Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Głosniki - dobor i montaz podszybie

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 22 cze 2007, 23:45

Zawsze warto zmienić glosniki na lepsze, nowe, markowe. Trzeba jednak pamiętać, że na bodszybiu jest dobre miejsce na wysokotonowe. Własnie w oryginalnych miejscach.
Warto zaiwestować w taschki przednie a na podszybie dać tweetery.
Żaden głośnik nie da mega imponującego dźwieku na podszybiu b3, b4. Takie charczydełko do słuchania polskiego radia program 1 ;-)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 23 cze 2007, 01:11

Dla mnie ideałem są tweetery mocowane w osłonę przedniego słupka. Takie rozwiązanie jest najlepsze bo głośnik gra wprost w słuchacza

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 23 cze 2007, 10:49

AUDI_A6 pisze:Dla mnie ideałem są tweetery mocowane w osłonę przedniego słupka. Takie rozwiązanie jest najlepsze bo głośnik gra wprost w słuchacza
Pod warunkiem, ze nie grają na siebie skierowane na przeciwny słupek.
No i znacznie wiecej roboty - rezania, ale oczywiscie to lepszy efekt bo nie odbija od szyby.

Przy czym tak jak juz kiedyś pisałem.
Najprościej, szybko, bezboleśnie można zrobic z tych samych oryginalnych głosników tweetery wkładając w tor za radiem na przewodzie kondensator. Spróbuj, posłuchaj, oceń.

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 24 cze 2007, 16:37

Doc pisze:Trzeba jednak pamiętać, że na bodszybiu jest dobre miejsce na wysokotonowe. Własnie w oryginalnych miejscach.
Tu się niestety trochę nie zgodzę, zamontowałem z braku czasu wysokotonówki na podszybiu w miejscu fabrycznym( kickbass w panelu na drzwiach).
Efekt był taki że cała góra pasma była tragicznie stłumiona, scena muzyczna nieczytelna i za nisko, wokale wycofane słyszane w dziwny sposób na środku, jakieś pół metra od deski, jednym słowem kicha :-/
Podejrzewałem że jest niespecjalnie ale dopiero sędzia na zawodach w Katowicach pokazał mi jak bardzo i to wszystko przez złe umieszczenie tweeterów.
Pierwsze co zrobiłem po powrocie to nie chcąc demolować słupków, stworzyłem panele na podszybiu z głośnikami wysoko tonowymi skierowanymi w kierunku słuchaczy.
Efekt jest tej modyfikacji jest bardzo pozytywny, muzyka nabrała wigoru dźwięk się oderwał od głośników i nareszcie wyłapuję gdzie gra jaki instrument.
Ok ale do czego zmierzam, niezależnie czy zamontuje się cały zestaw, czy zostawi się oryginalne 10-ątki i dołoży gwizdki to najlepszym miejscem na montaż są osłony słupków ewentualnie panele z ukierunkowanymi tweeterami w stronę uszu publiki :-D

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 24 cze 2007, 21:51

MacAudiO pisze:Ok ale do czego zmierzam, niezależnie czy zamontuje się cały zestaw, czy zostawi się oryginalne 10-ątki i dołoży gwizdki to najlepszym miejscem na montaż są osłony słupków ewentualnie panele z ukierunkowanymi tweeterami w stronę uszu publiki
ja dokładnie będe tak robił u siebie 10tki w standardowe miejsce a tweetery w słupki skierowany w stronę słuchacza

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 26 cze 2007, 01:14

MacAudiO pisze:
Doc pisze:Trzeba jednak pamiętać, że na bodszybiu jest dobre miejsce na wysokotonowe. Własnie w oryginalnych miejscach.
Tu się niestety trochę nie zgodzę (...)
Nie zrozumiałeś mojego przesłania... ;-)
To miejsce co najwyżej nadaje się na wysokotonowe. Takie ono było.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MacAudiO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MacAudiO » 26 cze 2007, 12:44

Doc pisze:Nie zrozumiałeś mojego przesłania...
Właściwie to mnie chodziło o to samo, tylko może trochę zawile napisałem :-D
Doc pisze:To miejsce co najwyżej nadaje się na wysokotonowe.
Tu się zgadzam ;-)

ponczo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ponczo » 26 cze 2007, 19:11

Witam, ja już jestem po montażu sprzętu tzn. radia oraz przednich głośników :-) Przy autku spędziłem prawie całą niedziele...
W sumie między fabrycznymi głośnikami Nokia a Pyle jest malutka różnica jeśli chodzi o wielkość:
Obrazek Obrazek
Niestety z głośników Pyle byłem zmuszony zdjąć gumową osłonę magnesu... nie za bardzo chciały się zmieścić przy wkładaniu w półkę :-P Po zdjęciu gumowej osłony wszystko weszło bez problemów...
A tak wygląda już zamocowany głośnik :-) Obrazek
Głośniki podłączyłem do nowego radia 8-) które wygląda tak :-P
Obrazek
Jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe to zmieniły się na +, średnie i wysokie tony są bardziej słyszalne niż to miało miejsce w głośnikach Nokii, dźwięki są bardziej spokojne i naturalne. Od przednich 10 cm głośników nie można wymagać więcej... Tylne głośniki grają bardziej basowo ale to raczej zasługa radia ;-) Jeśli ktoś ma jakieś pytania związane z montażem głośników w przednią półkę to chętnie odpowiem :-)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 26 cze 2007, 20:41

ponczo pisze:Głośniki podłączyłem do nowego radia 8-) które wygląda tak :-P
NIe bardzo podoba mi sie jego kolor, ale to moje wrazenia.
Co do dzwieku najwazniejsze, że uznajesz go za dobry. To indywidualna dla kazdego sprawa i liczy sie satysfakcja.

ponczo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ponczo » 26 cze 2007, 22:30

Doc pisze:NIe bardzo podoba mi sie jego kolor, ale to moje wrazenia.
Co do dzwieku najwazniejsze, że uznajesz go za dobry. To indywidualna dla kazdego sprawa i liczy sie satysfakcja.
Na żywo nie wygląda tak źle ;-) Dla mnie nie liczy sie aż tak bardzo wygląd radia... ważne zeby dobrze grało ;-) Dzwięk jaki generują przednie głośniki jak najbardziej mnie satysfakcjonuje. Niedługo zajmę sie tylnymi głośnikami bo troszkę brakuje mi niskich tonów ;-)
Czerwono podświetlane przyciski radia w nocy ładnie komponują się z podświetlaniem pokręteł od nadmuchu i dodatkowych zegarów.
Tutaj zdjęcie samego radia jak wygląda gdy jest ciemno: Obrazek
Sory za małe OT ;-)

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 26 cze 2007, 23:35

No ładnie wyszło i najważniejsze to żebyś ty był zadowolony.
PS a jednak były problemy z montażem Pyle, okazały się za duże hehe :-P

S2Power
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: S2Power » 19 lip 2007, 08:33

Na przod potrzebne sa dobre glosniki 10 cm. Dobre czyli takie z dobrymi srednimi i wysokimi tonami. Polecam Infinity Reference (troszke drogie). Nie widze sensu wymiany seryjnych na cos w przedziale cenowym 100 zl. By przod dobrze zagral wypada podlaczyc go pod wzmacniacz z filtrami. Mozna wtedy dobrze dostroic glosnik by nie charczal jak dacie czadu bo basy z 10 cm nie wyrobia a gral donosnie i przestrzennie w pasmie srednich i wysokich tonow. Efekt ze wzmacniaczem murowany(ale tylko takim z filtrami). Zadaniem przodu jest tworzenie sceny muzycznej a nie dudnienie, nie zapominajcie o tym. Mozna tez pokusic sie o zabudowe 13 z przodu ale trzeba troche cierpliwosci i przymiarka jest konieczna.

Awatar użytkownika
Gocek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Gocek » 02 sie 2007, 23:33

Ja również poszukuje 100mm głośniczków do mojej B4, niestety aukcje linkowane przez Was juz wygasły i nie wiem o jakich modelach wspominaliście. Ja szukam czegoś do 150zł, nie oczekuje tego aby 'napierały' jak głupie ale aby nie kaleczyły uszu i przyzwoicie grały.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Krycha » 03 sie 2007, 00:30

Za 180zł moge ci sprzedaż Hertze ECX100mm nóweczki w pudełku z gwarą nie używane tylko wypakowane paczki i spowrotem wsadzone. Nawet nigdy nie grały. Cena nowych to 220zł. W tej cenie nie widzę lepszych 10cm głośników.

[ Dodano: 2007-08-03, 17:53 ]
http://www.allegro.pl/item222451728_her ... ancji.html :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gocek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Gocek » 09 sie 2007, 11:26

Jak narazie licytuje Hertz'e z aukcji AUDI_A6 może się uda ;) jednak zastanawiam się jeszcze nad Phonocar'ami Yellow Line 2747. Możecie coś powiedzieć o nich? Niestety są to głównie nisko oraz średnio tonowe, bez tweeterów (narazie) też dadzą rade?
Z początku byłem napalony wręcz na Hertz'e AUDI_A6 :D jednak mi przeszło ;) bo coraz poważniej myśle nad panelami do drzwi przednich (i już zaczynam odkładać ;)), ale i tak zakupie jakieś 10-tki bo fabryczne dają ciała.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl