[80/B4] Regulacja przednich reflektorów!
-
- Forum Audi 80
[80/B4] Regulacja przednich reflektorów!
Witam. Mam pytanie odnosnie regulacji przednich lamp,mialem ostatnio mala stłuczke wymieniłem wszystko a teraz problem z ustawieniem bo jak jade to moje swiatła oslepiaja nie kierowców ale sowy na drzewach probowałem regulowac jest w miare ok lecz to nie to.
Prosze o porady jak powinny prawidłowo byc wyregulowane na co zwracac uwage itd.
[/b]
Prosze o porady jak powinny prawidłowo byc wyregulowane na co zwracac uwage itd.
[/b]
Ostatnio zmieniony 05 mar 2011, 22:56 przez slawek1796, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Najpierw dojeżdżamy autkiem do samej ściany i zaznaczamy środki reflektorów rysując krzyżyki na ścianie. Autko powinno być nie obciążone, a pokrętło regulacji położenia reflektorów powinno być w pozycji "zero".
Następnie cofamy samochodzik o jakieś 10 metrów (prosto) i włączamy światła mijania. Granica światła i cienia powinna przebiegać przez punkty P-P leżące około 15 cm poniżej krzyżyków, które zaznaczyliśmy wcześniej (auto nieobciążone). Prawidłowo ustawione światła dają efekt zamieszczony na poniższym rysunku. Ważne jest aby autko stało na równej powierzchni!!!
Sprawdzenie i ewentualną korekcję ustawienia reflektorów należy przeprowadzać po wymianie reflektorów, naprawach nadwozia i wymianach żarówek.
Następnie cofamy samochodzik o jakieś 10 metrów (prosto) i włączamy światła mijania. Granica światła i cienia powinna przebiegać przez punkty P-P leżące około 15 cm poniżej krzyżyków, które zaznaczyliśmy wcześniej (auto nieobciążone). Prawidłowo ustawione światła dają efekt zamieszczony na poniższym rysunku. Ważne jest aby autko stało na równej powierzchni!!!
Sprawdzenie i ewentualną korekcję ustawienia reflektorów należy przeprowadzać po wymianie reflektorów, naprawach nadwozia i wymianach żarówek.