Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Kolcowanie opon zimowych

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Kolcowanie opon zimowych

Post autor: grze » 08 wrz 2008, 20:42

witam,
jesienią planuję zakup opon zimowych do mojej Audiczki
letnie mam w rozmiarze 195/65 R15
zimowe planuję nabyć 185/65 R15
takie jak na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item426322691_opo ... mocja.html

doczytałem się jednak, że są to opony z możliwością kolcowania. orientuje się może ktoś z Was co to oznacza?
nie ukrywam, że opony z kolcami bardzo by mnie interesowały gdyz zimą dużo przebijam się przez zaspy <ok> ale do tej pory nie spotkałem się z oponami samochodowymi wyposażonymi w kolce - wątpię żeby można było jeździć na oponach z kolcami po asfalcie - na łańcuchach nie można.

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 08 wrz 2008, 21:22

tylko łańcuchy jak i kolcowane opony są w Polsce zabronione jedynie na pewnych odcinkach można używać

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 08 wrz 2008, 21:24

no właśnie, czasami w górach są znaki, że wjazd tylko z łańcuchami, to trzebaby zmieniać opony wtedy na takie z kolcami :mrgreen:

a nie orientuje się ktoś może, czy te opony, które wskazałem są możliwe czy warto zainwestować w inne?

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 08 wrz 2008, 21:57

W kolcowanych oponach w polsce nie można jeździć wcale, w żadnych warunkach chyba że masz swój kawałek drogi...
Łańcuchy po przejechaniu 300 km na asfalcie są do wyrzucenia ;-) jak będą trudne warunki to nawet jak chwile przejedziesz w łańcuchu po czystym asfalcie to nic nie powinno się stać.

Co do tych oponek to miałem kiedyś takie nabyć ale te opony nie nadają sie na nasz klimat, nawet w góry... są za miękkie, słabo trzymają na wodzie i suchej nawierzchni, na lodzie i śniegu są super, ale tylko tam, nie jest to opona uniwersalna na każde warunki zimowe. Jakbyś jeździł tylko po śniegu i lodzie to polecam. W każdych innych warunkach odradzam, poza tym z testów wynikało że ściera się szybko, w testach zamykała stawkę opon zimowych.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 08 wrz 2008, 23:11

hmm... dzięki Skuciok za kolejne cenne rady :-) to chyba faktycznie poszukam innych opon. potrzebuje właśnie takich na zaspy i lód ale po asfalcie tez sporo jeżdzę i po wodzie więc taka jednostronność opon raczej nie jest wskazana. planuję też zakup łańcuchów bo na pewno by się przydały. czasami przebijam się w zimę przez zaspy i ciągłe latanie z łopatą bywa denerwujące :-/ jednak troche się ich obawiam, bo słyszałęm, że potrafią się urwać i dużo szkód narobić :-(

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 09 wrz 2008, 04:45

Hmm nie wiem Panowie - Ja mieszkam w górach, dość wysoko i śniegu jest co nie miara ale nigdy wżyciu nie jeździłem autem z łańcuchami ani nie widziałem żeby mój ojciec - zawodowy kierowca - używał takowych... Moim zdaniem jest to gadżet zbędny i niszczy opony...

Awatar użytkownika
Skuciok
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: Skuciok » 09 wrz 2008, 07:45

Zbędny do czasu aż przyjdzie ci się samemu wykopać z tarapatów. Lepiej wozić niż się prosić, zakładać nie musisz ale mieć w zapasie warto.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 09 wrz 2008, 09:35

przyznam się, że też jeszcze na łańcuchach nie jeździłem, ale czasami by się one przydały, bo na niektórych bocznych drogach nie odśnieżają właściwie wcale i już nie raz musiałem się odkopywać, a obok przejeżdzali na łańcuchach i całkiem dobrze im to szło. więc tak jak Skuciok powiedział: warto to mieć, ale zakładać przecież ich nie trzeba jeśli nie ma takiej potrzeby - to takie koło ratunkowe :mrgreen:

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 09 wrz 2008, 10:06

Mi takie koło jeszcze nie było potrzebne. Mojej ulicy w zimie i tak prawie nie odśnieżają więc jestem przyzwyczajony a zakopać to mi się 2 razy w życiu udało - na podwórku raz bo mi się odśnieżać nie chciało i rozjeżdżałem śnieg aż się zawiesiłem środkiem auta na górce a drugi jak powolutku cofałem w... zaspę... a na drodze sobie na razie dobrze radzę i nie mam zamiaru kupować żelastwa.
Dobre zimówki, trochę umiejętności i praktyka a szczególnie te dwie drugie rzeczy i zimę przeżyjecie bez szwanku :->

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 09 wrz 2008, 10:14

z tym, że ja piszę o wyjazdach w góry gdzie jest niejednokrotnie dużo więcej śniegu niż na podwórku. z resztą jak się zakopiesz na podwórku to jest troche inaczej niż jak się zakopiesz gdzieś na odludziu w dodatku w nocy. też nie planuję jeździć na łańcuchach bo to porażka. poprostu to taki niezbędnik na zimę, że lepiej mieć w bagażniku i nie używać niż potrzebować, a nie mieć.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 09 wrz 2008, 10:18

grze pisze:z tym, że ja piszę o wyjazdach w góry gdzie jest niejednokrotnie dużo więcej śniegu niż na podwórku. z resztą jak się zakopiesz na podwórku to jest troche inaczej niż jak się zakopiesz gdzieś na odludziu w dodatku w nocy. też nie planuję jeździć na łańcuchach bo to porażka. poprostu to taki niezbędnik na zimę, że lepiej mieć w bagażniku i nie używać niż potrzebować, a nie mieć.
Pozwolę sobie sam siebie zacytować
Hmm nie wiem Panowie - Ja mieszkam w górach,
i moje podwórku leży wysoko więc śniegu mam naprawdę dużo!
Co nie zmienia faktu że jeśli by jeżdżenie na spike'ach by było w naszym kraju dozwolone to bym jeździł zimą tylko na takich :-)

Michałek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michałek » 09 wrz 2008, 20:16

Powiem tak jedziesz w góry jest znak zalecający jazdę na łańcuchach,ty nie masz jedziesz stajesz w pewnym momęcie nie możesz ruszyć jadą miśki i już masz mandacik.Tak że warto mieć w okresie zimy w górach chodzby w bagażniku tylko.
A jak ktoś czasem jezdzi na łańcuchach to tylko polecam firmowe koszt koło 200 zł.A tem szajs z marketu za 50 złoty jest nic nie wart.

[ Dodano: 2008-09-09, 20:18 ]
Opony kolcowane są nie dozwolone u nas.
Ja golfem smigałem na kolcach super szły.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 09 wrz 2008, 20:31

Michałek, dokładnie o to mi chodzi - że lepiej mieć łańcuchy, a nie używać niż na odwrót :-) Oofol i tak nas zaraz zjedzie, że i tak nie mamy racji :mrgreen:

jerry
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jerry » 10 wrz 2008, 00:30

Opony do kolcowania widziałem w sklepie. Są to normalne opony z otworami w bieżniku w kilku rzędach (co ok. 5 cm) w które kolce można włożyć. No ale najpierw trzeba je mieć:) Ja mam na zapasie taka oponę, przywiozłem sobie z Norwegii 4 lata temu. Kolce wyciągnąłem kombinerkami. Trzeba się trochę zaprzeć, ale możliwe jest to w obie strony. Sama opona to chyba Continental Winter3. U nas takie chodziły bez kolców.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 10 wrz 2008, 02:16

grze pisze:Michałek, dokładnie o to mi chodzi - że lepiej mieć łańcuchy, a nie używać niż na odwrót :-) Oofol i tak nas zaraz zjedzie, że i tak nie mamy racji :mrgreen:
Panowie... Ja nikogo nie mam zamiaru pojezdzac - ja tylko mowie jak jak ja jezdze i nie oczekuje od innych takiego samego zachowania!
Nie obrazajac tu nikogo mam swoja teorie - jako mieszkaniec gorskiego miasta turystycznego mam niestety przyjemnosc spotykac sie na drodze /zima/ z ludzmi totalnie nie przygotowanymi do panujacych warunkow - i nie chodzi mi tu o sprzet bo nie raz spotykam sie z poteznymi terenowkami w rowie badz zakopanymi do pol kola. Moim zdaniem ludzie z nazwijmy to reownin / obszarow gdzie zasniezenie i stopien nachylenia sa inne/ nie potrafia jezdzic po sniegu...
Wracajac do znaku o ktorym wspominaliscie - moze sie myle ale chyba nie ma znaku nakazu uzywania lancuchow, a tylko znak informacyjny i ostrzegawczy. Poza ty na lancuchach tez trzeba umiec jezdzic i tutaj tez juz nie raz przejezdzalem pod gorke /i nie tylko.../ obok auta ktore zkopalo sie na lancuchach. Mi lancuchy do szczescia nie sa potrzebne i nie mam zamiaru ich kkupowac. Wychowalem sie na srogich zimach - teraz sa niestety lzejsz :-/ - i to jest najlepsza szkola zycia.
Napisalem sie i pewnie teraz ja zostane pojechany ze sie chwale czy kogos dyskryminuje... Ale to jest taki bezstronny tekst napisany na podstawie obserwacji.
Pozdrawiam wszystkich jezdzacych na lancuchach i zycze przyczepnosci!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl