[All] Jakość paliwa (benzyny) z Rosji...?
[All] Jakość paliwa (benzyny) z Rosji...?
Witam. Chcialbym sie dowiedziec jakie jest Wasze zdanie na temat jakosci rosyjskiej benzyny i uzytkowania jej na dluzszą metę [nie ukrywam ze chodzi mi o silnik 2.3 NG] ... Question
Wg Was jest to oszczednosc na krótką metę czy moze wręcz przeciwnie...?
Tak się składa że ojciec koleżanki [zaufany czlowiek] sprowadza sobie co nieco z zza północnej granicy <lol> więc pomyślałem zeby z tego skorzystać.
Może ktoś z Was siedzi w tym 'fachu' i wie co nieco o tym paliwie...? albo sam takie leje...? Jak to z nim jest...?
Wg Was jest to oszczednosc na krótką metę czy moze wręcz przeciwnie...?
Tak się składa że ojciec koleżanki [zaufany czlowiek] sprowadza sobie co nieco z zza północnej granicy <lol> więc pomyślałem zeby z tego skorzystać.
Może ktoś z Was siedzi w tym 'fachu' i wie co nieco o tym paliwie...? albo sam takie leje...? Jak to z nim jest...?
Ostatnio zmieniony 08 paź 2012, 22:35 przez kris0181, łącznie zmieniany 2 razy.
hmm zależy od silnika, mój poprzedni silnik wysiadł od tej benzyny :-| <dziury w tłokach>
ale że NE ma podwyższony stopień sprężania to i spalanie detonacyjne było wieksze.
mój bład na klapce wlewu paliwa jest wyraźnie napisane 98okt ale przy naszych stacjach paliwowych to i na Pb95 potrafił mieć ten charakterystyczny klekot z pod maski.
Aktualnie mam blok od PM jeszcze nie miałem możliwości usłyszeć tego przykrego stukotu <ok>
ale że NE ma podwyższony stopień sprężania to i spalanie detonacyjne było wieksze.
mój bład na klapce wlewu paliwa jest wyraźnie napisane 98okt ale przy naszych stacjach paliwowych to i na Pb95 potrafił mieć ten charakterystyczny klekot z pod maski.
Aktualnie mam blok od PM jeszcze nie miałem możliwości usłyszeć tego przykrego stukotu <ok>
Jeśli chodzi o Rosję to tankuj śmiało tylko od zaufanych, naprzykład Rosyjska stacja paliw Lukoil jest bardzo dobra i powoli opanowuje polski rynek. Ja na niej tankuje i nie powiem abym robił mniej kilometrów niż na Polskiej benzynie a wręcz przeciwnie powiem że robię więcej kilmetrów niz na Polskiej 95 <ok> <ok> <ok> <ok>
Ostatnio oglądałem program w którym pojawił się wątek o paliwach przywożonych z innych krajów i problem pojawia się w tym że każde paliwo przygotowywane jest pod daną strefę klimatyczną z tąd też może wynikać mniejsza ilość przejechanych kilometrów, bądź większa, lub uszkodzenia silnika albo ich zwiększona żywotność. Dokładnie trzeba by doczytać albo znać się na bardzo dobrze na paliwach i porobić odpowiednie testy chemiczne.