[80 B4] naklejka na nadwoziu
[80 B4] naklejka na nadwoziu
widziałem dzisiaj Audiczke na sprzedaż z paskiem naklejonym wzdłuz całego auta. Czy takie bajery były stosowane fabrycznie?? Kupując swoje ostatnie auto (Golf) trafiłem na egzemplarz własnie z takim paskiem. Golfy z takimi paskami wyjezdzaly z salonu wiec mialem pewnosc ze auto ma orginalny lakier. Czy w B4 zdazaly sie takie paski czy to ktos sam sobie przykleił (przyznam ze wyglada to szpetnie)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 19:45 przez ostek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Jutro ide ogladac tą B4 z tymi naklejkami Jest to auto ojca mojej kolezanki. Z tego co kolezanka mowila ma to byc auto naprawde zadbane (dodam ze koncowka 93r.). Martwi mnie tylko jedna rzecz... Auto jest koloru granatowego niestety nie metalik. I przez to widac upływ czasu gdyż jest mało blyszczacy. Druga sprawa to te nieszczesne naklejki. Wiem ze po ich odklejeniu beda widoczne slady na lakierze, stad moje pytania: jak bardzo pomoglaby tu polerka zeby odnowic lakier, czy po polerce nie bedzie roznic w lakierze w miejscu gdzie byly naklejki?? a moze ktos robil polerke na niemetalicznym lakierze i moze napisac jakie efekty uzyskal??
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zależy czym polerujesz generalnie nie poleca się past typu Temp czyli ściernych częściej niż raz na pół roku, ale na pewno nadaje żywego koloru, także najpierw przeleć taką pastą aby ożywić,a potem już jakieś pasty z woskiem, polecam pastę koloryzującą, nie pamiętam filmy sprzedawana w takich okrągłych blaszanych pojemnikach z gąbką, po wypucowaniu naprawdę widać efekt pracy i w jakimś stopniu zakrywa delikatne odpryski/rysy. Jeśli chodzi o paski które odkleisz,to lakier pod nimi po polerce nie powinien się odrużniać Pozdrawiam i życzę powodzenia w zakupie a tym samym do zobaczenia na spocikach :mrgreen:ostek pisze:a czy efekt po polerce jest trwały?
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
To zależy czym i jak jest zrobiona polerka. Właśnie na niemetalizowanych jednowarstwowych lakierach efekt jest największy, bo stary utleniony lakier jest spolerowywany i pozostaje czyściutki lakierek jak z lakierni. Żeby efekt był naprawdę best. Należy to robić w trzech etapach. Najpierw polerka (nazwijmy zgrubna) ścierająca utlenioną warstwę. Następnie polerka lekko ścierną pastą dla wygładzenia powierzchni i na koniec polerka właściwa, czyli nadanie lakierowi ekstra połysku. Na koniec jeszcze najlepiej mleczko konserwujące (coś w rodzaju wosku) i cieszysz się nowym lakierem. Jest tylko jedno ale. Taki proces trwa bardzo długo (ok. 8 godz.) jak nie masz doświadczenia i odpowiednich narzędzi to nie zabieraj się do tego sam bo przetrzesz albo przegrzejesz lakier i będzie gorsza bieda, no i jak ma to zrobić fachowiec to cena może być zaporowa . Jak ktoś mówi, że zrobi coś takiego (tak jak opisałem) za ok. 400 zł to albo nie zrobi tego porządnie albo nie wie o czym mówi. Sam materiał (markowe pasty, gąbki itp.) to potężne pieniądze, a do takiej roboty to go trochę pójdzie . Wiem bo robiłem coś takiego swojej niuni. Też mam granatową. Aha i po polerce przygotuj się na dokładne mycie wszystkich zakamarków i uszczelek z niebieskiego zabarwienia, będzie dosłownie wszędzie.ostek pisze:a czy efekt po polerce jest trwały?
Wracajac do tych pasków. Moge sie mylic lub zle zrozumialem Twoje pytanie. Moje Audi tez posiada taki wlasnie naklejony bardzo cienki pasek wokol nadwozia. Jest to batrdzo precyzyjnie zrobione i wydaje mi sie za zadna reczna robota nie wchodzi tu w gre. Pod tym linkiem znajdziesz informacje o Seryjnie naklejanym pasku (jezeli mowimy o tym samym oczywiscie)
http://www.centrum.audi80.pl/content/view/170/76/
- zagladnij w <wersje specjalne>
a tu pasek w moim Audi
PASEK
http://www.centrum.audi80.pl/content/view/170/76/
- zagladnij w <wersje specjalne>
a tu pasek w moim Audi
PASEK
tylko linia bez wzorkaostek pisze:Danek, i jak prezentuje sie po polerce Twoja Niunia? Jak dawno polerowałeś lakier i jak długo trzyma się efekt??
maccwac, pasek rowniez przebiega na wysokosci klamki, jak u Ciebie. Na tylnym blotniku poza paskiem konczy sie jakims wzorem. U Ciebie jest tylko linia?