[CABRIO] Dach manualny - problem
- Miloslupsk
- Forum Audi 80
[CABRIO] Dach manualny - problem
Witam
Jako iż to mój pierwszy post, serdecznie wszystkich witam. Ostatnio za dosłownie "psie pieniądze" zakupiłem cabrio z 92 roku. Oczywiście autko wymaga wielu napraw, na które jestem gotowy zarówno finansowo jak i psychicznie ..heheh. Między innymi występuje problem z otwieraniem dachu.
Mianowicie: dach jak wspomniałem, jest manualny. Przód otwiera się gładko poprzez odciągnięcie dźwigni dachowej, jej obrócenie itd. Problem tkwi w tylnej klapie. Nie mogę za nic w świecie dojść jak to powinno działać Nie wiem czy brakuje mi jakiegoś elementu czy coś może zostało zerwane. Otwieram tą klapę za pomocą imbusa (po lewej i po prawej stronie znajdują się przy cięgnach otwory, w których mieszam kluczem) Sposób ten działa lecz nie ukrywam, że mnie to irytuje. Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak takie otwieranie tego typu dachu wyglądać powinno ? (Niestety nie mam dostępu do podobnego auta aby porównać mechanizm itp). Za wszelkie rady, podpowiedzi a może nawet fotki, byłbym bardzo wdzięczny.. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Jako iż to mój pierwszy post, serdecznie wszystkich witam. Ostatnio za dosłownie "psie pieniądze" zakupiłem cabrio z 92 roku. Oczywiście autko wymaga wielu napraw, na które jestem gotowy zarówno finansowo jak i psychicznie ..heheh. Między innymi występuje problem z otwieraniem dachu.
Mianowicie: dach jak wspomniałem, jest manualny. Przód otwiera się gładko poprzez odciągnięcie dźwigni dachowej, jej obrócenie itd. Problem tkwi w tylnej klapie. Nie mogę za nic w świecie dojść jak to powinno działać Nie wiem czy brakuje mi jakiegoś elementu czy coś może zostało zerwane. Otwieram tą klapę za pomocą imbusa (po lewej i po prawej stronie znajdują się przy cięgnach otwory, w których mieszam kluczem) Sposób ten działa lecz nie ukrywam, że mnie to irytuje. Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak takie otwieranie tego typu dachu wyglądać powinno ? (Niestety nie mam dostępu do podobnego auta aby porównać mechanizm itp). Za wszelkie rady, podpowiedzi a może nawet fotki, byłbym bardzo wdzięczny.. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2010, 15:52 przez Miloslupsk, łącznie zmieniany 1 raz.
Siemasz...Po odciągnięciu dzwigni nad przednią szybą powinieneś mieć " przycisk " obok zamku od drzwi...(nie wiem jak Ci dokładnie napisać gdzie się znajduje) po wciśnięciu jego klapa powinna się otworzyć. Dziś lub jutro zrobię fotkę i zobaczysz gdzie dokładnie sie znajduje <ok> chyba ze ktoś mnie wyprzedzi :mrgreen:
Też mam mały problem z moim manualnym dachem....mianowicie gdy pociągnę dzwignie z przodu otwierającą dach szyby sie opuszczają o jakieś 10cm ( takie jest prawidłowe funkcjonowanie) lecz niekiedy coś jest nie tak...(nie dochodzi prąd lub coś sie zacina) Gdy pociągnę za dzwignię szyby sie nie przymykają , i wtedy również gdy wciskam ten guzik (odpowiedzialny od otwierania tylnej klapy) ona sie nie otwiera... Wiecie może jaka może być tego przyczyna :?: Czy jest możliwość bym naprawił to sam, czy będę musiał odstawić autko do elekromechanika :?:
Też mam mały problem z moim manualnym dachem....mianowicie gdy pociągnę dzwignie z przodu otwierającą dach szyby sie opuszczają o jakieś 10cm ( takie jest prawidłowe funkcjonowanie) lecz niekiedy coś jest nie tak...(nie dochodzi prąd lub coś sie zacina) Gdy pociągnę za dzwignię szyby sie nie przymykają , i wtedy również gdy wciskam ten guzik (odpowiedzialny od otwierania tylnej klapy) ona sie nie otwiera... Wiecie może jaka może być tego przyczyna :?: Czy jest możliwość bym naprawił to sam, czy będę musiał odstawić autko do elekromechanika :?:
- siwusek216
- Forum Audi 80
Troche niejasno to napisałeś.. Przycisk otwierania dachu znajduje się na wykroju drzwi kierowcy obok rygla zamka, warunkiem zadziałania jest włączony zapłon i zaciagniety hamulec ręczny. Na pocieszenie dodam ze bardzo często ów mechanizm nie działa.Bashek pisze:Siemasz...Po odciągnięciu dzwigni nad przednią szybą powinieneś mieć " przycisk " obok zamku od drzwi...(nie wiem jak Ci dokładnie napisać gdzie się znajduje) po wciśnięciu jego klapa powinna się otworzyć
- Miloslupsk
- Forum Audi 80
Czyli zostaje jedynie metoda imbusa ? Jeżeli tak to może ktoś próbował zamontować w tych otworach coś na styl dźwigienki (stałej- wspawanego w te otwory czegoś na wzór klucza imbusowego, nie przeszkadzającego konstrukcji dachowej w trakcie składania i nie wypadającego z rąk podczas próby przekręcania) tak aby za każdym razem nie biegać z imbusem ? Hmmm.. chyba trzeba będzie odwiedzić jakiegoś znajomego ślusarza.. Może coś podpowie..Bashek pisze: Na pocieszenie dodam ze bardzo często ów mechanizm nie działa.
P.S: U mnie szyby się nie opuszczają po odciągnięciu tej dźwigni z przodu..wygląda na to, że mam całkowity syfilis w mechaniźmie otwierania dachu :cry:
Ja u Siebie mam chyba zamontowane orginalnie takie jakby dwa haczyki, które gdy unosi sie do góry klapa się otwiera....A co do przymykania się szyb i zacinania się tego całego mechnizmu od dachu to ma więcej osób takie problemy :?: To jest ogólna wada dachu czy to tylko wyjątkowe sytuacje :?:Miloslupsk pisze:
Czyli zostaje jedynie metoda imbusa ? Jeżeli tak to może ktoś próbował zamontować w tych otworach coś na styl dźwigienki:
- Miloslupsk
- Forum Audi 80
Bardzo Cię proszę - cyknij zdjęcie tych dwóch haczyków i wrzuć tutaj (fotki samych haczyków jak i tego w jaki sposób umiejscowione są z resztą konstrukcji dachu). Muszę zrobić coś na ten styl. Poza tym znalazłem ten przycisk i za wszelkie wskazówki bardzo dziękuję. U mnie na tą chwile nie trzyma ręczny (praktycznie nic) i łudzę się, że może przez to ten przycisk na chwilę obecną nie działa. Niemniej gdyby okazało się, że to nie wina ręcznego to gdzie szukać problemu, tak aby to naprawić ? Czy "zwykły elektromechanik" poradzi sobie z problemem ?
P.S: UŻyłem siły pięści i teraz szyby mi się opuszczają gdy odciągam przednią dźwignię <rotfl>
P.S: UŻyłem siły pięści i teraz szyby mi się opuszczają gdy odciągam przednią dźwignię <rotfl>
Jutro wrzucę fotki Też mam problemy z tym dachem...raz sie otworzy a raz sie zatnie....strasznie to drażni :evil: Myślałem też o odstawieniu autka do elektromechanika ale na razie nie mogę bo potrzebuje auta...A co do ręcznego to jest sprawny w Twoim przypadku ponieważ bez zaciągniętego ręcznego szyby też by się nie uchylały. Wyciągnij może ten guzik i spróbuj na nowo przylutować kable. Też miałem z tym problem gdy kupiłem auto i gdy zlutowałem było wszystko ok aż do teraz gdy znów się zacina i nie mam pojęcia dlaczego....
- siwusek216
- Forum Audi 80
Działanie hamulca ręcznego niema nic wspólnego ze sterownikiem który bierze impuls od wyłącznika zalanczajacego kontrolkę zaciągniętego hamulca na desce. Podstawa to działający centralny w bagażniku, nie uszkodzona instalacja tylnej klapy no i oczywiście zaciagniety ręczny +zapłon. W audi niestety sterownik nawet pomimo manualnego otwierania jest dość skomplikowaną i czułą instytucją w wielu przypadkach działający tylko w trybie awaryjnym (otwieranie na imbus).Miloslupsk pisze:. U mnie na tą chwile nie trzyma ręczny (praktycznie nic)
- Miloslupsk
- Forum Audi 80
- Miloslupsk
- Forum Audi 80
Witam, przepraszam za odkop ale posiadam taki sam problem ponieważ, przycisk wyciągam i nie ma żadnych kabelków, oraz kable wychodzące z zamków również zostały odcięte... Nie wiem po co to ktoś zrobił, co mu to dało i w jakim celu... Mam pytanie ma ktoś może rysunek instalacji tych zamków ? Pomogły by mi w odbudowie . Z góry dzięki