[B4] Dziwny dźwięk sprzęgła.
-
- Forum Audi 80
[B4] Dziwny dźwięk sprzęgła.
Od jakiegoś czasu w mojej B4 denerwuje mnie dźwięk "puszczanego" sprzęgła. A konkretnie... odpalam silnik.. auto na luzie, sprzęgło cały czas wciśnięte.. puszczam sprzęgło i od skrzyni dobiega takie metaliczne "klapnięcie" jakby jakby stuknąć dwiema pokrywkami od garnków. Jak się wrzuci bieg i sie rusza to też przy zsprzęglaniu to słychać ale mniej.. i przypuszczam, że potem przy każdej zmianie biegu także, ale to już zagłusza szum jazdy. Poza tym jak jest silnik zgaszony to nic się nie dzieje, można deptać po sprzęgle szybko, wolno, obojętnie jak i wszystko jest cicho. Może macie pomysł co to może być?? Dodam, że jeździ się normalnie, biegi wchodzą, nic nie chrupie, nie zgrzypi, nie szumi.. oleju jest w skrzyni wg książki.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, 23:17 przez Dawidof, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawidof, zobacz tu: https://audi80.pl/all-faq-diagnoza-n ... t34610.htm
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABK] Problem ze sprzęgłem?
Witam
Mam problem ze sprzęgłem.
Przy jeździe rano na zimnym silniku przy ruszaniu gdy odpuszczam sprzęgło czuć lekkie szarpnięcie. Dzieje się to przed całkowitym puszczeniem sprzęgła, samochód na chwilę "zacina się". Jak samochód złapie temperaturę problem znika.
Podobnie działo mi się rok temu, wtedy lał mi się płyn z wysprzęglika, wymiana załatwiła sprawę.
Sprzęgło ma przejechane niecałe 70tys. Łapie wysoko, ale zawsze tak łapało. Płynu nie ubywa.
Możliwe, że szykuje mi się wymiana sprzęgła?
Drugi problem opisywałem w innym temacie, ale tam nikt mi nie odpisał więc wklejam tu:
Dzisiaj chyba pierwszy raz od dłuższego czasu jechałem z wyłączonym ogrzewaniem. Podczas jazdy po mieście (co chwile światła) bardzo często załącza mi się wentylator, jak stanę na światłach to już po jakiejś minucie słyszę warkot wentylatora. Czy to normalne? Termometr raczej "gada" głupoty bo pokazuje ok 80 stopni. Gdy stoję wskazówka rusza się o kilka stopni i wentylator zaczyna szaleć.
Jeszcze mam pytanie, czy odkręcenie korka od zbiornika wyrównawczego przy nagrzanym i włączonym silniku może czymś grozić?
Dziękuję za uwagę.
pozdrawiam!
Mam problem ze sprzęgłem.
Przy jeździe rano na zimnym silniku przy ruszaniu gdy odpuszczam sprzęgło czuć lekkie szarpnięcie. Dzieje się to przed całkowitym puszczeniem sprzęgła, samochód na chwilę "zacina się". Jak samochód złapie temperaturę problem znika.
Podobnie działo mi się rok temu, wtedy lał mi się płyn z wysprzęglika, wymiana załatwiła sprawę.
Sprzęgło ma przejechane niecałe 70tys. Łapie wysoko, ale zawsze tak łapało. Płynu nie ubywa.
Możliwe, że szykuje mi się wymiana sprzęgła?
Drugi problem opisywałem w innym temacie, ale tam nikt mi nie odpisał więc wklejam tu:
Dzisiaj chyba pierwszy raz od dłuższego czasu jechałem z wyłączonym ogrzewaniem. Podczas jazdy po mieście (co chwile światła) bardzo często załącza mi się wentylator, jak stanę na światłach to już po jakiejś minucie słyszę warkot wentylatora. Czy to normalne? Termometr raczej "gada" głupoty bo pokazuje ok 80 stopni. Gdy stoję wskazówka rusza się o kilka stopni i wentylator zaczyna szaleć.
Jeszcze mam pytanie, czy odkręcenie korka od zbiornika wyrównawczego przy nagrzanym i włączonym silniku może czymś grozić?
Dziękuję za uwagę.
pozdrawiam!
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Wymień szary czujnik, w mieście temp zawsze będzie ok. 80 -90 stopni ,jak często stajesz normalne jest, że się grzeje.
Nic się nie powinno dziać, można normalnie odkręcać i zakręcać .Jeszcze mam pytanie, czy odkręcenie korka od zbiornika wyrównawczego przy nagrzanym i włączonym silniku może czymś grozić?
-
- Forum Audi 80
Można się poparzyć. Nikomu tego nie polecam robić! Układ jest ciśnieniowy i przy odkręcaniu korka na rozgrzanym silniku możesz poparzyć się gorącą parą. Było o tym wiele razy na forum więc na przyszłość proszę używać opcji szukajsagem pisze:Cytat:
Nic się nie powinno dziać, można normalnie odkręcać i zakręcać .
-
- Forum Audi 80
No tak, ale chyba na włączonym silniku nie powinno wywalić płynu?grze pisze:Można się poparzyć. Nikomu tego nie polecam robić! Układ jest ciśnieniowy i przy odkręcaniu korka na rozgrzanym silniku możesz poparzyć się gorącą parą. Było o tym wiele razy na forum więc na przyszłość proszę używać opcji szukajsagem pisze:Cytat:
Nic się nie powinno dziać, można normalnie odkręcać i zakręcać .
[B4 ABK] kończy się sprzęgło?
Witam.
Mam pytanie czy są to objawy sprzęga które nadaje siędo wymiany??
Dziś chciałem "przyświrować" i ruszyć z piskiem opon ale się nie udało i zauważyłem że słychać jakieś tarcie.Czy to sprzęgło sięślizga??
Druga rzecz to przy wciskaniu pedału delikatnie czuć ze przy wciskaniu drży.Pozatym wszystko dobrze działa, auto przyspiesza tak jak trzeba jedynie poza tym ruszaniem z piskiem.
Trzecia rzecz to to że przy wbijaniu 3 biegu słychac lekki zgrzyt- jednam myśle ze to wina synchronizatora, jednak czy to moze się wiązać jakoś ze sprzęgłem??
z góry dzięki za odp!
Mam pytanie czy są to objawy sprzęga które nadaje siędo wymiany??
Dziś chciałem "przyświrować" i ruszyć z piskiem opon ale się nie udało i zauważyłem że słychać jakieś tarcie.Czy to sprzęgło sięślizga??
Druga rzecz to przy wciskaniu pedału delikatnie czuć ze przy wciskaniu drży.Pozatym wszystko dobrze działa, auto przyspiesza tak jak trzeba jedynie poza tym ruszaniem z piskiem.
Trzecia rzecz to to że przy wbijaniu 3 biegu słychac lekki zgrzyt- jednam myśle ze to wina synchronizatora, jednak czy to moze się wiązać jakoś ze sprzęgłem??
z góry dzięki za odp!