[B4 sedan ABK] Felgi ET30 16"+ 205mm + jakie opony?
wlasnie bo mam na oku fajna felge w 16 calach i za niewielka kase ale zastanawiam sie nad oponkami, narazie bez gleby bedzie ale w przyszlosci bedzie max -40/40.
jak zaloze 205/55/R16 przy ET 25 i glebie max -40/40 rozumiem ze nic nie bedzie obcierało przy komplecie pasazerow? zazwyczaj jezdze sam ale czasem zapakuje komplet osob..
wiem o tym ale oponki sa duuzo drozsze jesli chodzi o nowki.luk448 pisze:jaco124...radziłbym 205/50/16.Będzie mniej baloniasto.
jak zaloze 205/55/R16 przy ET 25 i glebie max -40/40 rozumiem ze nic nie bedzie obcierało przy komplecie pasazerow? zazwyczaj jezdze sam ale czasem zapakuje komplet osob..
- loco_grchw
- Forum Audi 80
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
jaco124, prosta sprawa jezeli masz opchote na felge 16" i glebe -40 to musisz przyjac do wiadomosci ze profil 45 przy szerokosci 205 to makimum, nie probuj znalesc "kompromisu pomiedzy wygoda a wygladem" choc mnie i dobrze sie jezdzilo na profilu 35 na szerokosci 225, ale ludzia sie nie przetlumaczy... tez bylem kiedys przeciwnikiem niskoprofilowych opon i gleby, a jednak nie posluchalem 2/3 uzytkownikow roznych for internetowych zwiazanych z motoryzacja i kupilem i zalozylem te elementy i nie ma tragedi... a wyglad? bajeczny ;]
dzieki za odpowiedzi, fakt ze moze kupie nieco gorsze oponki, beda tansze a moze tragedii nie bedzie, myslalem zeby kupic michalki, ew conti, dunlopy slyszalem ze bardzo szybko sie scieraja. co do profilu to przy 205/45 fakt ze wyglad bajeczny ale ja dosc duzo jezdze i niestety drog nie wybieram i niekiedy sa takie dziury ze strach jechac.. musze pomyslec bo teraz mi ten profil 45 nie daje spokoju bo jednak ladnie wyglada..
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
e no 45 az taki piekny nie jest ;p hehe nie no zarcze, kwestia gustu... co do jezdzenia tez mam auto na codzien, duzo jezdze (temu diesel) ale to nie ma naprawde nic do rzeczy... dziury, fakt jezeli sa naprawde nie przyjemne to moze nie ma sensu, ale prawda jest taka ze jezeli masz glebe i niski profil to dbasz o to, a jak? jezdzac powoli... jakie sa skutki jazdy "powoli"? mniejsze zuzycie zawieszenia... to tak z glupiego przykladu, zapytajcie ludzi ktorzy lata jezdza na gwincie czy ogolnie glebie jak czesto wymieniaja amory (o skroconym skoku) czy inne badziewia? mam paru znajmoych i mnie przekonali bo robiac naprawde duzo km nie wymienili niczego od polozenia auta na asfalcie...
jak dla mnie to taki profil 45 bylby juz w pelni zadowalajacy.. tak mysle:) Wiadomo ze jak sie ma glebe to trzeba o to dbac tylko moja noga jest troche ciezka i nie lubie stac w korkach, wiec czasem wybieram gorsza droge a byleby jechac a nie stac w korkach (mowa tu glownie o trasach w miasto to inna bajka, tam nie ma jak ominac korków:D). Co do gleby to ja tylko mysle na wrzuceniem sprezyn -40/40 na ari amorki (jak sie przekonam to beda o skroconym skoku).. powiedz mi tylko czy jak wrzuce same sprezyny -40 na ori amory i jak kupie te oponki 205/45 to czy nie bedzie duza dziura? Bo wiekszej gleby nie planuje:)
nizej bym juz nie chcial puszczac autka niz wspomniane wczesniej -40/40 ale jak to mowia ..apetyt rosnie w miarę jedzienia :mrgreen:luk448 pisze:I zawsze można będzie ja zniwelować opuszczając jeszcze autko. <ok>kolczat pisze:dziura poniedzy kolem a blotnikiem? bedzie znikoma...
...chyba sie skusze na 205/45 bo fajnie kolo wyglada Dzieki za informacje..
jakie oponki polecacie w w/w rozmiarze?
Znalazlem:
Fuldy Carat Excelero 83 V w dosc dobrej cenie, na fuldach jezdzilem ale inny model i dosc ladnie trzymja sie drogi ale niestety szybko sie scieraja,
Nankang NS 2 87 V XL wiem tyle ze to Japonskie i na tym sie konczy moja wiedza, nie mialem z nimi do czynienia..
Toyo Proxes T1-R 87 W ZR ale tutaj cena trochu wieksza, z tego slyszalem to nieco negatywne opinie jesli chodzi o sliska nawierzchnie.. na suchym ponoc rewelacja, indeks W ale to zbedne, jak dla mnie i mojej 80 to zwykla V-ka wystarczy..