[80 B4]Nieszczęsne przednie zawieszenie, stukanie.
Łączniki stabilizatora, koncowki drazkow i gumy stabilizatora wyminione. Po oględzinach lewy lacznik byl juz kiepski, prawy nawet ok, ale rowniez zostal przy okazji wymieniony. Koncowki drazkow wyjechane. Wszystko juz ladnie poskladane, ale okazalo sie ze glowny problem, to zle zalozona przednia tuleja belki silnika. Robilem to nie tak dawno i goscie spier... robote okrutnie. Jak to zobaczylem, to cisnienie skoczylo mi chyba na 200/120 Jutro przejade sie do nich i pokaze jak fachowo zrobili robote.
No nic, jutro zakupi sie tuleje i zrobi. Szkoda tylko, ze jest masa niepotrzebnej roboty.
No nic, jutro zakupi sie tuleje i zrobi. Szkoda tylko, ze jest masa niepotrzebnej roboty.
oledzy a wiec tak mialem zamiar wymienic te tuleje sanek bo wszystko inne juz mam wymienione no i trzeba wymienic tulejki sanek te tylne ale kiedy zobaczylem ile to roboty skrecania odkrecania i zlozenia do kupy wszystkiego to calkowicie mi sie odechcialo . ale zrobilem cos innego sprawdzilem wszystkie tuleje i okazalo sie ze przednie tuleje sanek sa super jak nowe sztywne i dobre a tylna lewa tez dobra a prawa tylna okazala sie popekana i podlozylem na ta tuleje podkladki ktore scisly ta tuleje i skrecilem wszystko . ....
okazalo sie ze wszelkie stukanie ustalo az milo ale jest z pewna rzecza straszna .... otoz auto zaczelo mi jeszcze bardziej sciagac na prawo ........ bylem ustawic zbieznosc ... diagnosci powiedzielii ze wszystko jest juz ok a jednak dalej mi audi sciaga w prawo i co teraz mi poradzicie czy ta glupia tuleja moze mi robic takie szopki ..... sztywno jest dokrecona i docisnieta podkladkami ...... pomozcie bo juz nie wiem co mam robic
okazalo sie ze wszelkie stukanie ustalo az milo ale jest z pewna rzecza straszna .... otoz auto zaczelo mi jeszcze bardziej sciagac na prawo ........ bylem ustawic zbieznosc ... diagnosci powiedzielii ze wszystko jest juz ok a jednak dalej mi audi sciaga w prawo i co teraz mi poradzicie czy ta glupia tuleja moze mi robic takie szopki ..... sztywno jest dokrecona i docisnieta podkladkami ...... pomozcie bo juz nie wiem co mam robic
W końcu udało mi się wyleczyć audika ze stuków w zawieszeniu <ok> po zmianie mechanika.
Winą tego stukania były tuleje łącznika stabilizatora.
Przez starego mechanika nie potrzebnie wymieniłem:
Dobre łączniki stabilizatora - wymienione na nowe,
Dobre sworznie - wymienione na nowe,
Dobra poduszka skrzyni- wymieniona na nową.
Wrażenia z jazdy z kompletnym nowym zawieszeniem bezcenne :mrgreen:
Winą tego stukania były tuleje łącznika stabilizatora.
Przez starego mechanika nie potrzebnie wymieniłem:
Dobre łączniki stabilizatora - wymienione na nowe,
Dobre sworznie - wymienione na nowe,
Dobra poduszka skrzyni- wymieniona na nową.
Wrażenia z jazdy z kompletnym nowym zawieszeniem bezcenne :mrgreen:
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja te gumy na stabilizatorze są do wymiany to słychać stukanie zwłaszcza jak jedziesz na jakiś muldach których na naszych drogach nie brakuje... najczęściej na prostych kołach podczas jazdy słychać pukanie.jak są dość mocno wybite to łatwo to zdiagnozować.chwyć za stabilizator i poszarp nim na wszystkie strony jeśli stabilizator ma jakieś ruchy to raczej te gumy masz wybite...Lenio21 pisze:jakie miałeś objawy:?
Lenio21, Wymieniłem tuleje (lub inaczej poduszki) łącznika stabilizatora
Jaka firma to nie wiem, nie interesowało mnie to, kupiłem jakie mieli w sklepie i stukanie ucichło.
Co do objawów to napier....... bardzo mocno na każdym dołku, odczuwanie wszystkiego co wystaje lub jest zaniżone na jezdni około 2 mm :mrgreen: ,odczuwanie jak by nie było amorków i bujanie się w koleinach.
Powiem tak, teraz przy następnych stukach, jak się pokażą to właśnie zacznę od tej pierdoły, 50 zł wymiana + gratis podłączenie vaga i części 6 zł z rabatem <ok>
Wrażenia z jazdy bezcenne :mrgreen:
Wiec panowie zaczynać od tego i najlepiej zmieniać je razem z łącznikami.
Jaka firma to nie wiem, nie interesowało mnie to, kupiłem jakie mieli w sklepie i stukanie ucichło.
Co do objawów to napier....... bardzo mocno na każdym dołku, odczuwanie wszystkiego co wystaje lub jest zaniżone na jezdni około 2 mm :mrgreen: ,odczuwanie jak by nie było amorków i bujanie się w koleinach.
Powiem tak, teraz przy następnych stukach, jak się pokażą to właśnie zacznę od tej pierdoły, 50 zł wymiana + gratis podłączenie vaga i części 6 zł z rabatem <ok>
Wrażenia z jazdy bezcenne :mrgreen:
Wiec panowie zaczynać od tego i najlepiej zmieniać je razem z łącznikami.
mam dokładnie takie objawy jak u Ciebie. Jutro zamówie te poduszki stabilizatora. Przy okazji wymiany poduszki skrzyni sobie je wymienie. PozdroFubi pisze:Co do objawów to napier....... bardzo mocno na każdym dołku, odczuwanie wszystkiego co wystaje lub jest zaniżone na jezdni około 2 mm ,odczuwanie jak by nie było amorków i bujanie się w koleinach.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Fubi chodzi ci o te dwie małe gumy co są nad łącznikiem stabilizatora na tym zdjęciu??: http://moto.allegro.pl/item917927481_la ... metal.html
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
to jeśli chodzi o te gumy to kolego Fubi na pewno gratis VAG-a nie miałeś podpiętego.wymiana tych gum trwa ok 10 minut,wystarczy odkręcić dwie śrubki, założyć gumę i zakręcić te śrubki... kiedyś jak nie wiedziałem jak to się robi to mechanik to wymienił za mnie i wziął 10zł... a co do firm produkujących te gumy to są różne a ceny zaczynają się od 2zł bo takie też widziałem.ja ostatni kupiłem takie za 10zł sztuka więc mam nadzieję że długo posłużą.ale tak jak mówicie jak stuka to trzeba zacząć od tego...Darek_32 pisze:Tak. To chodzi o te właśnie gumy. U mnie jak były wybite też było głuche stukanie a teraz po wymianie jest kompletna cisza :mrgreen:hudy pisze:Fubi chodzi ci o te dwie małe gumy co są nad łącznikiem stabilizatora na tym zdjęciu??