[B4 sedan ABK] Felgi ET30 16"+ 205mm + jakie opony?
[B4 sedan ABK] Felgi ET30 16"+ 205mm + jakie opony?
Witam!
Bardzo proszę o doradę w poniższym temacie rozmiaru felg i ewentualne doświadczenia osób posiadających podobne rozmiary - przeszukałem wszystkie wątki odnośnie ET30 i nie znalazłem klarownej odpowiedzi...
Mam obniżone B4 sedan o około 60 mm.
Na feldzie 15" 7J H2 ET37 (standardowej) i oponach 195/65/15 lub 205/60/15 nie ma żadnych problemów (nawet w pełni zapakowanym aucie i 4 osobach), obtarć - wszystko oK, mimo, że koła w nieobciążonym aucie wchodzą w nadkola.
Mam na oku felgi 16" 7,5" szerokości i ET30, chciałbym założyć opony (polecane jako zamienniki w kalkulatorze rozmiarów) 205/55/16 lub ostatecznie 195/60R16 . Czy ktoś z was porusza się na takim zestawie na obnizonym aucie? A może ma doświadczenia z takim kompletem/ wiedzę? bardzo proszeo opinie czy mogę założyć - frapuje mnei to ET 30 i szersza felga.
Co polecacie? Dodatkowo 195 to za mało jak na B4 i tej (małej) mocy silnik?
Bardzo proszę o doradę w poniższym temacie rozmiaru felg i ewentualne doświadczenia osób posiadających podobne rozmiary - przeszukałem wszystkie wątki odnośnie ET30 i nie znalazłem klarownej odpowiedzi...
Mam obniżone B4 sedan o około 60 mm.
Na feldzie 15" 7J H2 ET37 (standardowej) i oponach 195/65/15 lub 205/60/15 nie ma żadnych problemów (nawet w pełni zapakowanym aucie i 4 osobach), obtarć - wszystko oK, mimo, że koła w nieobciążonym aucie wchodzą w nadkola.
Mam na oku felgi 16" 7,5" szerokości i ET30, chciałbym założyć opony (polecane jako zamienniki w kalkulatorze rozmiarów) 205/55/16 lub ostatecznie 195/60R16 . Czy ktoś z was porusza się na takim zestawie na obnizonym aucie? A może ma doświadczenia z takim kompletem/ wiedzę? bardzo proszeo opinie czy mogę założyć - frapuje mnei to ET 30 i szersza felga.
Co polecacie? Dodatkowo 195 to za mało jak na B4 i tej (małej) mocy silnik?
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2010, 15:26 przez Piotr1510, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
ogolnie rzecz biorac to roznicy pomiedzy 205/55 a 195/60 nie widze ;] ET30 i 7,5" szerokosci to wymiary ktore nie beda powodowaly obtarc o ile opona bedzie i nizszym profilu bo te 55 to na moje oko za duzo...
ale skoro fabryka przywidziala taki rozmiar na ten samochod o tej mocy silnika, to nie jest za male ani za duze... jest idealne ;]Piotr1510 pisze: Dodatkowo 195 to za mało jak na B4 i tej (małej) mocy silnik?
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
tak, a on ma -60... wprawdzi to i tak nie sa duze obnizenia, ale nie doradzal bym tak pochopnie, tylko zapytal kogos kto rzeczywiscie ma taki rozmiar na takiej glebie albo przynajmniej podobny... nie mowie ze nie masz racji bo sam nie wiem, ale no... tak jak pisze wyzej, niech napisze ktos z podonymi parametramilukwoj21 pisze:gleba -40
Ponownie dzieki za dorady - opony chcę nowe i do tego jakieś lepsze tak do 420 sztuka Bridgestone ER300 lub Conti sport contact 2 myslałem - i tak je zjeżdżę do końca, bo nie zamierzam auta sprzedawać, więc skoro lakier nie ten niech chociaż opony beda porządne. tym samym, wiedząc ile kosztują chciałbym mieć pewność że nie będzie lipy. Cenna uwaga z tym 225 i ET25. Masz do tego dystanse, czy tak po prostu założone? Poza tym ciekawi mnei jakie opony montowali w V6 2,8 seryjnie - mocne auto to by dobre porównanie dąło bo i rozmiar pewno większy.
Poza tym, jak ktoś ma coś podobnego do moich które zamierzam kupić, prosze o opinie.
Poza tym, jak ktoś ma coś podobnego do moich które zamierzam kupić, prosze o opinie.
luk448, O widzisz cenna informacja - z moich obliczeń wynikało że dla ET30 koło jest bardziej ku brzegowi wysunięte (+szersza felga), a Ty piszesz że jeszcze dystans? W sensie, że raczej nie mam się czego obawiać z pomieszczeniem 195, czy 205?
Sprawdziłem 195/40/16, niby różnica wieksa niż 2%, ale przemyślę...
dodatkowo Toyo też biorę pod uwagę..masz jakiś konkretny model na mysli?
Sprawdziłem 195/40/16, niby różnica wieksa niż 2%, ale przemyślę...
dodatkowo Toyo też biorę pod uwagę..masz jakiś konkretny model na mysli?
Piotr1510, nie nie Kolego ET10.Nie dodajesz tylko odejmujesz :mrgreen: Im mniejsze ET czyli osadzenie tym felga bardziej wychodzi na zewnątrz.na 7.5 ma tak jak pisałem 195/40.Toyo T1R troszkę starsza oponka i jest już dłużej na rynku.
[ Dodano: 2010-03-28, 18:20 ]
Wydaje mi się że profil 55 to nie na lato.Ja wychodzę z założenia że na lato profil max.40 i od niego uznaje oponę za niskoprofilową.Profile z serii 55 to na zimę :mrgreen: bo wygląda to baloniasto. Ale to tylko moje zdanie.
[ Dodano: 2010-03-28, 18:20 ]
Wydaje mi się że profil 55 to nie na lato.Ja wychodzę z założenia że na lato profil max.40 i od niego uznaje oponę za niskoprofilową.Profile z serii 55 to na zimę :mrgreen: bo wygląda to baloniasto. Ale to tylko moje zdanie.