wiem że nie ucinałeś kabla, prawdopodobnie kupiłeś antenke przez internet a jeśli nie to trzeba było sobie rozłozyć na samochodzie przed kupnem i unikną byś takich problemów, oczywiście Polak potrafi i dosztukuje, chodź osobiście odradzam . Z tąd me słowa najpierw zmierz potem tnij .Nie ucinałem kabla . Oryginalny jest zbyt krótki. Brakuje mi jakieś 50-60 cm. :evil:
Radio - wybór
Jest taka zasada 2 razy zmierz potem tnij . Tak prawdopodobnie trzeba będzie stroić antene, znaczenie ma nawet gdzie będzie antena czy na dachu czy na klapie. Zabieg to nie drogi w moich stronach 5-10zł <ok>
Ostatnio zmieniony 06 cze 2010, 14:33 przez MaTTiass, łącznie zmieniany 2 razy.
MaTTiass możesz wyjaśnić dlaczego według Ciebie nie powinno się przedłużać kabla? Skoro długość jest wystarczająca to dlaczego np Sirio Ml145 ma dużo krótszy kabel niż Hustler czy Wilson?
Kolego mar0z po przedłużeniu najlepiej by było sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Ja też mam Ml Sirio i przedłużany kabel o ok 1metr, po przedłużeniu nic się nie zmieniło. Koleś który mi to robił powiedział że przy tak niewielkiej zmianie długości nic nie powinno się zmienić i rzeczywiście nic się nie zmieniło. Oczywiście nie jest to regułą i w przypadku gorszych anten niż ML być może trzeba będzie coś poprawić.
Tak więc przedłuż tyle ile potrzebujesz, podłącz SWR dla pewności że wszytko ok i po sprawie.
P.S. Nie stroi się radyjka tylko antenę do samochodu. Zwróćcie uwagę że strojąc koleś manipuluje przy antenie a nie przy radiu
Kolego mar0z po przedłużeniu najlepiej by było sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Ja też mam Ml Sirio i przedłużany kabel o ok 1metr, po przedłużeniu nic się nie zmieniło. Koleś który mi to robił powiedział że przy tak niewielkiej zmianie długości nic nie powinno się zmienić i rzeczywiście nic się nie zmieniło. Oczywiście nie jest to regułą i w przypadku gorszych anten niż ML być może trzeba będzie coś poprawić.
Tak więc przedłuż tyle ile potrzebujesz, podłącz SWR dla pewności że wszytko ok i po sprawie.
P.S. Nie stroi się radyjka tylko antenę do samochodu. Zwróćcie uwagę że strojąc koleś manipuluje przy antenie a nie przy radiu
Błąd poprawiany zgadza się stroi się/dostraja antenę .
Skoro jednak obeszło się bez strojenia kolegi mar0z i działa jak powinno, to tym lepiej zawsze parę zł zostaje w kieszonce <ok>
(Przepraszam za błąd)
Z mojego doświadczenia zawsze wychodziło iż po przedłużeniu kabla trzeba było dostrajać ów antenę (2 przypadki, gorszych firm anteny). Oczywiście to nie reguła. Sam mam antenkę Wilsona kabel tam jest wystarczająco długi żeby co najmniej postawić antenę na klapie bagażnika, natomiast dlaczego Sirio Ml145 ma dużo krótszy kabel pytanie do producenta :shock: .mario2560 pisze:MaTTiass możesz wyjaśnić dlaczego według Ciebie nie powinno się przedłużać kabla?
Skoro jednak obeszło się bez strojenia kolegi mar0z i działa jak powinno, to tym lepiej zawsze parę zł zostaje w kieszonce <ok>
(Przepraszam za błąd)
Witam
Podejrzewam że na środku dachu masz jeszcze mniej pierdzielenia się z kablem no chyba że radyjko wozisz w bagażniku , kabel puszczasz tylnymi drzwiami potem do słupka i progiem do przodu i masz kabel z przodu pod nogami kierowcy lub pasażera zależy z której strony puścisz. A druga zaleta to że na środku dachu antena ma lepsze warunki pracy i jest wyżej co w połączeniu daje lepszy zasięg
Pozdrawiam
Podejrzewam że na środku dachu masz jeszcze mniej pierdzielenia się z kablem no chyba że radyjko wozisz w bagażniku , kabel puszczasz tylnymi drzwiami potem do słupka i progiem do przodu i masz kabel z przodu pod nogami kierowcy lub pasażera zależy z której strony puścisz. A druga zaleta to że na środku dachu antena ma lepsze warunki pracy i jest wyżej co w połączeniu daje lepszy zasięg
Pozdrawiam
Wcale nie trzeba mieć sporych wrót do garażu wystarczy tylko odpowiednia antena a ja takową posiadam a jest to President Florida spokojnie wchodzi do garażu, ja się nie martwię że mi zwiną antenę w nocy pod blokiem bo mieszkam na wsi :mrgreen: . a jeśli chodzi o chowanie do środka w moim przypadku zdarza się ono bardzo rzadko a moja antenka ma nie jest aż taka duża ma tylko ok. 60cm, a magnes wcale się tak bardzo nie brudzi na dachu(niekiedy jest tylko mokry). Ale poza tym u mnie jest to najlepszy wybór ponieważ mam avanta