[B4] Dziwny dźwięk sprzęgła.
Wszystko się zgadza, dodam:widmo pisze:Powiem tyle (napewno ktoś bedzie mówił inaczej)
SACHS jeśli chodzi o zestawy sprzęgieł jest przereklamowany i drogi.
Ba ... wiele razy juz miałem w rece nową tarczę sprzegła sachsa i w nowej tarczy sprężyny tłumików drgan skrętnych "latały jak Żyd po pustym sklepie".
- sprężyny w tarczy sprzęgła potrafią być powycierane na końcach;
- tarcza czasami bywa zwichrowana.
Tylko LUK, Sachs był dobry 10 lat temu.
heheh, nie strzeliłem kolego ze sprzęgła, dociągnąłem go do 4500 na dwójce i zmieniłem bieg - nic specjalnego. stąd moje zdziwienie.maly81 pisze:Adaś Lee pisze:Jestem właśnie po wymianie sprzęgła, stało się dokładnie to samo co u kolegi, oberwało tarczę
pewnie dobrze strzelileś ze sprzęgła w Quattro
-
- Forum Audi 80
[b3]Sprzegło nie odbija
]Witam,
zaczne od początku a więc:
kupiłem 3 mięsiące temu audi b3 rocznik 88 silnik 1.8
wszystko było pięknie ale jakies 2 tygodnie temu pedal sprzegla nie odbil do konca
zatrzymal sie w polowie pomiedzy hamulcem a podloga ale nie przeszkadzalo to w jezdzie biegi wchodzily i wychodzily to jezdzilem..
jednak 3 dni temu pedal sprzegla jeszcze troszke sie obnizyl i teraz juz nie chca wchodzic biegi
autko stoi a ja pomykam autobusem..
dodam ze jak kupowalem auto sprzedajacy powiedzial ze sprzeglo jest hydrauliczne..
Proszę o pomoc nie jestem jakis dobry z mechaniki wiec prosilbym o rady jak dla laika
Dziekuje
wszystko było pięknie ale jakies 2 tygodnie temu pedal sprzegla nie odbil do konca
zatrzymal sie w polowie pomiedzy hamulcem a podloga ale nie przeszkadzalo to w jezdzie biegi wchodzily i wychodzily to jezdzilem..
jednak 3 dni temu pedal sprzegla jeszcze troszke sie obnizyl i teraz juz nie chca wchodzic biegi
dodam ze jak kupowalem auto sprzedajacy powiedzial ze sprzeglo jest hydrauliczne..
Proszę o pomoc nie jestem jakis dobry z mechaniki wiec prosilbym o rady jak dla laika
Dziekuje
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, 18:12 przez dominick21, łącznie zmieniany 1 raz.
[problem ze sprzęgłem]
na to wychodzi że ci się zapowietrzyła pompka,a ile masz płynu hamulcowego ?jest w normie czy poniżej minimum?bo to jest pedał sprzęgła jest zależny od stanu płynu hydraulicznego a jak masz za mało to mogło się sprzęgło zapowietrzyć.
-
- Forum Audi 80
otwórz klapę od zbiorniczka z płynem idzie przewód metalowy taki jak hamulcowy do pompy a z pompy do skrzyni biegów powinno być widać idzie on do siłownika sterującego.Przy nim jest odpowietrznik.odpowietrzenie odbywa się na tej samej zasadzie jak w hamulcach.Pedał sprzęgła wpadnie ci do podłogi i tam zostanie trzeba go cofnąć ręką do góry i powinno być OK.I sprawdź czy nigdzie nie ma wycieku.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, 19:11 przez siwy73, łącznie zmieniany 3 razy.
Miałem taki sam przypadek. Sprzęgło nie odbijało, a jak już to z wielkim trudem, musiałem podciągać nóżką. Mam hydrauliczne tak jak u ciebie. Wykręciłem pompkę sprzęgła i rozebrałem ją, i co się okazało tam są takie gumowe uszczelki, bodajże dwie. Były uszczerbione i poprostu przepuszczały. Gumek nigdzie nie mogłem kupić, więc kupiłem używaną pompkę sprzęgła, działa do dziś. Jak będziesz wymieniał pamiętaj o odpowietrzeniu sprzęgła.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Pompa sprzęgła raczej sama się nie zapowietrza raczej już kończy swoją żywotność
tu masz podobny temat https://audi80.pl/b4-1z-zapadniety-p ... hlight=odp
tu masz podobny temat https://audi80.pl/b4-1z-zapadniety-p ... hlight=odp
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
siemano panowie dzisiaj sie z tym bawilem
wyciekow nie ma ale jak zdjolem wezyk przy odpowietrzniku zaowazylem ze pompka nie podaje plynu a jak podaje to ciesnienie jest znikome takze w poniedzialek kupuje pompke i zobaczymy co dalej
nie ma wyciekow z pompki ale mysle ze w srodku przy tloczku puscily gumy i dlatego nie pompuje
[ Dodano: 2010-02-01, 11:51 ]
czy pompka z b4 bedzie dobra do mojej b3 ?
[ Dodano: 2010-02-02, 00:41 ]
dobra problemem byla pompka auto smiga jak szalone pozdrawiam
wyciekow nie ma ale jak zdjolem wezyk przy odpowietrzniku zaowazylem ze pompka nie podaje plynu a jak podaje to ciesnienie jest znikome takze w poniedzialek kupuje pompke i zobaczymy co dalej
nie ma wyciekow z pompki ale mysle ze w srodku przy tloczku puscily gumy i dlatego nie pompuje
[ Dodano: 2010-02-01, 11:51 ]
czy pompka z b4 bedzie dobra do mojej b3 ?
[ Dodano: 2010-02-02, 00:41 ]
dobra problemem byla pompka auto smiga jak szalone pozdrawiam
Re: [b3]Sprzegło nie odbija
W mojej osiemdziesiątce mam problem bardzo podobny. Po przeglądnieciu kilku wątków na forum bezsprzecznie śmiem twierdzić, że i u mnie potrzebna jest nowa pompka.dominick21 pisze:]Witam,
Dziekuje
Zakupu postanowiłem dokonać na allego. Któa z wybranych aukcji przedstawia towar pasujący do mego auta (1.6D 1988r.)
http://allegro.pl/show_item.php?item=89 ... s%C5%82any.
http://allegro.pl/item884074525_pompa_s ... iolet.html
http://allegro.pl/item892612487_pompa_p ... 1401d.html
http://allegro.pl/item889241812_pompa_s ... _audi.html
Którą z nich jesteście w stanie polecić. Macie jakieś inne sugestie?