Głosniki - dobor i montaz podszybie
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Zawsze warto zmienić glosniki na lepsze, nowe, markowe. Trzeba jednak pamiętać, że na bodszybiu jest dobre miejsce na wysokotonowe. Własnie w oryginalnych miejscach.
Warto zaiwestować w taschki przednie a na podszybie dać tweetery.
Żaden głośnik nie da mega imponującego dźwieku na podszybiu b3, b4. Takie charczydełko do słuchania polskiego radia program 1
Warto zaiwestować w taschki przednie a na podszybie dać tweetery.
Żaden głośnik nie da mega imponującego dźwieku na podszybiu b3, b4. Takie charczydełko do słuchania polskiego radia program 1
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Pod warunkiem, ze nie grają na siebie skierowane na przeciwny słupek.AUDI_A6 pisze:Dla mnie ideałem są tweetery mocowane w osłonę przedniego słupka. Takie rozwiązanie jest najlepsze bo głośnik gra wprost w słuchacza
No i znacznie wiecej roboty - rezania, ale oczywiscie to lepszy efekt bo nie odbija od szyby.
Przy czym tak jak juz kiedyś pisałem.
Najprościej, szybko, bezboleśnie można zrobic z tych samych oryginalnych głosników tweetery wkładając w tor za radiem na przewodzie kondensator. Spróbuj, posłuchaj, oceń.
Tu się niestety trochę nie zgodzę, zamontowałem z braku czasu wysokotonówki na podszybiu w miejscu fabrycznym( kickbass w panelu na drzwiach).Doc pisze:Trzeba jednak pamiętać, że na bodszybiu jest dobre miejsce na wysokotonowe. Własnie w oryginalnych miejscach.
Efekt był taki że cała góra pasma była tragicznie stłumiona, scena muzyczna nieczytelna i za nisko, wokale wycofane słyszane w dziwny sposób na środku, jakieś pół metra od deski, jednym słowem kicha
Podejrzewałem że jest niespecjalnie ale dopiero sędzia na zawodach w Katowicach pokazał mi jak bardzo i to wszystko przez złe umieszczenie tweeterów.
Pierwsze co zrobiłem po powrocie to nie chcąc demolować słupków, stworzyłem panele na podszybiu z głośnikami wysoko tonowymi skierowanymi w kierunku słuchaczy.
Efekt jest tej modyfikacji jest bardzo pozytywny, muzyka nabrała wigoru dźwięk się oderwał od głośników i nareszcie wyłapuję gdzie gra jaki instrument.
Ok ale do czego zmierzam, niezależnie czy zamontuje się cały zestaw, czy zostawi się oryginalne 10-ątki i dołoży gwizdki to najlepszym miejscem na montaż są osłony słupków ewentualnie panele z ukierunkowanymi tweeterami w stronę uszu publiki
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
ja dokładnie będe tak robił u siebie 10tki w standardowe miejsce a tweetery w słupki skierowany w stronę słuchaczaMacAudiO pisze:Ok ale do czego zmierzam, niezależnie czy zamontuje się cały zestaw, czy zostawi się oryginalne 10-ątki i dołoży gwizdki to najlepszym miejscem na montaż są osłony słupków ewentualnie panele z ukierunkowanymi tweeterami w stronę uszu publiki
Witam, ja już jestem po montażu sprzętu tzn. radia oraz przednich głośników Przy autku spędziłem prawie całą niedziele...
W sumie między fabrycznymi głośnikami Nokia a Pyle jest malutka różnica jeśli chodzi o wielkość:
Niestety z głośników Pyle byłem zmuszony zdjąć gumową osłonę magnesu... nie za bardzo chciały się zmieścić przy wkładaniu w półkę Po zdjęciu gumowej osłony wszystko weszło bez problemów...
A tak wygląda już zamocowany głośnik
Głośniki podłączyłem do nowego radia 8-) które wygląda tak
Jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe to zmieniły się na +, średnie i wysokie tony są bardziej słyszalne niż to miało miejsce w głośnikach Nokii, dźwięki są bardziej spokojne i naturalne. Od przednich 10 cm głośników nie można wymagać więcej... Tylne głośniki grają bardziej basowo ale to raczej zasługa radia Jeśli ktoś ma jakieś pytania związane z montażem głośników w przednią półkę to chętnie odpowiem
Pozdrawiam
W sumie między fabrycznymi głośnikami Nokia a Pyle jest malutka różnica jeśli chodzi o wielkość:
Niestety z głośników Pyle byłem zmuszony zdjąć gumową osłonę magnesu... nie za bardzo chciały się zmieścić przy wkładaniu w półkę Po zdjęciu gumowej osłony wszystko weszło bez problemów...
A tak wygląda już zamocowany głośnik
Głośniki podłączyłem do nowego radia 8-) które wygląda tak
Jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe to zmieniły się na +, średnie i wysokie tony są bardziej słyszalne niż to miało miejsce w głośnikach Nokii, dźwięki są bardziej spokojne i naturalne. Od przednich 10 cm głośników nie można wymagać więcej... Tylne głośniki grają bardziej basowo ale to raczej zasługa radia Jeśli ktoś ma jakieś pytania związane z montażem głośników w przednią półkę to chętnie odpowiem
Pozdrawiam
Na żywo nie wygląda tak źle Dla mnie nie liczy sie aż tak bardzo wygląd radia... ważne zeby dobrze grało Dzwięk jaki generują przednie głośniki jak najbardziej mnie satysfakcjonuje. Niedługo zajmę sie tylnymi głośnikami bo troszkę brakuje mi niskich tonówDoc pisze:NIe bardzo podoba mi sie jego kolor, ale to moje wrazenia.
Co do dzwieku najwazniejsze, że uznajesz go za dobry. To indywidualna dla kazdego sprawa i liczy sie satysfakcja.
Czerwono podświetlane przyciski radia w nocy ładnie komponują się z podświetlaniem pokręteł od nadmuchu i dodatkowych zegarów.
Tutaj zdjęcie samego radia jak wygląda gdy jest ciemno:
Sory za małe OT
Na przod potrzebne sa dobre glosniki 10 cm. Dobre czyli takie z dobrymi srednimi i wysokimi tonami. Polecam Infinity Reference (troszke drogie). Nie widze sensu wymiany seryjnych na cos w przedziale cenowym 100 zl. By przod dobrze zagral wypada podlaczyc go pod wzmacniacz z filtrami. Mozna wtedy dobrze dostroic glosnik by nie charczal jak dacie czadu bo basy z 10 cm nie wyrobia a gral donosnie i przestrzennie w pasmie srednich i wysokich tonow. Efekt ze wzmacniaczem murowany(ale tylko takim z filtrami). Zadaniem przodu jest tworzenie sceny muzycznej a nie dudnienie, nie zapominajcie o tym. Mozna tez pokusic sie o zabudowe 13 z przodu ale trzeba troche cierpliwosci i przymiarka jest konieczna.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Za 180zł moge ci sprzedaż Hertze ECX100mm nóweczki w pudełku z gwarą nie używane tylko wypakowane paczki i spowrotem wsadzone. Nawet nigdy nie grały. Cena nowych to 220zł. W tej cenie nie widzę lepszych 10cm głośników.
[ Dodano: 2007-08-03, 17:53 ]
http://www.allegro.pl/item222451728_her ... ancji.html :mrgreen:
[ Dodano: 2007-08-03, 17:53 ]
http://www.allegro.pl/item222451728_her ... ancji.html :mrgreen:
Jak narazie licytuje Hertz'e z aukcji AUDI_A6 może się uda jednak zastanawiam się jeszcze nad Phonocar'ami Yellow Line 2747. Możecie coś powiedzieć o nich? Niestety są to głównie nisko oraz średnio tonowe, bez tweeterów (narazie) też dadzą rade?
Z początku byłem napalony wręcz na Hertz'e AUDI_A6 jednak mi przeszło bo coraz poważniej myśle nad panelami do drzwi przednich (i już zaczynam odkładać ), ale i tak zakupie jakieś 10-tki bo fabryczne dają ciała.
Z początku byłem napalony wręcz na Hertz'e AUDI_A6 jednak mi przeszło bo coraz poważniej myśle nad panelami do drzwi przednich (i już zaczynam odkładać ), ale i tak zakupie jakieś 10-tki bo fabryczne dają ciała.