Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ADA] Rysy na lakierze

ODPOWIEDZ
BogdanC
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ADA] Rysy na lakierze

Post autor: BogdanC » 24 wrz 2007, 10:07

Witam kolegów. Jakiś imbecyl przerysował moją bryczkę czymś ostrym( chyba gwożdziem).Są to 2 rysy długości ok. 40cm. Czy któryś z kolegów mógłby poradzić jak w miarę estetycznie te rysy zlikwidować.

Krzysztof_Suliko [usunięt

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 24 wrz 2007, 11:02

Jak nie są głębokie to pasta TEMPO lub AUTOMAX i polerowanie reczne a w zasadzie zapolerowanie. Nie polecam kredek do rys bo po III myciu znów będzie widać rysy :(

Awatar użytkownika
Martinn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Martinn » 24 wrz 2007, 13:34

Zgadza sie, jak sa delikatne i nie głębokie to Tempo spoleruje, ale jak głębokie to chyba tylko lakiernik...

Awatar użytkownika
Z-D-E-N-E-K
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Z-D-E-N-E-K » 26 wrz 2007, 22:27

Jak gwoździem to na pewno nie są powierzchowne.Co znaczy że pewnie naruszyły bazę więc trzeba je profesjonalnie zatrzeć można papierkiem ściernym (np:300) na maszynkę może się uda rozetrzeć bez szpachlowania jeżeli jednak nie wyjdzie no to szpachla i cały element do malowania

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 26 wrz 2007, 22:39

A ja bym się pobawił w zapraweczkę zrobioną aerografem modelarskim :-D . Można nim zrobić bardzo precyzyjną kreskę (nawet 0,5mm). Problem tylko z doborem koloru, bo to co dobierze komputer na pewno w przypadku aerografu będzie za jasne, więc trzeba dość długo dobierać odcień, dodając czarnego lakieru. Jest z tym sporo zabawy, ale przynajmniej nie trzeba całości robić. Wypełnić też można podkładem i wyrównać drobniutkim papierkiem. Np. oklejając taśmą maskującą wzdłuż rysy tak, by tylko rysa była widoczna. Teraz natryskujemy kilka warstw podkładu, zdejmujemy taśmę, nadmiar podkładu spolerowujemy jakąś lekkościerną pastą i na koniec aerograf i precyzyjnie zamalowujemy ryskę.
Zapewniam, że da się to tak zrobić, a efekt na pewno nie będzie gorszy niż przy malowaniu całego elementu. Kiedyś aerografem malowałem błotniki fiaciorka 125 :mrgreen: .

Awatar użytkownika
Z-D-E-N-E-K
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Z-D-E-N-E-K » 26 wrz 2007, 22:43

Jest to jak najbardziej do zrobienia ale zobacz ile jest z tym zabawy no i sam przyznałeś że efekt gorsz :-D i wcale nie jestem przekonany czy tak tanio to wyjdzie :-P bo dobre spece od aerografu na pewno sie cenią 8-)

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 26 wrz 2007, 23:00

Z-D-E-N-E-K pisze:sam przyznałeś że efekt gorsz :-D
Napisałem, że wcale nie będzie gorszy. No fakt, że jakby to oddawać do speca od aerografu to pewnie sobie trochę policzy. Ale pytanie było: jak sobie z tym estetycznie poradzić. Opisałem sposób, który pewnie sam bym zastosował (jestem modelarzem :mrgreen: ) .

Awatar użytkownika
Z-D-E-N-E-K
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Z-D-E-N-E-K » 26 wrz 2007, 23:02

Przepraszam źle zrozumiałem moja wina :-)
Danek pisze:Opisałem sposób, który pewnie sam bym zastosował (jestem modelarzem :mrgreen: )
to masz farcika ;-)

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 26 wrz 2007, 23:23

A ja nakładam na rysę lakier za pomocą spinacza, potem klar i po pewnym czasie spolerowuję, też nie ma tragedii ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elementy karoserii”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl