[B4 ADA] Rysy na lakierze
[B4 ADA] Rysy na lakierze
Witam kolegów. Jakiś imbecyl przerysował moją bryczkę czymś ostrym( chyba gwożdziem).Są to 2 rysy długości ok. 40cm. Czy któryś z kolegów mógłby poradzić jak w miarę estetycznie te rysy zlikwidować.
- Z-D-E-N-E-K
- Forum Audi 80
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
A ja bym się pobawił w zapraweczkę zrobioną aerografem modelarskim . Można nim zrobić bardzo precyzyjną kreskę (nawet 0,5mm). Problem tylko z doborem koloru, bo to co dobierze komputer na pewno w przypadku aerografu będzie za jasne, więc trzeba dość długo dobierać odcień, dodając czarnego lakieru. Jest z tym sporo zabawy, ale przynajmniej nie trzeba całości robić. Wypełnić też można podkładem i wyrównać drobniutkim papierkiem. Np. oklejając taśmą maskującą wzdłuż rysy tak, by tylko rysa była widoczna. Teraz natryskujemy kilka warstw podkładu, zdejmujemy taśmę, nadmiar podkładu spolerowujemy jakąś lekkościerną pastą i na koniec aerograf i precyzyjnie zamalowujemy ryskę.
Zapewniam, że da się to tak zrobić, a efekt na pewno nie będzie gorszy niż przy malowaniu całego elementu. Kiedyś aerografem malowałem błotniki fiaciorka 125 :mrgreen: .
Zapewniam, że da się to tak zrobić, a efekt na pewno nie będzie gorszy niż przy malowaniu całego elementu. Kiedyś aerografem malowałem błotniki fiaciorka 125 :mrgreen: .
- Z-D-E-N-E-K
- Forum Audi 80
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Napisałem, że wcale nie będzie gorszy. No fakt, że jakby to oddawać do speca od aerografu to pewnie sobie trochę policzy. Ale pytanie było: jak sobie z tym estetycznie poradzić. Opisałem sposób, który pewnie sam bym zastosował (jestem modelarzem :mrgreen: ) .Z-D-E-N-E-K pisze:sam przyznałeś że efekt gorsz
- Z-D-E-N-E-K
- Forum Audi 80