[B4] Dziwny dźwięk sprzęgła.
a to zmienia postać rzeczy.szumi pisze:a i o czym jeszcze zapomniałem. Jak sie wciska pedał sprzęgła to szarpie pedałem(na zgaszonym silniku) i skrzypi. Do skrzyni leje sie jakis olej?? Dokładnie do komory sprzegła??
Wydaje mi sie że linka sprzęgła się zacina i stąd to skrzypienie (chyba ze posiadasz sprzegło hydrauliczne w co wątrpie bo Audi B2 miało sprzęgło0 sterowane linką)
Jeśli masz sprzęgło na linke to nie leje się żadnych płynów czy olei hydraulicznych (tylko olej przekładniowy lub ATF ale to w każdej skrzyni musi być)
Jeśli sprzęgło jest hydrauliczne to ono jest zasilane płynem hamulcowym ( ze zbiorniczka płynu hamulcowego)
pozatym się je odpowietrza podobnie jak hamulce ale 99% przypadków jest to układ hydrauliczny bezobsługowy
Reasumując.
skoro skrzypi to raczej linka sprzęgla jest przytarta i przez to tez moze być szarpanie przy ruszaniu.
Patrzysłem w etce i linka jest zwykła bez samoregulatora wiec ją mozesz śmiało wyjąć (zapamiętać tylko jak była ustawiona i jak sprzęgło brało)
i po wyjęciu obejrzeć szy ładnie chodzi czy nie jest zastarta.
Czasami pomaga jej przesmarowanie białym smarem o zwiększonej lepkosci lub olejej do maszyn precyzyjnych (ja wole smar)
Chyba ze linka jest w stanie agonalnym wtedy tylko wymiana na nową (nie kupuj linek firmy LINEX bo padają jak muchy) oczywiscie nową linkę warto zaaplikować smarem dla świetego spokoju wtedy sprzęgło bedzie hulać jak wsciekłe czyt. będzie jak masełko 8-)
[80B4 ABT]
witam.w szukajce doczytałem się co możne być przyczyna tego ze mam problem z wrzucaniem biegów tzn wchodzą za 1 razem ale nie tak płynnie jak kiedyś czuć tak jakby drążek musiał przeskoczyć no trzeba trochę sieły i dla pewności chciałbym się dowiedzieć czy to wysprzeglik czy czas na wymianę poduszek dodam tylko ze w listopadzie wymieniałem całe sprzęgło
[B4 1.9 TDI 1Z Avant] Sprzęgło
Witam, czy sprzęgło od VR6 będzie pasować do Audi 80 Avant TDI?
- Audi Sport
- Forum Audi 80
[Coupe B3 3A] miękkie sprzęgło
Witam,
Problem polega na tym ze dziś wszystko było ok sprzęgło ładnie odbijało tak jak powinno być tylko w pewnym momencie zrobiło sie strasznie miekkie biegi wchodzą ładne byz zgrzytów tylko jest miekkie i łapie jakoś dziwnie. (troche za wysoko). Gadałem z mechanikiem mowi ze może pompa sprzęgła? i don't know!!!
Problem polega na tym ze dziś wszystko było ok sprzęgło ładnie odbijało tak jak powinno być tylko w pewnym momencie zrobiło sie strasznie miekkie biegi wchodzą ładne byz zgrzytów tylko jest miekkie i łapie jakoś dziwnie. (troche za wysoko). Gadałem z mechanikiem mowi ze może pompa sprzęgła? i don't know!!!
[B4 1.9TDI 1Z] wymiana sprzęgła
witam
Przymierzam sie do wymiany sprzęgła , ale z tego co obserwuje na forum jest to bardzo ciężka sprawa i daje mi to do myślenia czy dam sobie radę dodam że już kiedyś kilka razy wymieniałem sprzęgło w innych samochodach w tym audi.Mam prośbę do tych ktorzy są po takim zabiegu o wskazówki cenne przy pracy może są jakieś trudności lub w jakiś sposób można sobie ułatwić wyjęcie skrzyni mam też pytanie odnośnie rozmiaru śrub ktore łączą flanszę skrzyni biegów z przegubem wewnętrznym i rozmiaru śrub które przykręca się docisk i jakiego typu są to śruby, prosze o wszystkie spostrzeżenia z gory dziekuje,prosiłbym nawet o schemat pracy tzn w jakiej kolejnosci sie za co zabrać. :mrgreen:
Przymierzam sie do wymiany sprzęgła , ale z tego co obserwuje na forum jest to bardzo ciężka sprawa i daje mi to do myślenia czy dam sobie radę dodam że już kiedyś kilka razy wymieniałem sprzęgło w innych samochodach w tym audi.Mam prośbę do tych ktorzy są po takim zabiegu o wskazówki cenne przy pracy może są jakieś trudności lub w jakiś sposób można sobie ułatwić wyjęcie skrzyni mam też pytanie odnośnie rozmiaru śrub ktore łączą flanszę skrzyni biegów z przegubem wewnętrznym i rozmiaru śrub które przykręca się docisk i jakiego typu są to śruby, prosze o wszystkie spostrzeżenia z gory dziekuje,prosiłbym nawet o schemat pracy tzn w jakiej kolejnosci sie za co zabrać. :mrgreen: