LOGOTYP - sprawy koszulek, nalepek, dlugopisów, gadżetów
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
LOGOTYP - sprawy koszulek, nalepek, dlugopisów, gadżetów
Panowie.
Obiecałem, że rozejrze sie za logo. Rozmawiałem z profesjonalistą którego znam. Robi wiele prac dla powaznych firm. Koszt logotypu który otrzymujemy w wielu formatach, zarówno wektorowo jak i wszelkiej rozdzelczosci mapy bitowe, pliki źródłowe itd itd kosztuje 1 000 zł
Logotyp to nie tylko mała graficzka przygotowana przez kogoś w paint shopie. Abyśmy mogli je uzywać do koszulek, nalepek, wszelkiej maści nadruków, sito druków na roznych maszynach musi być odpowiednio przygotowane w odpowiednich wielu formatach. Ponadto jak już wielokrotnie wspominałem logo to sprawa niemal dożywotnia. Określenia ładne, spoko, eleganckie to za mało. Logo musi być profesjonalne a to potrafi zrobić tylko dobry grafik - copywriter.
Pytanie moje jest następujące. Czy składamy się na to, czy nie składamy i olewamy temat logo, czy może ktoś ma profesjonalistę ktory pokaże swoje portfolio w sieci, bedzie ono imponujace i zrobi to taniej ?
Oto moja rozmowa na gg:
20:35:52 Grafik
czesc Andrzej, Darek z tej strony ; ) sory ale nie zdazylem odppowiedziec juz w pracy - mozesz pokazac serwis do ktreego mialoby byc przygotowane logo? : )
20:36:33 djdr1 (2335650)
czesc
20:36:34 djdr1 (2335650)
jasne
20:36:47 djdr1 (2335650)
www.centrum.audi80.pl to str gł i forum www.audi80.pl
20:37:17 djdr1 (2335650)
doszły linki ?
20:38:14 djdr1 (2335650)
problem polega na tym, ze chce zrobić koszulki, długopisy i inne rozne gadzety, ale bez logo nie ma to sensu, wiec pomyslalem, ze przydaloby mi sie jakies logo ktore dozywotnio bede wykorzystywal w tym serwisie
20:40:00 djdr1 (2335650)
Wyobraz sobie sytuacje, ze masz Audi 80 chcesz mieć nalepkę na tylniej szybie w rogu klubu Audi 80 do ktorego nalezysz. Nie powinna ona byc jakas chamska, odrynarna, jakieś logo klubowe z napisem Polski Klub Audi 80
20:40:17 Grafik
momencik juz patrze : )
20:40:54 djdr1 (2335650)
krótko mowiąc jest to fan klub Audi 80. Jedyny w Polsce. Kazda marka ma taki fan klub w zasadzie
21:00:25 Grafik
jasne rozumiem, czyli sam projekt logotypu w wersji do druku i w wykrorzystaniu do internetu wraz z adtacja na koszulki, dlugopisy etc? bo przypsuzczam ze samo logo nakoszulce mozna urozmaicic jeszcze w jakis psosob dodatkowym elemtem, dwoma by nie byla to kolejna pusta koszulka "do mycia okien " ; )
21:00:51 djdr1 (2335650)
tak, zgadza sie dokladnie.
21:01:08 djdr1 (2335650)
powiedz ile by mnie to kosztowalo u Ciebie
21:01:14 djdr1 (2335650)
i ile czasu by Ci to zajelo
21:03:24 Grafik
projekt logotypu (druk/www) + projekt koszulki, dlugopisu i naklejki na szybe - 1,000pln, a zajelobiy mi ok 3, 4 dni w tygodniu bo mysle ze przez jeden weekend uwinalbym sie z caloscia : )
21:04:27 djdr1 (2335650)
Ok, to umowmy sie tak. Poniewaz ja sam tego nie sfinansuje, rzuce temat ludziom z Klubu. Jesli sie zdecydują, zbiorę to od Nich i wóczas dam Ci znac, ze zaczynamy dzialac, lub też nie - ok ?
21:04:47 Grafik
jasne, nie ma sprawy
21:04:50 djdr1 (2335650)
dzieki
21:04:58 Grafik
dzieki
Tak wygląda sprawa logo. Sam oczywiście nie wywalę 1 000 zł bo mnie nie stać na to, ale gdybyśmy chcieli się zrzucić i uzbierać jakiś klubowy budżet to przy 1 000 zł byloby to tak:
100 klubowiczów = 10 zł skladka
150 klubowiczów = 6.6 zł składka
200 klubowiców = 5 zł składka.
Jak widzicie nie byłoby to dla nas totalnie żadne obciążenie finansowe jeśli tylko byśmy chcieli. Nie używajmy półśrodków. Albo coś profesjonalnie, albo wcale.
Decyzje pozostawiam Wam - Co o tym sadzicie ?
Nie zamierzam dawać żadnych nagród, ani przekupować Was typu kto wpłąci dostanie skrzynke email, lub kto wpłaci to bedzie mial dostęp gdzieś tam.
Wszyscy tu jestesmy dorośli wiec podejmiemy jakas słuszną decyzję.
PKA 80 jest wspołnym projektem, który nie bedzie nigdy komercyjnym przedsiewzieciem stad wlasnie ten temat skierowany do Was.
Obiecałem, że rozejrze sie za logo. Rozmawiałem z profesjonalistą którego znam. Robi wiele prac dla powaznych firm. Koszt logotypu który otrzymujemy w wielu formatach, zarówno wektorowo jak i wszelkiej rozdzelczosci mapy bitowe, pliki źródłowe itd itd kosztuje 1 000 zł
Logotyp to nie tylko mała graficzka przygotowana przez kogoś w paint shopie. Abyśmy mogli je uzywać do koszulek, nalepek, wszelkiej maści nadruków, sito druków na roznych maszynach musi być odpowiednio przygotowane w odpowiednich wielu formatach. Ponadto jak już wielokrotnie wspominałem logo to sprawa niemal dożywotnia. Określenia ładne, spoko, eleganckie to za mało. Logo musi być profesjonalne a to potrafi zrobić tylko dobry grafik - copywriter.
Pytanie moje jest następujące. Czy składamy się na to, czy nie składamy i olewamy temat logo, czy może ktoś ma profesjonalistę ktory pokaże swoje portfolio w sieci, bedzie ono imponujace i zrobi to taniej ?
Oto moja rozmowa na gg:
20:35:52 Grafik
czesc Andrzej, Darek z tej strony ; ) sory ale nie zdazylem odppowiedziec juz w pracy - mozesz pokazac serwis do ktreego mialoby byc przygotowane logo? : )
20:36:33 djdr1 (2335650)
czesc
20:36:34 djdr1 (2335650)
jasne
20:36:47 djdr1 (2335650)
www.centrum.audi80.pl to str gł i forum www.audi80.pl
20:37:17 djdr1 (2335650)
doszły linki ?
20:38:14 djdr1 (2335650)
problem polega na tym, ze chce zrobić koszulki, długopisy i inne rozne gadzety, ale bez logo nie ma to sensu, wiec pomyslalem, ze przydaloby mi sie jakies logo ktore dozywotnio bede wykorzystywal w tym serwisie
20:40:00 djdr1 (2335650)
Wyobraz sobie sytuacje, ze masz Audi 80 chcesz mieć nalepkę na tylniej szybie w rogu klubu Audi 80 do ktorego nalezysz. Nie powinna ona byc jakas chamska, odrynarna, jakieś logo klubowe z napisem Polski Klub Audi 80
20:40:17 Grafik
momencik juz patrze : )
20:40:54 djdr1 (2335650)
krótko mowiąc jest to fan klub Audi 80. Jedyny w Polsce. Kazda marka ma taki fan klub w zasadzie
21:00:25 Grafik
jasne rozumiem, czyli sam projekt logotypu w wersji do druku i w wykrorzystaniu do internetu wraz z adtacja na koszulki, dlugopisy etc? bo przypsuzczam ze samo logo nakoszulce mozna urozmaicic jeszcze w jakis psosob dodatkowym elemtem, dwoma by nie byla to kolejna pusta koszulka "do mycia okien " ; )
21:00:51 djdr1 (2335650)
tak, zgadza sie dokladnie.
21:01:08 djdr1 (2335650)
powiedz ile by mnie to kosztowalo u Ciebie
21:01:14 djdr1 (2335650)
i ile czasu by Ci to zajelo
21:03:24 Grafik
projekt logotypu (druk/www) + projekt koszulki, dlugopisu i naklejki na szybe - 1,000pln, a zajelobiy mi ok 3, 4 dni w tygodniu bo mysle ze przez jeden weekend uwinalbym sie z caloscia : )
21:04:27 djdr1 (2335650)
Ok, to umowmy sie tak. Poniewaz ja sam tego nie sfinansuje, rzuce temat ludziom z Klubu. Jesli sie zdecydują, zbiorę to od Nich i wóczas dam Ci znac, ze zaczynamy dzialac, lub też nie - ok ?
21:04:47 Grafik
jasne, nie ma sprawy
21:04:50 djdr1 (2335650)
dzieki
21:04:58 Grafik
dzieki
Tak wygląda sprawa logo. Sam oczywiście nie wywalę 1 000 zł bo mnie nie stać na to, ale gdybyśmy chcieli się zrzucić i uzbierać jakiś klubowy budżet to przy 1 000 zł byloby to tak:
100 klubowiczów = 10 zł skladka
150 klubowiczów = 6.6 zł składka
200 klubowiców = 5 zł składka.
Jak widzicie nie byłoby to dla nas totalnie żadne obciążenie finansowe jeśli tylko byśmy chcieli. Nie używajmy półśrodków. Albo coś profesjonalnie, albo wcale.
Decyzje pozostawiam Wam - Co o tym sadzicie ?
Nie zamierzam dawać żadnych nagród, ani przekupować Was typu kto wpłąci dostanie skrzynke email, lub kto wpłaci to bedzie mial dostęp gdzieś tam.
Wszyscy tu jestesmy dorośli wiec podejmiemy jakas słuszną decyzję.
PKA 80 jest wspołnym projektem, który nie bedzie nigdy komercyjnym przedsiewzieciem stad wlasnie ten temat skierowany do Was.
-
desertshadow
- Forum Audi 80

- Doc
- Administrator

- Kontakt:
Jesli to jest duża suma, jeśli nie możemy, nie chcemy tego zebrać to proszę o nie pisanie tematów odnośnie nowych gadzetów lub zorganizowanie tanszego logo.
Tylko logo - to tak jak pisałem - nie kawałek graficzki wzietej z google i dorobiony napis. To musi byc logotyp w wielu formatach zarowno do nadruków na ubrania, plastik, nalepki, papier i do stron www.
Próbowałem zorganizować tanie logo. Człowiek, który coś tam wie o grafice przyslal mi kilka projektów. jmm je widział.
Beznadzieja.
Przyslal mi kolejny zgodnie ze wskazówkami ktore dalismy Mu z jmm. Chodzilo nam o kontur Audi i jakis wykrecony napis. Przyslal to - koszmar.
Nawet gdyby to bylo ładne to co z tego ? Nie damy takiego formatu do drukarni. To nie tylko musi byc kosmicznie wielka rozdzielczosc, logo wektorowo zapisane ale i szereg innych spraw.
Z góry wiem, ze logo amatorskie nie ma najmniejszych szans.
Tylko logo - to tak jak pisałem - nie kawałek graficzki wzietej z google i dorobiony napis. To musi byc logotyp w wielu formatach zarowno do nadruków na ubrania, plastik, nalepki, papier i do stron www.
Próbowałem zorganizować tanie logo. Człowiek, który coś tam wie o grafice przyslal mi kilka projektów. jmm je widział.
Beznadzieja.
Przyslal mi kolejny zgodnie ze wskazówkami ktore dalismy Mu z jmm. Chodzilo nam o kontur Audi i jakis wykrecony napis. Przyslal to - koszmar.
Nawet gdyby to bylo ładne to co z tego ? Nie damy takiego formatu do drukarni. To nie tylko musi byc kosmicznie wielka rozdzielczosc, logo wektorowo zapisane ale i szereg innych spraw.
Z góry wiem, ze logo amatorskie nie ma najmniejszych szans.
to jest dobra myśl - zrobic zrzutę gdzie kwota zawieralaby koszt stworzenia logo+ koszt jakiegoś gadżetu z tym logiem.
Ale to chyba troche za wcześnie na takie akcjie - raz że jest nas tu ok.1400 dopiero a nie sądzę żeby obecnie więcej niż 50 osób miało ochotę na naklejkę...Ramki dopiero za drugim razem zadziałały...
Może się jednak znajdzie tańszy pomysł...
Ot: nie sądziłem że zrobienie jakiegoś logo to tyle zachodu - ale zgadzam się z tym że nie należy tworzyć chałtury - osobiscie wolę trochę zapłacić ale mieć coś fajnego an aucie przyczepione, a nie jakąś wieśniacką nalepę...
Ale to chyba troche za wcześnie na takie akcjie - raz że jest nas tu ok.1400 dopiero a nie sądzę żeby obecnie więcej niż 50 osób miało ochotę na naklejkę...Ramki dopiero za drugim razem zadziałały...
Może się jednak znajdzie tańszy pomysł...
Ot: nie sądziłem że zrobienie jakiegoś logo to tyle zachodu - ale zgadzam się z tym że nie należy tworzyć chałtury - osobiscie wolę trochę zapłacić ale mieć coś fajnego an aucie przyczepione, a nie jakąś wieśniacką nalepę...
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
Proszę - bo zapomniałem - tu macie portoflio tego grafika. Zapoznajcie sie bo warto http://kazek.pl/portfolio/
- M@rcus
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Ja stawiam że pomysł nie wypali, 5zł faktycznie żadna kwota, ale z regół jest tak że na początku są chętni a jak co do czego to kicha... a z drugiej strony załużmy grupa 200 osób ma swój wkład kolejne osoby nie będą ponosić takiego wkłądu i tak pomyśli sobie część ludzi, jestem zdania że niech każdy kto trochę ma pojęcie o grafice zrobi coś co będzie miało ręce i nogi a na koniec jakaś ankieta, nie że jestem przeciwnikiem pomysłu DOC-a ale obijam się po forach i wiem jak to jest z zbiurką kasy...
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
M@rkus czy ty masz pojęcie co to jest logotyp ? Kto Ci to zrobi ? Ktoś kto ma trochę pojęcia o grafice ? Narysuj coś, cokolwiek, wklej w to jakąkolwiek fotkę i idź z tym do pierwszej lepszej drukarni czy też firmy zajmującej się poligrafią i zapytaj czy zrobią Ci z tego nadruk na koszulkę i jednocześnie na długipis lub małą naklejkę.M@rcus pisze:jestem zdania że niech każdy kto trochę ma pojęcie o grafice zrobi coś co będzie miało ręce i nogi a na koniec jakaś ankieta,
Kolejny raz powtarzam Wam, że logo to nie jest kawałek grafiki tylko masa formatów i rozdzielczosci ze na cały Wasz ekran bedzie jednal literka napisu z logo.
Ja nie nalegam na składkę i zakup logo. Możemy zapomnieć o koszulkach i gadzetach i temat bedzie z głowy
- IC69
- Przyjaciele

- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja w to wchodze! I co z tego że potomni przyjdą na gotowe , czasami trzeba się troche poświęcić dla dobra ogółu ( przykład: chłopaki z administracji ).5 czy 10 złotych to chyba nie majątek a można się przyczynic do fajnej sprawy. A tak w ogóle to trzeba nagłośnić temat ( tak jak to było przy okazji wpłat na ramki ) i zobaczyć jakie będzie zainteresowanie, bo może się okazać że niebyło się o co martwić.
Doc - może ten Twój grafik mógłby zrobić chociażby szkic takiego logo,żeby ludzie widzieli mniej wiecej za co płacą.
Doc - może ten Twój grafik mógłby zrobić chociażby szkic takiego logo,żeby ludzie widzieli mniej wiecej za co płacą.
- M@rcus
- Forum Audi 80

- Kontakt:
Doc, uwierz że wiem :mrgreen: ja jestem jak najbardziej za, i 5zł mogę nawet zaraz przelać na konto, tylko chodzi tu o zebranie tej kwoty, czy to realne?
A może inazej zróbmy Ci np. którzy złożą się na takie LOGO będą mieli załużmy w przypisie boczny tekst typu "Dofinansowanie audi80" czy coś, myślę że mogło by to zmotywować ludzi trochę
A może inazej zróbmy Ci np. którzy złożą się na takie LOGO będą mieli załużmy w przypisie boczny tekst typu "Dofinansowanie audi80" czy coś, myślę że mogło by to zmotywować ludzi trochę
popieram taki pomysł...i jestem jak najbardziej za tym..M@rcus pisze:Doc, uwierz że wiem :mrgreen: ja jestem jak najbardziej za, i 5zł mogę nawet zaraz przelać na konto, tylko chodzi tu o zebranie tej kwoty, czy to realne?![]()
jeśli sie już zdecydujecie to powysyłajcie wszystkim na meila gdzie ma zostać wpłacona kasa...
pozdrawiam all