Witam. Mam pytanie odnosnie regulacji przednich lamp,mialem ostatnio mala stłuczke wymieniłem wszystko a teraz problem z ustawieniem bo jak jade to moje swiatła oslepiaja nie kierowców ale sowy na drzewach probowałem regulowac jest w miare ok lecz to nie to.
Prosze o porady jak powinny prawidłowo byc wyregulowane na co zwracac uwage itd.
[/b]
Ostatnio zmieniony 05 mar 2011, 22:56 przez slawek1796, łącznie zmieniany 1 raz.
hmm, a czy podczas stluczki trybla z regulacji reflektora nie poluzowaly sie?
od gory masz na imbus regulacje i jak zajrzysz od tylu na reflektor to zobaczysz te trybla, jezeli jedno nie uruchamia drugiego to mozesz tak sobie cale zycie krecic, ja tak miaelm i sie ostro nawkurzalem :mrgreen:
Na poczatek stan przodem na rownej powierzchni przy jakiejs scianie, poluzuj dwie sruby ktore trzymaja lampe od gory i ustaw lampy zeby trzymaly jedna linie. Pozniej jak kolega Kolczat, napisal, zacznij zabawe srubkami.
keczy, ale ta rowna linie powinno dac sie ustawic tym pokretlemblizej srodka samochodu, poprostu jedno pokretlo ustawia lampe w pionie a drugie w poziomie
Dokladnie jak piszesz <ok> Jednak po kraksie lampy byly zapewne ustwione na pale, regulacja o ktorej piszesz, to juz bardziej precyzyjnie ustawia odblysnik.
Próbowałem z ta linią ale na jakiej wysokosci powinna byc ta linia?po za tym lampa od kierowcy swieci całkiem na prawo a od pasazera prosto. regulowałem tymi sróbkami ale to mi wiele nie daje,chcialbym wiedziec jak prawidłowo powinny swiecic i od tego zaczać regulowac.
Najpierw dojeżdżamy autkiem do samej ściany i zaznaczamy środki reflektorów rysując krzyżyki na ścianie. Autko powinno być nie obciążone, a pokrętło regulacji położenia reflektorów powinno być w pozycji "zero".
Następnie cofamy samochodzik o jakieś 10 metrów (prosto) i włączamy światła mijania. Granica światła i cienia powinna przebiegać przez punkty P-P leżące około 15 cm poniżej krzyżyków, które zaznaczyliśmy wcześniej (auto nieobciążone). Prawidłowo ustawione światła dają efekt zamieszczony na poniższym rysunku. Ważne jest aby autko stało na równej powierzchni!!!
Sprawdzenie i ewentualną korekcję ustawienia reflektorów należy przeprowadzać po wymianie reflektorów, naprawach nadwozia i wymianach żarówek.