynie to na jakość odbioru czy nadawania jezeli ja trozke skróce? :roll: tzn jakies 30cm;/coby nie zdejmowac za kazdym wjazdem do garazu:)
Witam posiadam uniden 520xl i hustler (100cm).Widze ze piszecie cos o skracaniu antenki.Bardzo wpłynie to na jakość odbioru czy nadawania jezeli ja trozke skróce? :roll: tzn jakies 30cm;/coby nie zdejmowac za kazdym wjazdem do garazu:)
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
mierzyłeś sobie jakie masz SWR w tym momencie :?: skracanie stosujemy tylko wtedy gdy to ma sens, tj w przypadku poprawiania się SWR'a wraz z regulowaniem anteny, i jeśli możliwość skracania "na śrubkę" się nam skończy, wtedy dopiero możemy próbować ciachać antenę ale bardzo mało np. 1 cm... i ponowne regulacje...
Kolego Jacek, nadal bym sie upierał przy swoim, antene florydę stroi się w inny sposób ,a mianowicie przesuwa pionowo zgrubienie i w zadnym wypadku nie wolno tych anten skracać!!!!!!!!!!!!! Wystarczy podłaczyć SWR i przesuwając sprawdzić współczynnik fali odbitej.Warto też wiedzieć,że wraz z zwiększeniem SWR, zmiejsza sie moc nadawania.Nie należy też skracać anten strojonych pierścieniami,a już napewno nie wolno skracać kabla.Jeżeli ktoś ma jakieś problemy to służe pomocą:)
pozdr
pozdr
Mam taki problm a mianowicie:odparzyło mi lakier pod magnesówką (ML sirio145)I czy da rade dokupić same mocowanie z kablem do mątażoki a antene przekręcić.RONINK pisze:Kolego Jacek, nadal bym sie upierał przy swoim, antene florydę stroi się w inny sposób ,a mianowicie przesuwa pionowo zgrubienie i w zadnym wypadku nie wolno tych anten skracać!!!!!!!!!!!!! Wystarczy podłaczyć SWR i przesuwając sprawdzić współczynnik fali odbitej.Warto też wiedzieć,że wraz z zwiększeniem SWR, zmiejsza sie moc nadawania.Nie należy też skracać anten strojonych pierścieniami,a już napewno nie wolno skracać kabla.Jeżeli ktoś ma jakieś problemy to służe pomocą:)
pozdr
- daniel_b11
- Forum Audi 80