Kolczat pisze:trepek, zagmatwales sprawe cholernie

Zagmatwanie to moja specjalność
Kolczat pisze:czy przez to ze zmieniles zawieszniee przednie z b3 na b4 poszerzyles rozstaw o 18mm na kazda strone?
Tak by wynikało z wizualnego efektu oraz danych technicznych. Zmieniona została ława, stabilizator, macpersony, wahacze, swożnie, drążki, piasty.
Rozstaw poszerzył się tylko z przodu bo tylko przednie zawieszenie jest z b4.
Kolczat pisze: i chcesz do tego dorzucac dystans?
Tylko do tyłu.
ale do czego brakuje?
Do rozstawu tylnych kół, aby rozstaw był jak w b4.
Kolczat pisze:chodzi o oszukiwanie licznika?
Tak oraz o obroty. Niby licznik będzie pokazywał powiedzmy 120km/h, obroty będą adekwatne to prędkości na liczniku ale faktyczna prędkość to będzie 105-110km/h. Nie jest to dobre szczególnie dla TDI. Fakt, że na mniejszych kółkach samochód jest żwawższy ale ja dużo jeżdżę poza miastem.
Kolczat pisze:po co Ci te dystanse?
Aby rozstaw tyłu zrównać z rozstawem katalogowym bo mam problemy z ustawieniem zbieżności. Przednie koła są szerzej, mechanik ustawia je pod tylne koła i w konsekwencji wychodzi, że przednie koła są bardziej niż u innych b3/b4 rozbieżnie ułożone.
Stąd mam wiele pytań jak będzie się zachowywał w zimę samochód gdy przednie koła są szerzej niż tylne (o, dobre porównanie, ktoś założyłby tylko dystans na przód, jak się będzie wtedy zachowywał samochód?).
BTW.
Rozstaw kół dla b3 przód/tył:
1411/1432
Dla B4:
1448/1471
Mały Update:
Korzystając z wzoru podanego na tej stronie
http://www.felgi.pl/artykul/szerokosc-f ... -et-offset
I podstawiając standardowy rozmiar felg b4 (6J, Et37) oraz b3 (5.5J, Et 45) wychodzi, że standardowe koła w b3 są bardziej schowane w nadkolu o 14.25mm niż ma to miejsce w b4. Jednak mimo tego brakuje po 5mm na każdą ze stron aby rozstawy kół były takie same (gdy zastosuje się takie same felgi).