[B4 2.0 90KM ABK] Szyby elektryczne
podłącze się pod temat bo mam podobny problem
w moim cabrio od początku ciężko chodziła prawa przednia szyba
ale ostatnio problem jest dużo większy bo działa przez jakiś czas a za chwile staje i koniec
ani w dół ani do góry
inne szyby działają perfekt
dzisiaj sprawdziłem wszystko zgodnie z zaleceniami podanymi wyżej i co stwierdziłem
- prowadnice nasmarowane
- moduł sterujący ok czyli na wejściu jest 12+ i na wyjściu jest 12+(dla bezpieczeństwa przelutowałem niektóre miejsca)
- bezpiecznik termiczny podaje napięcie na moduł
- przełączniki sprawdzone i są ok
- przewody między przełącznika przedzwonione i są ok
- przy zablokowanej już szybie przełącznik podaje napięcie na silnik
- wciskając przełącznik od strony kierowcy do zamykania szyby pasażera lub przełącznika między siedzeniami do wszystkich szyb(taki jest w modelu cabrio), przy zamykaniu gaśnie kontrolka na przełączniku pasażera i jest duże obciążenie bo przygasa inna elektryka i silnik spowalnia, przy otwieraniu nie ma takich objawów
- po jakimś czasie szyba działa ale po kilku opuszczaniach i podnoszeniach znowu staje
wnioskuję, że to silnik jest walnięty ale może macie jeszcze jakieś propozycję co można sprawdzić??
w moim cabrio od początku ciężko chodziła prawa przednia szyba
ale ostatnio problem jest dużo większy bo działa przez jakiś czas a za chwile staje i koniec
ani w dół ani do góry
inne szyby działają perfekt
dzisiaj sprawdziłem wszystko zgodnie z zaleceniami podanymi wyżej i co stwierdziłem
- prowadnice nasmarowane
- moduł sterujący ok czyli na wejściu jest 12+ i na wyjściu jest 12+(dla bezpieczeństwa przelutowałem niektóre miejsca)
- bezpiecznik termiczny podaje napięcie na moduł
- przełączniki sprawdzone i są ok
- przewody między przełącznika przedzwonione i są ok
- przy zablokowanej już szybie przełącznik podaje napięcie na silnik
- wciskając przełącznik od strony kierowcy do zamykania szyby pasażera lub przełącznika między siedzeniami do wszystkich szyb(taki jest w modelu cabrio), przy zamykaniu gaśnie kontrolka na przełączniku pasażera i jest duże obciążenie bo przygasa inna elektryka i silnik spowalnia, przy otwieraniu nie ma takich objawów
- po jakimś czasie szyba działa ale po kilku opuszczaniach i podnoszeniach znowu staje
wnioskuję, że to silnik jest walnięty ale może macie jeszcze jakieś propozycję co można sprawdzić??
Prawdopodobnie dość ciężko chodzi Ci szyba w prowadnicy (możliwe że jest źle wyregulowana w stosunku do drzwi lub pokrzywiona) lub bezpiecznik bimetalowy w silniku jest przegrzany lub zbyt czuły na obciążenie.seta81 pisze:wnioskuję, że to silnik jest walnięty ale może macie jeszcze jakieś propozycję co można sprawdzić??